Táto jesenná torta vás dostane svojou jednoduchosťou a pritom skvelou chuťou. Korpus je jemný a nadýchaný, hrušky varené vo víne chutia úžasne aj samotné a karamelový krém už ani nemôže byť jednoduchší. 🙂
Jeseň je moje najobľúbenejšie ročné obdobie a tie dezerty plné jabĺk, gaštanov, orechov a tekvice! Také škoricové slimáky, gaštanová pena alebo tekvicový koláč u nás nemôžu chýbať. A túto karamelovú tortu asi pridám medzi naše každoročné jesenné dobroty. 🙂
Karamelová torta s hruškami
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročné4
porcí30
minút40
minútJemný a nadýchaný korpus, úžasné hrušky varené vo víne a jednoduchý karamelový krém, to je kombinácia, ktorú si zamilujete. Torta ako stvorená na jeseň. 🙂
Suroviny
- Korpus
5 vajec
150 g krupicového cukru
strúhaná kôra z 1/2 biopomaranča
125 g hladkej múky
75 g kukuričného škrobu
1 lyžička kypriaceho prášku
- Krém
400 g karamelového kondenzovaného mlieka (Salka)
250 g zmäknutého masla
- Dusené hrušky
2 pevné zrelé hrušky
1 lyžica citrónovej šťavy
125 ml bieleho vína
1 sáčik vanilkového cukru
1 zvitok škorice
- Dokončenie
drtené karamelové alebo mandlové sušienky na posypanie
Postup
- Korpus
- Rúru predhrejeme na 180°C. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
- Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. K bielkam pridáme 5 lyžíc studenej vody a vyšľaháme sneh. Potom k nim pomaly za stáleho šľahania pridávame cukor a pomarančovú kôru. Výsledok je lesklá pevná hmota. Po jednom zapracujeme žĺtky.
- V zvlášť mise zmiešame múku so škrobom a kypriacim práškom a opatrne ju cukrárskou stierkou alebo vareškou zapracujeme k našľahaným vajciam.
- Cesto vylejeme do formy a dáme piecť asi na 50 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Upečený korpus necháme asi 10 minút vo forme schladnúť, potom odstránime boky formy a necháme cez noc odpočinúť.
- Krém
- Karamelové Salko prešľaháme s maslom. Trochu Salka si necháme na dozdobenie torty.
- Dusené hrušky
- Hrušky ošúpeme a vykrojíme jadrovníky. Snažíme sa ich vykrojiť tak, aby sme čo najmenej zasiahli do dužiny. Hrušky nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm.
- Do hrnca dáme citrónovú šťavu, víno, vanilkový cukor a škoricu a zmes privedieme k varu. Stiahneme plameň, vložíme hrušky a 5 minút povaríme. Po uvarení odstavíme a necháme vychladnúť (tekutinu nevylievame!).
- Dokončenie
- Korpus vodorovne rozkrojíme na 3 pláty.
- Spodný plát navlhčíme tekutinou z varenia hrušiek a potrieme krémom.
- Položíme druhý plát cesta, ktorý opäť navhlčíme a potrieme karamelovým krémom.
- Položíme vrchný plát cesta, na ktorý už iba nanesieme zvyšný krém (môžme nechať krém trochu stekať po bokoch) a dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním dozdobíme tak, že navrch naukladáme hrušky, posypeme rozdrobenými sušienkami a pofŕkame zvyšným karamelovým Salkom.
Poznámky
- Recept mám z knihy Dorty a dezerty Edice Apetit.