Karamelová torta s hruškami

Táto jesenná torta vás dostane svojou jednoduchosťou a pritom skvelou chuťou. Korpus je jemný a nadýchaný, hrušky varené vo víne chutia úžasne aj samotné a karamelový krém už ani nemôže byť jednoduchší. 🙂

Jeseň je moje najobľúbenejšie ročné obdobie a tie dezerty plné jabĺk, gaštanov, orechov a tekvice! Také škoricové slimáky, gaštanová pena alebo tekvicový koláč u nás nemôžu chýbať. A túto karamelovú tortu asi pridám medzi naše každoročné jesenné dobroty. 🙂

Karamelová torta s hruškami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Jemný a nadýchaný korpus, úžasné hrušky varené vo víne a jednoduchý karamelový krém, to je kombinácia, ktorú si zamilujete. Torta ako stvorená na jeseň. 🙂

Suroviny

  • Korpus
  • 5 vajec

  • 150 g krupicového cukru

  • strúhaná kôra z 1/2 biopomaranča

  • 125 g hladkej múky

  • 75 g kukuričného škrobu

  • 1 lyžička kypriaceho prášku

  • Krém
  • 400 g karamelového kondenzovaného mlieka (Salka)

  • 250 g zmäknutého masla

  • Dusené hrušky
  • 2 pevné zrelé hrušky

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 125 ml bieleho vína

  • 1 sáčik vanilkového cukru

  • 1 zvitok škorice

  • Dokončenie
  • drtené karamelové alebo mandlové sušienky na posypanie

Postup

  • Korpus
  • Rúru predhrejeme na 180°C. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
  • Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. K bielkam pridáme 5 lyžíc studenej vody a vyšľaháme sneh. Potom k nim pomaly za stáleho šľahania pridávame cukor a pomarančovú kôru. Výsledok je lesklá pevná hmota. Po jednom zapracujeme žĺtky.
  • V zvlášť mise zmiešame múku so škrobom a kypriacim práškom a opatrne ju cukrárskou stierkou alebo vareškou zapracujeme k našľahaným vajciam.
  • Cesto vylejeme do formy a dáme piecť asi na 50 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
  • Upečený korpus necháme asi 10 minút vo forme schladnúť, potom odstránime boky formy a necháme cez noc odpočinúť.
  • Krém
  • Karamelové Salko prešľaháme s maslom. Trochu Salka si necháme na dozdobenie torty.
  • Dusené hrušky
  • Hrušky ošúpeme a vykrojíme jadrovníky. Snažíme sa ich vykrojiť tak, aby sme čo najmenej zasiahli do dužiny. Hrušky nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm.
  • Do hrnca dáme citrónovú šťavu, víno, vanilkový cukor a škoricu a zmes privedieme k varu. Stiahneme plameň, vložíme hrušky a 5 minút povaríme. Po uvarení odstavíme a necháme vychladnúť (tekutinu nevylievame!).
  • Dokončenie
  • Korpus vodorovne rozkrojíme na 3 pláty.
  • Spodný plát navlhčíme tekutinou z varenia hrušiek a potrieme krémom.
  • Položíme druhý plát cesta, ktorý opäť navhlčíme a potrieme karamelovým krémom.
  • Položíme vrchný plát cesta, na ktorý už iba nanesieme zvyšný krém (môžme nechať krém trochu stekať po bokoch) a dáme do chladničky stuhnúť.
  • Pred podávaním dozdobíme tak, že navrch naukladáme hrušky, posypeme rozdrobenými sušienkami a pofŕkame zvyšným karamelovým Salkom.

Poznámky

Pridať komentár