Jesenný tekvicový koláč

Čo môže byť viac jesenné ako tekvica. Tekvicový koláč som sa chystala upiecť už hrozne dlho a teraz ma mrzí, že som ho neskúsila už dávno, taký je dobrý! Chrumkavé sušienky a krémová tekvicová náplň, ktorá vonia škoricou a muškátovým orieškom, už stačí len šálka kávy či čaju a ani chladné a upršané počasie vám náladu nepokazí. 🙂

Koláč je úplne jednoduchý a za chvíľu hotový, takže ak máte radi tekvicu, alebo chcete skúsiť upiecť niečo iné ako tradičné jesenné jablkové koláče, toto je môj nový favorit, rozhodne odporúčam. 🙂

Jesenný tekvicový koláč

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

45

minút

Čo môže byť viac jesenné ako tekvicový koláč. Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu a lahodného tekvicového krému tvoria dokonalý hygge dezert na chladné jesenné dni.

Suroviny

  • 250-300 g Digestives sušienok alebo obľúbených maslových sušienok (niektoré sušienky vypijú viac masla a korpus by sa potom mohol drobiť, preto skúsime najskôr zmiešať 250 g sušienok s maslom a v prípade, že to nie je dosť tuhé pridáme ešte sušienky)

  • 55 g rozpusteného masla

  • 1 hrnček tekvicového pyré (asi 1/2 hokkaido tekvice ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme, vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme na pyré)

  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka (Salka)

  • 2 vajcia

  • štipka soli

  • 1 lyžička mletej škorice

  • štipka muškátového oriešku

  • štipka mletých klinčekov

Postup

  • Trúbu si predhrejeme na 175°C.
  • Sušienky pomelieme a rukami dobre zmiešame s maslom.
  • Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Na dno a trochu aj na boky formy dobre utlačíme sušienkovú vrstvu. Dáme na 10 minút do trúby predpiecť. Okrúhla tortová forma na mramorovom povrchu na dne formy utačený sušienkový korpus
  • Do misy si dáme tekvicové pyré, kondenzované mlieko, vajcia, štipku soli, všetko korenie a prešľaháme. Náplň bude dosť riedka, je to tak správne, pri pečení pekne stuhne. Okrúhla tortová forma na mramorovom povrchu na dne formy korpus zo sušienok a tekvicoý krém
  • Vlejeme do formy na predpečený korpus a dáme do trúby asi na 35 minút. Náplň stuhne a bude vypadať ako hustý puding. Môžte skúsiť formou mierne potriasť, či je náplň ešte tekutá, alebo už stuhla.
  • Necháme vychladnúť. Môžeme dozdobiť šľahačkou a posypať troškou škorice, nám ale najviac chutí takto samotný. Tekvicový koláč v okrúhlej forme na drevenom stole okolo červené listy zo stromu tri jablká a hruška sušený trs lúčnych tráv červený kockový servítok dve digestives sušienky

Poznámky

2 komentáre

Pridať komentár