Čo môže byť viac jesenné ako tekvica. Tekvicový koláč som sa chystala upiecť už hrozne dlho a teraz ma mrzí, že som ho neskúsila už dávno, taký je dobrý! Chrumkavé sušienky a krémová tekvicová náplň, ktorá vonia škoricou a muškátovým orieškom, už stačí len šálka kávy či čaju a ani chladné a upršané počasie vám náladu nepokazí. 🙂
Koláč je úplne jednoduchý a za chvíľu hotový, takže ak máte radi tekvicu, alebo chcete skúsiť upiecť niečo iné ako tradičné jesenné jablkové koláče, toto je môj nový favorit, rozhodne odporúčam. 🙂
Jesenný tekvicový koláč
Chod: DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Jednoduché10
20
minút45
minútČo môže byť viac jesenné ako tekvicový koláč. Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu a lahodného tekvicového krému tvoria dokonalý hygge dezert na chladné jesenné dni.
Suroviny
250-300 g Digestives sušienok alebo obľúbených maslových sušienok (niektoré sušienky vypijú viac masla a korpus by sa potom mohol drobiť, preto skúsime najskôr zmiešať 250 g sušienok s maslom a v prípade, že to nie je dosť tuhé pridáme ešte sušienky)
55 g rozpusteného masla
1 hrnček tekvicového pyré (asi 1/2 hokkaido tekvice ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme, vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme na pyré)
1 plechovka kondenzovaného mlieka (Salka)
2 vajcia
štipka soli
1 lyžička mletej škorice
štipka muškátového oriešku
štipka mletých klinčekov
Postup
- Trúbu si predhrejeme na 175°C.
- Sušienky pomelieme a rukami dobre zmiešame s maslom.
- Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Na dno a trochu aj na boky formy dobre utlačíme sušienkovú vrstvu. Dáme na 10 minút do trúby predpiecť.
- Do misy si dáme tekvicové pyré, kondenzované mlieko, vajcia, štipku soli, všetko korenie a prešľaháme. Náplň bude dosť riedka, je to tak správne, pri pečení pekne stuhne.
- Vlejeme do formy na predpečený korpus a dáme do trúby asi na 35 minút. Náplň stuhne a bude vypadať ako hustý puding. Môžte skúsiť formou mierne potriasť, či je náplň ešte tekutá, alebo už stuhla.
- Necháme vychladnúť. Môžeme dozdobiť šľahačkou a posypať troškou škorice, nám ale najviac chutí takto samotný.
Poznámky
- Tento skvelý recept mám z blogu Ing of Baking.
Ja som ho skusila z Butternut squash a je vyborny, ani nie sladky. Vyborna volba aj na prichadzajucu jar! Odporucam! 🥧
Ďakujem za krásny komentár, som rada, že chutil. 🙂