Gaštanovo-čokoládová pena

Tá jar nejako nie a nie prísť. Polovica mája a v Brne je 9°C, prší a všetky moje recepty na letné ovocné dezerty ležia v zásuvke a čakajú na svoj čas. Tak si vravím, že veď na ne ešte príde, čo teda využiť posledné studené dni (dúfajme 😉 ) a pripraviť si nejaký hriešne dobrý jesenný dezert plný čokolády a gaštanov?


Za mňa medzi TOP dezerty na jeseň patrí táto gaštanovo-čokoládová pena. Stačí vám na ňu 5 ingrediencii, asi 20 minút času a obrovská dávka sebakontroly pri čakaní, kým si odpočinie v chladničke. Stojí to ale za ten pocit, keď sa zababušíte do deky s dobrou knižkou či filmom, pohárom našľahanej čokoládovej peny a zrazu vás ani nebude mrzieť, že je vonku zima a prší. 🙂


Ja používam mrazené gaštanové pyré, ktoré je už ochutené o rum a cukor, do receptu teda už viac cukru nepridávam. Rumu trošku áno. 😉 Ak by ste mali neochutené gaštanové pyré, pridajte trochu práškového cukru.

Gaštanovo-čokoládová pena

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

4

servings
Prep time

30

minút

Lahodná kombinácia našľahaného gaštanového pyré, horkej čokolády a rumu.

Suroviny

  • 200 g horkej čokolády (min. 55% kakaa)

  • 150 g gaštanového pyré

  • 2 vajcia

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 1 lyžička rumu

Postup

  • Gaštanové pyré necháme rozmraziť. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a zmiešame ju s gaštanovým pyré. Mixérom po jednom zašľaháme žĺtky.
  • V jednej miske si vyšľaháme dobre vychladenú šľahačku a v druhej sneh z 2 bielkov. Dávame pozor, aby sme šľahačku či sneh neprešľahali. Dôležité je tiež, aby misky, v ktorých šľaháme, neboli mastné a pokiaľ sa nám zdá, že šľahačka je už dosť vyšľahaná (nemalo by to trvať viac ako 2 minúty), hneď prestaneme šľahať ďalej. Sneh z bielkov je vtedy tak akorát, keď nám po rýchlom prevrátení misky dole hlavou nevytešie a zostane v miske. 🙂 Trochu riskantné, no zatiaľ mi vždy vydržal tam, kde má. 😀
  • K čokoláde zľahka vidličkou vmiešame najskôr šľahačku a nakoniec aj sneh z bielkov. Penu rozdelíme do 4 pohárov a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Dozdobíme čokoládovými hoblinkami a môžeme papať.


Summary
recipe image
Recipe Name
Gaštanovo-čokoládová pena
Author Name
Published On

Pridať komentár