Sacherova torta je asi najznámejší rakúsky dezert. Originál recept si Hotel Sacher prísne stráži, no s jeho rôznymi variantami sa na interete roztrhlo vrece. Ja vám dnes chcem ukázať môj najobľúbenejší. Hriešne cesto plné čokolády, svieži marhuľový džem a perfektná čokoládová poleva, tento dezert zlepšuje náladu, vážne. 😀
Na prípravu Sacherovej torty nepotrebujete veľa surovín. Základ však je použiť skutočne veľmi kvalitnú čokoládu, džem aj rum. Sú to kľúčové suroviny celého receptu a výsledná chuť je na nich závislá.
Sacherova torta
Chod: DezertKuchyňa RakúskaNáročnosť: Jednoduché12
porcí2
minút1
hodinaViedeňská klasika, ktorá nikdy nesklame. Úžasné čokoládové cesto, sviežy marhuľový džem, to celé preliate lahodnou polevou.
Suroviny
- Korpus
130 g kvalitnej horkej čokolády (min 60% kakaa)
135 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
6 veľkých vajec (izbovej teploty)
1 lyžička vanilkového extraktu
110 g krupicového cukru
125 g polohrubej múky
trochu masla a hrubá múka na vysypanie formy
300 g marhuľového džemu
2 lyžice kvalitného tmavého rumu
- Poleva
80 g kvalitnej horkej čokolády (min. 60% kakaa)
80 g kvalitnej mliečnej čokolády
200 g krupicového cukru
Postup
- Korpus
- Čokoládu nalámeme na kúsky, roztopíme ju vo vodnom kúpeli a za občasného premiešania necháme trochu schladnúť. Zatiaľ si prešľaháme maslo, prisypeme práškový cukor a spolu vyšľaháme dohladka.
- Rúru si predhrejeme na 200°C. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. Dávame dobrý pozor, aby sa k bielkam nedostalo ani trošku žĺtka, potom by sa nám nepodarilo vyšľahať sneh.
- K maslu s cukrom po jednom zašľahávame žĺtka. Nakoniec za stáleho šľahania pridáme čokoládu a vanilkový extrakt.
- Zvlášť vyšľaháme bielky s cukrom do snehu (trvá to dosť dlho, než sneh spevnie) a potom ho postupne cukrárskou stierkou vmiešame do cesta. Nakoniec vmiešame múku.
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť. Pečieme najskôr 15 minút na 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 45 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Korpus necháme cez noc vychladnúť vo forme. Na druhý deň odstránime tortovú formu a vrch zrežeme do rovna. Nakoniec ho vodorovne prerežeme na 2 časti.
- Džem s rumom dáme do menšieho hrnca a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme k varu. Varíme asi 3 minúty, kým trochu zhustne. Džem prepasírujeme a ešte teplou glazúrou potrieme spodnú časť korpusu. Priklopíme horný diel a celý povrch aj boky torty potrieme zvyšnou glazúrou. Necháme zaschnúť.
- Poleva
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme spolu horkú aj mliečnu čokoládu a dobre premiešame. Kým sa čokoláda roztápa, cukor zmiešame so 125 ml vody a asi 5 minút povaríme. Odstavíme a necháme trošku schladnúť. Primiešame čokoládu a zmes ďalej necháme chladnúť. Keď začne tuhnúť, ešte raz ju za stáleho miešania na miernom plameni zahrejeme (neprivádzame k varu, len do tekutejšej konzistencie, aby sa dala dobre vyliať na tortu) a prelejeme ňou celú tortu.
- Tortu uložíme do chladničky, aby poleva úplne stuhla. Vyberieme až hodinu pred podávaním.