Výborné škoricové slimáky s jablkami

A je tu jeseň, moje obľúbené ročné obdobie! 🙂 Farebné listy, chladný svieži vzduch, daždivé dni… Obdobie, kedy čaj a horúca káva chutia ešte o niečo lepšie ako zvyčajne. A k tomu jesenné dezerty plné jabĺk, škorice, orechov či gaštanov. Najlepšie sú tie, ktoré môžte jesť ešte teplé, keď sa vrátite z jesennej prechádzky. A presne na to sa hodia tieto fantastické škoricové slimáky (alebo osie hniezda) s jablkami.

A sú aj velice jednoduché. Vymiesite cesto a kým vykysne, môžte vybehnúť na tú prechádzku. Naplniť a nakrájať je už potom hračka. Najťažšie je udržať sa a nezjesť všetky naraz ešte horúce. 🙂

Výborné škoricové slimáky s jablkami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Mäkučké slimáky (osie hniezda) so škoricou a jablkami sú symbol jesene. Rozvoňajú celý dom a so šálkou čaju sú dokonalými raňajkami či pohostením.

Suroviny

  • Kvások
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (21 g)

  • 1 lyžička krupicového cukru

  • 3 lyžice vlažného mlieka

  • Cesto
  • 250 g hladkej múky

  • 125 ml vlažného mlieka

  • 1 žĺtok

  • 50 g rozpusteného masla

  • 50 g krupicového cukru

  • 1 lyžica vanilkového cukru

  • štipka soli

  • Náplň
  • 60 g zmäknutého masla

  • 1,5 lyžičky mletej škorice

  • 2 lyžice krupicového cukru

  • 500 g jabĺk

  • 1 lyžica masla

  • Dokončenie
  • 20 g rozpusteného masla na premazávanie

  • žĺtok a trochu mlieka na potretie

Postup

  • Kvások
  • Do misky rozdrobíme droždie, zasypeme cukrom a pridáme mlieko. Dobre premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme asi 10 minút vzísť kvások.
  • Cesto
  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme kvások, krupicový aj vanilkový cukor, žĺtok, štipku soli, maslo a mlieko. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Pokiaľ by cesto moc lepilo, môžeme prisypať ešte trochu múky.
  • Cesto poprášime trochou múky, zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto.
  • Náplň
  • 60 g zmäknutého masla zmiešame so škoricou a krupicovým cukrom.
  • Jablká očistíme a nastrúhame nahrubo. Na panvicu alebo do menšieho hrnca dáme lyžicu masla a jablká krátko podusíme.
  • Dokončenie
  • Trúbu si predhrejeme na 190°C.
  • Okrúhlu formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske a potrieme škoricovým maslom. Rozložíme podusené jablká a stočíme do závinu. Rozvaľkané cesto na drevenej doske posypanej múkou potreté škoricovým maslom a posypané dusenými jablkami
  • Odkrajujeme asi 2 cm hrubé koliečka, ktoré potom ukladáme do formy rezom hore. Boky slimáčikov vždy potrieme rozpusteným maslom.
  • Vrch slimákov potriem žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka.
  • Pečieme asi 40 minút dozlatova.Okrúhla tortová forma s upečenými škoricovými slimákmi jeden slimák v popredí na drevenej doske žlto biela kuchynská utierka tri jablká usušená vetvička červené listy na drevenom stole

Poznámky

2 komentáre

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám za spätnú väzbu, mrzí ma, že sa Vám cesto nepodarilo. Ja pečiem slimákov každý rok podľa tohto receptu a na Facebooku a na Instagrame mi mnoho ľudí posiela fotky krásnych vydarených slimákov. Tak neviem, kde sa stala chyba. 🙁

Pridať komentár