Skvelá pečená čokoláda

V hlavnej úlohe čokoláda. K tomu šľahačka a zopár ďalších surovín a výsledný dezert je láska na prvé ochutnanie. Ešte teplá pečená čokoláda s karamelovou krustou navrchu, k tomu šálka dobrej kávy a aj pochmúrne jesenné dni sú hneď o niečo krajšie. 🙂

Skvelá pečená čokoláda

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Horká čokoláda so smotanou pod jemnou karamelovou krustou, tak jednoduché a pritom tak výborné!

Suroviny

  • 600 ml smotany na šľahanie

  • 1 vanilkový struk alebo pár kvapiek vanilkového extraktu

  • 300 g horkej čokolády (min. 70% kakaa)

  • 4 žĺtky

  • 60 g práškového cukru

  • 4 lyžice krupicového cukru

Postup

  • Smotanu vlejeme do menšieho hrnca a vmiešame vanilkový extrakt. Ak používame vanilkový struk, tak ho rozrežeme a do smotany vyškriabeme semienka a prihodíme aj rozrezaný struk.
  • Smotanu zahrejeme tak, aby sa z nej mierne parilo a odstavíme. Necháme 5 minút odpočinúť a potom vyberieme vanilkový struk.
  • Rúru predhrejeme na 170°C.
  • Čokoládu nasekáme nadrobno a vmiešame do horúcej smotany. Miešame metličkou, kým sa čokoláda rozpustí.
  • Žĺtky prešľaháme s práškovým cukrom a vmiešame do čokoládovej smotany. Krém vylejeme do 8 zapekacích misiek.
  • Misky naukladáme do hlbokého plechu, na dno plechu vylejeme horúcu vodu a dáme na 35 minút do rúry piecť.
  • Po upečení necháme mierne vychladnúť. V tomto stave môžeme tiež odložiť do chladničky do druhého dňa, kedy už len dezert dokončíme.
  • Pred podávaním povrch krému poprášime krupicovým cukrom. V rúre rozpálime vrchný gril a cukrový povrch zapečieme, kým skaramelizuje. Ihneď servírujeme.

Poznámky

Pridať komentár