Taliansky hruškový koláč s čokoládou

Tento hruškový koláč som upiekla večer ako plán na raňajky, no takmer sa ich nedožil. 😀 Kombinácia extra nadýchaného cesta, sladkých hrušiek a nasekanej horkej čokolády je perfektná.


Keď budete podávať koláč so šľahačkou, kľudne ho povýšite na slávnostný dezert. 😉

Taliansky hruškový koláč s čokoládou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

1

hodina 

15

minút

Neskutočne nadýchaný koláčik s kúskami hrušiek a čokolády chutí úžasne!

Suroviny

  • 100 ml rastlinného oleja

  • 150 g krupicového cukru

  • 2 vajcia (izbovej teploty)

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 50 g kukuričného škrobu

  • 200 g hladkej múky

  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

  • 75 ml mlieka

  • 5 hrušiek

  • 125 g horkej čokolády

Postup

  • Rúru predhrejeme na 180°C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie.
  • Olej, vajcia, cukor a vanilku vyšľaháme do svetlej peny.
  • V zvlášť miske zmiešame škrob s múkou a kypriacim práškom.
  • Do vaječnej zmesi pridáme polovicu múčnej časti a polovicu mlieka a krátko prešľaháme. Pridáme zvyšok múky a mlieka a opäť krátko prešľaháme.
  • Hrušky okrájame a prerežeme na polovicu. Vyberieme jadrovník a dve hrušky nakrájame na drobné kocky, ktoré jemne vmiešame do cesta.
  • Čokoládu nasekáme nadrobno a tiež vmiešame do cesta.
  • Cesto vylejeme do pripravenej formy a na vrch dokola poukladáme prepolené hrušky rezom dolu.
  • Pečieme asi 1 hodinu a 15 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
  • Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom.Päť kúskov koláča s hruškami a kúskami čokolády na drevenej doske dóza s práškovým cukrom a šedá kockovaná kuchynská utierka na drevenej kuchynskej linke

Poznámky