Tekvicový koláč s drobenkou a javorovým sirupom

Koláč a dobré cappuccino alebo čaj patria k jeseni. A ak je ten koláč tekvicový, recept na pohodovú hygge atmosféru je na svete. 🙂 Tento je vláčny a nadýchaný, voní škoricou a klinčekami a spolu s chrumkavou drobenkou a polevou s javorovým sirupom tvorí dokonalý jesenný dezert. 🙂


Ja som použila javorový sirup od kamaráta z Kanady, ktorý pol roka zrel v dubových sudoch od whisky. Ten sirup, nie kamarát. 😀 Ku korenistému jesennému koláču sa to skvele hodilo. Ale s klasickým javorovým sirupom bude chutiť určite rovnako dobre a bude vhodnejší pre deti. 😀 Mnohí ste sa pýtali na tie zlaté lyžičky a vidličky, tak po dlhom hľadaní som tieto konečne našla na eshope Lounge by Zalando. Tekvicová sezóna je tu, čo tak ju začať touto dobrotou? 😉

Tekvicový koláč s drobenkou a javorovým sirupom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

16

porcí
Čas prípravy

1

hodina 
Doba pečenia

30

minút

Vláčny a nadýchaný koláč, ktorý voní škoricou a klinčekami je spolu s chrumkavou drobenkou a polevou s javorovým sirupom dokonalý jesenný dezert.

Suroviny

  • Tekvicový korpus
  • 1,5 hrnčeka hladkej múky

  • 3/4 hrnčeka krupicového cukru

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 1/4 lyžičky kypriaceho prášku

  • 1 lyžička soli

  • 1 lyžička nastrúhaného muškátového oriešku

  • 2 lyžičky škorice

  • 1/2 lyžičky mletých klinčekov

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 2 vajcia

  • 1 hrnček tekvicového pyré (postup nižšie)

  • 1/3 hrnčeka mlieka

  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja

  • Drobenka
  • 1 hrnček hladkej múky

  • 1 hrnček trstinového cukru

  • 1 lyžička škorice

  • 1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového oriešku

  • 1/4 lyžičky soli

  • 125 g studeného masla

  • Poleva s javorovým sirupom
  • 1 hrnček práškového cukru

  • 1 lyžica mlieka

  • 2 lyžice javorového sirupu

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • štipka soli

Postup

  • Tekvicové pyré
  • Hokkaido tekvicu umyjeme, vydlabeme semienka a nakrájame na mesiačiky. Upečieme domäkka a po vychladnutí rozmixujeme s trochou vody na hladké pyré.
  • Tekvicový korpus
  • Rúru predhrejeme na 180°C a formu s rozmermi 23×23 cm vystelieme papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, krupicový cukor, jedlú sódu, kypriaci prášok, soľ, muškátový oriešok, škoricu a klinčeky.
  • V zvlášť mise prešľaháme vajcia, olej, mlieko, vanilkový extrakt a tekvicové pyré.
  • Ručne zmiešame suchú a mokrú časť a vylejeme do formy.
  • Drobenka
  • Múku zmiešame so škoricou, muškátovým orieškom, cukrom a soľou. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané maslo a prstami vypracujeme drobenku.
  • Drobenkou posypeme povrch koláča a pečieme 30-40 minút. Keď zapichneme do stredu drevenú špajdľu a nebudú na nej zvyšky cesta, koláč je upečený.
  • Poleva
  • Práškový cukor dobre zmiešame s mliekom, javorovým sirupom, vanilkovým extraktom a štipkou soli. Ak by bola poleva príliš hustá, pridáme ešte trochu mlieka.
  • Vychladnutý koláč polejeme polevou cik-cak. Nakrájame na kocky a môžeme podávať.Päť kúskov tekvicového koláča s drobenkou a bielou polevou drevená doska na drevenej kuchynskej linke oranžová utierka a tekvicové semienka