Rýchly čokoládovo-hruškový koláč

Pri písaní posledného článku 10 najlepších čokoládových dezertov som si uvedomila, že mi tam chýba tento výborný a hrozne jednoduchý čokoládový koláč s hruškami. Je to osvedčená klasika vždy, keď potrebujem dávku čokolády, ale nemám moc času na pečenie. Stačí pár surovín a krásne zrelé hrušky a dokonalý dezert je za chvíľu na stole.

Bonus je, že koláč je bezlepkový, tak poteší aj každého, kto má intoleranciu či alergiu na lepok. 🙂

Rýchly čokoládovo-hruškový koláč

Autor: Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa: Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

8

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

35

minút

Úžasne jednoduchý a pritom dokonalý čokoládový koláč s hruškami, ktorý je za chvíľu hotový, zvládne ho aj začiatočník a k tomu je prirodzene bezlepkový.

Suroviny

  • 90 g masla

  • 90 g horkej čokolády (70% kakaa)

  • 1 lyžica rumu

  • 90 g krupicového cukru

  • 3 vajcia

  • štipka soli

  • 2 lyžice kakaa

  • 90 g mletých lieskových orechov

  • 2-3 hrušky

Postup

  • Trúbu si predhrejeme na 180°C. Formu na koláč dobre vymastíme maslom.
  • Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a pridáme rum. Necháme mierne vychladnúť, ale čokoláda nesmie úplne zhustnúť.
  • Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu. Za stáleho šľahania prisypávame cukor a šľaháme, kým nie je sneh pevný. Po vytiahnutí metličiek sa nám budú robiť “špičky”, vtedy je sneh hotový.
  • Za stáleho šľahania postupne pridávame žĺtky. Na najnižších otáčkach prišľaháme kakao a roztopenú čokoládu. Cukrárskou stierkou jemne vmiešame orechy. Biela misa s čokoládovým cestom s nasekanými orechami červená cukrárska stierka
  • Cesto vlejeme do vymastenej formy.
  • Ak máme pekné zrelé hrušky, nemusíme ich šúpať, inak hrušky ošúpeme a vykrojíme jadrovník. Nakrájame na mesiačiky hrubé 1 cm a poukladáme na cesto. Hrušky do cesta jemne vtlačíme.Tmavá nerezová forma na koláč na mramorovom povrchu vo forme čokoládové cesto a na mesiačiky naukladané hrušky
  • Pečieme 35-40 minút. Necháme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom.Čokoládový koláč s hruškami v tmavej nerezovej forme na drevenom stole so šedým obrusom na okraji dezertné taniere a lyžičky, rozkrojená hruška a dóza s práškovým cukrom

Poznámky