Rýchly makovec s ríbezľami

Tento ríbezľový makovec je dokonalý koláčik na posledné letné dni. Zabaliť ho so sebou do batohu a hurá na výlet či piknik, presne na to sa hodí ako stvorený. Nadýchané makové cesto a svieže ríbezle sa skvele dopĺňajú a pri jeho jedení si vždy zaspomínam na leto u babičky a koláče s ovocím zo záhradky. 🙂

Rýchly makovec s ríbezľami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

30

minút

Recept, ktorý zvládne každý, bez mixéra, bez praxe, no pritom taká dobrota! Nadýchané makové cesto a svieže ríbezle, to je kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.

Suroviny

  • 330 g hladkej múky

  • 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva

  • 150 g krupicového cukru

  • 2 sáčky vanilkového cukru

  • štipka soli

  • nastrúhaná kôra z 1 biocitrónu

  • 100 ml rastlinného oleja

  • 3 vajcia

  • 150 ml bieleho jogurtu

  • 50 g mletého maku

  • 1 sáčik červenej tortovej želatíny

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 6 lyžíc pálenky

  • 6 lyžíc ríbezľovej šťavy

  • 300 g ríbezlí

Postup

  • Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru a dobre premiešame. V zvlášť miske rozmiešame olej s vajíčkami a jogurtom. Mokrú časť vmiešame k suchej múčnej a nakoniec primiešame mak.
  • Dno tortovej formy (ja som použila priemer 20 cm, ale doporučujem použiť o trošku väčšiu, napr. 23) vystelieme papierom na pečenie a boky dobre pomastíme maslom. Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • Cesto nalejeme do formy a uhladíme.
  • Tortovú želatínu zmiešame s cukrom, pálenkou a ríbezľovou šťavou. Vmiešame ríbezle a vylejeme na cesto. Nožom urobíme po povrchu vlnky, aby sa ríbezle trochu premiešali s cestom.
  • Pečieme asi 30 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
  • Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Poznámky