Nadýchaný kysnutý ríbezľový koláč ako od babičky

Ak by som mala vybrať vec, ktorá mi asi najviac pripomína leto a prázdniny u babičky, tak by to bol kysnutý koláč s ovocím. Použiť môžete akékoľvek ovocie, ale ja mám najradšej tento ríbezľový. Kombinácia sviežeho tvarohu, kyslých ríbezlí a sladkej drobenky na nadýchanom kysnutom ceste, to je pre mňa symbol leta na dedine, kedy sme celý deň so sesternicami trávili vonku a domov prišli natešené na čerstvo upečený koláč, ktorý rozvoniaval až na ulicu.


Máte to tiež tak, že si jedlo spájate s udalosťami, miestami alebo obdobím v živote? Ja hrozne moc a občas si veľmi rada zaspomínam, pripravím dezert, ktorý som jedla na dovolenke, či upečiem koláč, ktorý nám piekavala babička, keď sme boli deti. A ešte lepšie je, keď pozvete viacerých zainteresovaných a zaspomínate si spolu. 🙂

Nadýchaný kysnutý ríbezľový koláč ako od babičky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Slovenská, ČeskáNáročnosť: Jednoduchý
Servings

10

servings
Prep time

2

hodín 

30

minút
Cooking time

50

minút

Fantastická kombinácia sviežeho tvarohu, kyslých ríbezlí a sladkej drobenky na nadýchanom kysnutom ceste, ktorá vás prenesie do detstva a prázdnin na dedine.

Suroviny

  • 250 g polohrubej múky

  • 125 ml mlieka

  • 35 g krupicového cukru

  • 13 g čerstvého droždia

  • 38 g zmäknutého masla

  • 1 žĺtok

  • strúhaná kôra z 1/2 biocitrónu

  • 1/2 lyžičky soli

  • 250 g ríbezlí (čerstvé alebo mrazené)

  • Tvarohová náplň
  • 250 g polotučného tvarohu v kocke

  • 1 vajce

  • 2 lyžice krupicového cukru

  • trochu mlieka na zriedenie

  • Drobenka
  • 50 g masla

  • 70 g hrubej múky

  • 50 g krupicového cukru

Postup

  • Múku vsypeme do väčšej misy a v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme trochu vlažného mlieka, polovicu cukru a rozdrobené droždie. Necháme asi 10 minút vzísť kvások.Biela misa s múkou a kváskom v jamke v strede
  • Po 10 minútach pridáme maslo, žĺtok, zvyšný cukor, citrónovú kôru a soľ a postupne podľa potreby dolievame zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny vykysnúť na teplom mieste.Biela misa s vykysnutým cestom na ríbezľový koláč
  • Ríbezle umyjeme a oberieme zo stoniek.
  • Trúbu predhrejeme na 180°C. Dno plechu alebo koláčovej formy s priemerom 25 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre potrieme maslom.
  • Vykysnuté cesto rukami roztiahneme a roztlačíme po celej ploche formy.Antikorová misa na koláč vystlaná kysnutým cestom na bielom povrchu
  • Tvarohová náplň
  • Tvaroh vymiešame s vajíčkom a cukrom dohladka. Ak by bol príliš hustý, môžeme rozriediť trochou mlieka.Antikorová misa s tvarohovým krémom červená cukrátska stierka
  • Tvarohom naplníme zdobiace vrecko a na koláči urobíme tvarohové pásy hrubé asi 3 cm, medzi ktorými vždy necháme 3 cm medzeru, kam nasypeme ríbezle.Antikorová misa na koláč vystlaná kysnutým cestom pásiky z tvarohovej náplne v medzerách nasypané ríbezle na mramorovom povrchu
  • Drobenka
  • Maslo nakrájame na menšie kúsky a poprášime ho hrubou múkou a cukrom. Prstami vypracujeme drobenku.Antikorová misa s drobenkou
  • Drobenkou posypeme celý koláč (hlavne ríbezle) a dáme piecť.Antikorová misa na koláč vystlaná kysnutým cestom pásiky z tvarohovej náplne v medzerách nasypané ríbezle posypané drobenkou na mramorovom povrchu
  • Pečieme asi na 45 minút. Každá trúba pečie inak, tak priebežne kontrolujeme. Ja si vždy trochu podoberiem kraj a keď už je koláč zospodu svetle hnedý, je upečený. Upečený koláč s tvarohom, ríbezľami a drobenkou nakrájaný vo forme na koláč vystlanej papierom na pečenie

Poznámky