Ak by som mala vybrať vec, ktorá mi asi najviac pripomína leto a prázdniny u babičky, tak by to bol kysnutý koláč s ovocím. Použiť môžete akékoľvek ovocie, ale ja mám najradšej tento ríbezľový. Kombinácia sviežeho tvarohu, kyslých ríbezlí a sladkej drobenky na nadýchanom kysnutom ceste, to je pre mňa symbol leta na dedine, kedy sme celý deň so sesternicami trávili vonku a domov prišli natešené na čerstvo upečený koláč, ktorý rozvoniaval až na ulicu.
Máte to tiež tak, že si jedlo spájate s udalosťami, miestami alebo obdobím v živote? Ja hrozne moc a občas si veľmi rada zaspomínam, pripravím dezert, ktorý som jedla na dovolenke, či upečiem koláč, ktorý nám piekavala babička, keď sme boli deti. A ešte lepšie je, keď pozvete viacerých zainteresovaných a zaspomínate si spolu. 🙂
Nadýchaný kysnutý ríbezľový koláč ako od babičky
Chod: DezertKuchyňa Slovenská, ČeskáNáročnosť: Jednoduchý10
servings2
hodín30
minút50
minútFantastická kombinácia sviežeho tvarohu, kyslých ríbezlí a sladkej drobenky na nadýchanom kysnutom ceste, ktorá vás prenesie do detstva a prázdnin na dedine.
Suroviny
250 g polohrubej múky
125 ml mlieka
35 g krupicového cukru
13 g čerstvého droždia
38 g zmäknutého masla
1 žĺtok
strúhaná kôra z 1/2 biocitrónu
1/2 lyžičky soli
250 g ríbezlí (čerstvé alebo mrazené)
- Tvarohová náplň
250 g polotučného tvarohu v kocke
1 vajce
2 lyžice krupicového cukru
trochu mlieka na zriedenie
- Drobenka
50 g masla
70 g hrubej múky
50 g krupicového cukru
Postup
- Múku vsypeme do väčšej misy a v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme trochu vlažného mlieka, polovicu cukru a rozdrobené droždie. Necháme asi 10 minút vzísť kvások.
- Po 10 minútach pridáme maslo, žĺtok, zvyšný cukor, citrónovú kôru a soľ a postupne podľa potreby dolievame zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny vykysnúť na teplom mieste.
- Ríbezle umyjeme a oberieme zo stoniek.
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Dno plechu alebo koláčovej formy s priemerom 25 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre potrieme maslom.
- Vykysnuté cesto rukami roztiahneme a roztlačíme po celej ploche formy.
- Tvarohová náplň
- Tvaroh vymiešame s vajíčkom a cukrom dohladka. Ak by bol príliš hustý, môžeme rozriediť trochou mlieka.
- Tvarohom naplníme zdobiace vrecko a na koláči urobíme tvarohové pásy hrubé asi 3 cm, medzi ktorými vždy necháme 3 cm medzeru, kam nasypeme ríbezle.
- Drobenka
- Maslo nakrájame na menšie kúsky a poprášime ho hrubou múkou a cukrom. Prstami vypracujeme drobenku.
- Drobenkou posypeme celý koláč (hlavne ríbezle) a dáme piecť.
- Pečieme asi na 45 minút. Každá trúba pečie inak, tak priebežne kontrolujeme. Ja si vždy trochu podoberiem kraj a keď už je koláč zospodu svetle hnedý, je upečený.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.