Viedenské oreo s olivami podľa Josefa Maršálka

Po pralinkách s nivou Vás už iste neprekvapí ďalšia nezvyčajná kombinácia, dezert s olivami. 🙂 Tieto sušienky z treného lineckého cesta plnené ganache z bielej čokolády a olivového oleja a čierne olivy obalené v cukre, sú skvelé! Recept je z knihy jedného z najlepších českých cukrárov Josefa Maršálka a rozhodne stojí za vyskúšanie. 😉


Nebojte sa zdanlivo bláznivej kombinácie. Chuť olív je tam veľmi jemná, ganache je krásne krémová a dopľňa sa s krehkou sušienkou. A kolieska sladkých olív tomu celému dodávajú šmrnc. 🙂

Viedenské oreo s olivami podľa Josefa Maršálka

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

20

porcí
Čas prípravy

1

hodina 
Doba pečenia

20

minút

Sušienky z treného lineckého cesta plnené ganache z bielej čokolády a olivového oleja a čierne olivy obalené v cukre chutia perfektne!

Suroviny

  • Cesto
  • 180 g hladkej špaldovej múky

  • 175 g zmäknutého masla

  • 70 g práškového cukru

  • 23 g čierneho kakaa (napr. toto od Dr.Oetker)

  • 30 g bielkov (asi 1 menšie vajce)

  • štipka soli

  • 10 g rumu

  • Olivová ganache
  • 150 g bielej čokolády

  • 65 g smotany na šľahanie 33% (izbovej teploty)

  • 100 g olivového oleja extra virgin

  • Olivy
  • 40 g čiernych olív

  • 80 g krupicového cukru

Postup

  • Cesto
  • Rúru predhrejeme na 160°C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.
  • Zmäknuté maslo dobre vyšľaháme s cukrom, soľou, bielkom a rumom. Ručne vmiešame múku zmiešanú s kakaom a cestom hneď naplníme zdobiace vrecko s veľkou cukrárskou hviezdicovou špičkou. Cesto sa musí hneď použiť, inak príliš stuhne.
  • Na plech s papierom na pečenie striekame krúžky s priemerom asi 5 cm.
  • Pečieme do polotuha cca 20 minút. Sušienky musia mať navrchu takú pevnejšiu krustičku, ale na tlak sú mäkké. Po vychladnutí ešte stvrdnú.
  • Necháme vychladnúť.
  • Olivová ganache
  • Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a vmiešame smotanu izbovej teploty.
  • Veľmi pomaly za stáleho miešania prilievame olivový olej, až kým nám nevznikne hladká ganache. Misu zakryjeme potravinovou fóliou a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  • Olivy
  • Olivy nakrájame na tenké kolieska, ktoré servítkom dobre vysušíme.
  • Dáme ich do misky, zasypeme cukrom, premiešame a necháme 30 minút odležať. Nie dlhšie, aby nám cukor príliš nenavlhol.
  • Olivy aj s cukrom vysypeme do cedníku a potrasieme, aby prebytočný cukor opadal. Olivy rozložíme na drevenú dosku alebo na tanier a necháme ich pri izbovej teplote oschnúť.
  • Dokončenie
  • Na polovicu sušienok nastriekame pomocou cukrárskeho sáčku s hladkou špičkou olivovú ganache, na každú dáme tri olivové kolieska, prikryjeme druhou sušienkou a mierne pritlačíme.
  • Necháme do druhého dňa v chladničke rozležať. Dva kúsky čiernych oreo sušienok plnených svetlo zelenou olivovou ganache na bielom obdĺžnikovom dezertnom tanieri tri čierne olivy na tanieri posypané práškovým cukrom v pozadí ďalší tanier so zvyšnými sušienkami a sitko s práškovým cukrom čierny povrch