Perník podľa tohto receptu bol prvý koláč, ktorý som v živote upiekla. Je to recept od babičky a ja na ňho nedám dopustiť. Je mäkučký, nadýchaný a strašne jednoduchý.
Perník sme dokonca kedysi piekli so spolubývajúcou na intráku na vysokej. Bez poriadneho vybavenia, jeden starý plech, jedna varecha a miska. 😀 A podaril sa super! Ak ste teda pekári začiatočníci, toto je možno ten pravý recept na rozbeh. 😉
Perník s džemom a čokoládovou polevou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché10
porcí10
minút25
minútMäkučký, nadýchaný a strašne jednoduchý. Tento recept mám od babičky a nedám na ňho dopustiť. Najlepší perník, aký som kedy jedla.
Suroviny
400 g hladkej múky
250 g práškového cukru
1 lyžička jedlej sódy
2 lyžice kakaa
1 kypriaci prášok do perníka
1,5 dcl oleja
2 vajcia
1 šálka vlažného mlieka (220 ml)
- Dozdobenie
1 pohár džemu (jahodový, marhuľový, malinový…)
100 g horkej čokolády
trochu rastlinného oleja (podľa hustoty čokolády)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180°C. Dno plechu vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
- V mise zmiešame múku, práškový cukor, jedlú sódu, kakao a kypriaci prášok do perníka.
- V zvlášť mise prešľaháme vajcia, olej a mlieko. Vlejeme k suchej zmesi a dobre premiešame.
- Cesto vylejeme na plech a dáme piecť na 180°C asi na 25 minút.
- Keď perník vychladne, potrieme ho džemom. Čokoládu s lyžicou oleja zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridávame postupne olej, podľa toho, akú riedku čokoládu chceme. Čokoládovú polevu nalejeme na perník a necháme stuhnúť.