Perník s džemom a čokoládovou polevou

Perník podľa tohto receptu bol prvý koláč, ktorý som v živote upiekla. Je to recept od babičky a ja na ňho nedám dopustiť. Je mäkučký, nadýchaný a strašne jednoduchý.


Perník sme dokonca kedysi piekli so spolubývajúcou na intráku na vysokej. Bez poriadneho vybavenia, jeden starý plech, jedna varecha a miska. 😀 A podaril sa super! Ak ste teda pekári začiatočníci, toto je možno ten pravý recept na rozbeh. 😉

Perník s džemom a čokoládovou polevou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

10

minút
Doba pečenia

25

minút

Mäkučký, nadýchaný a strašne jednoduchý. Tento recept mám od babičky a nedám na ňho dopustiť. Najlepší perník, aký som kedy jedla.

Suroviny

  • 400 g hladkej múky

  • 250 g práškového cukru

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 2 lyžice kakaa

  • 1 kypriaci prášok do perníka

  • 1,5 dcl oleja

  • 2 vajcia

  • 1 šálka vlažného mlieka (220 ml)

  • Dozdobenie
  • 1 pohár džemu (jahodový, marhuľový, malinový…)

  • 100 g horkej čokolády

  • trochu rastlinného oleja (podľa hustoty čokolády)

Postup

  • Rúru predhrejeme na 180°C. Dno plechu vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
  • V mise zmiešame múku, práškový cukor, jedlú sódu, kakao a kypriaci prášok do perníka.
  • V zvlášť mise prešľaháme vajcia, olej a mlieko. Vlejeme k suchej zmesi a dobre premiešame.
  • Cesto vylejeme na plech a dáme piecť na 180°C asi na 25 minút.
  • Keď perník vychladne, potrieme ho džemom. Čokoládu s lyžicou oleja zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridávame postupne olej, podľa toho, akú riedku čokoládu chceme. Čokoládovú polevu nalejeme na perník a necháme stuhnúť.Päť kociek perníku s džemom a čokoládovou polevou na drevenej doske posypanej múkou v pozadí konvička s mliekom dve vajcia biela miska s čokoládou pohár džemu s červenou mašličkou sitko s múkou