Perfektné čokoládové pralinky s karamelovou ganache a nivou

Pralinky sú moja závislosť a baví ma skúšať stále nové a netradičnejšie chute. Kombinácia čokolády a nivy mi prišla tak absurdná, že som ich musela skúsiť pripraviť. A že to bol skvelý nápad! 🙂


Ak máte radi slaný karamel, tú dokonalú kombináciu sladkého a slaného, tieto pralinky musíte vyskúšať, budete nadšení. 🙂 Vôbec tam necítiť výraznú chuť a vôňu nivy, syr iba decentne pridáva slanosť a neobyčajne podporuje chuť čokolády.

Perfektné čokoládové pralinky s karamelovou ganache a nivou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

30

porcí
Čas prípravy

1

hodina 

Ak máte radi slaný karamel, tieto pralinky musíte skúsiť! Nebojte sa nezvyčajnej kombinácie, výsledok je prekvapivo úžasný. 🙂

Suroviny

  • Karamelová ganache
  • 60 g mliečnej čokolády

  • 60 g horkej čokolády (60% kakaa)

  • 150 g smotany na šľahanie

  • 30 g medu

  • 165 g krupicového cukru

  • 58 g syru niva

  • Poleva
  • 60 g čierneho kakaa (napr. toto od Dr.Oetker)

  • 350 g horkej čokolády (60% kakaa)

Postup

  • Karamelová ganache
  • Mliečnu aj horkú čokoládu nalámeme na malé kúsky do misy a navrch položíme sitko.
  • V menšom hrnci zahrievame smotanu až k bodu varu a odstavíme.
  • V zvlášť hrnci zohrievame med na strednom plameni asi 30 sekúnd. Pridáme polovicu cukru a zamiešame. Necháme bez miešania 30 sekúnd, aby sa cukor trochu rozpustil a zase premiešame. Pridáme zvyšok cukru a opakujeme: zamiešame, necháme 30 sekúnd rozpustiť a zase zamiešame.
  • Už za stáleho miešania ďalej zahrievame, kým cukor skaramelizuje. Pozor, aby sme karamel nepripálili, hneď ako sa farba zmení na zlatohnedú, odstavíme a pomaly za stáleho miešania prilievame horúcu smotanu. Miešame, kým sa karamel so smotanou spojí a hneď vlejeme cez sitko k čokoláde.
  • Necháme minútu postáť a potom miešame, kým sa čokoláda rozpustí a získame krásnu hladkú ganache. Prisypeme nadrobenú nivu a necháme zase minútu postáť. Dobre premiešame. Mále nerozpustené kúsky nivy nám v ganache nevadia, skôr naopak. Misku s ganache zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na hodinu do mrazničky.
  • Lyžičkou odoberáme zo zmrznutej ganache malé porcie (veľké asi ako menší orech) a ukladáme ich na tácku/plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Po “naporcovaní” ganache, robíme z každej kôpky v rukách gulôčku a ukladáme späť na papier na pečenie. Keby sa vám príliš lepili na ruky, dajte ich pred tvarovaním na 10 minút do mrazničky.
  • Vytvarované gulôčky dáme na 10 minút do mrazničky.
  • Poleva
  • Čokoládu si rozpustíme nad parou. Kakao vysypeme do širokej plytkej misky.
  • Pralinky vytiahneme z mrazničky a po jednom s pomocou vidličky namáčame v čokoláde. Pralinku položíme na vidličku a poklepeme ňou po okraji misky, aby sme striasli prebytočnú čokoládu. Pralinku vložíme do misky s kakaom, v ktorom ju zo všetkých strán obalíme a jemne prstami postláčame, čím vytvoríme na pralinkách “vrásky”. Necháme ju tam zopár minút postáť, kým čokoláda stuhne. Preto je treba použiť širokú misku, aby ste tam takto mohli mať odložených praliniek viac naraz.
  • Pralinky vyberieme z kakaa a ukladáme na plech vystlaný čistým papierom na pečenie. Dáme ich aspoň na 30 minút do mrazničky.
  • Zmrznuté pralinky vysypeme do sitka a poriadne potrasieme, aby z nich opadalo prebytočné kakao. Máme hotovo. 🙂Čokoládové truffles s čiernym kakaom v bielj štvorcovej miske položenej na modrom vzorovanom tanieri biely podklad vedľa syr niva v alobale