Čučoriedkovo-ricottové muffiny plnené džemom

Muffiny, ktoré sú krásne vláčne aj na druhý deň! Sú plné čučoriedok, vďaka ricotte ľahé ako pierko a úžasne mäkké. Čerešničkou na torte je náplň z čučoriedkového džemu. Tieto muffiny sú veľká paráda. 😉

Čučoriedkovo-ricottové muffiny plnené džemom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

12

porcí
Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

45

minút

Neskutočne vláčne muffiny! Sú plné čučoriedok, vďaka ricotte ľahé ako pierko a úžasne mäkké. Čerešničkou na torte je náplň z čučoriedkového džemu.

Suroviny

  • 100 g lesných čučoriedok (kľudne aj mrazené, ale je dôležité, aby to boli malé lesné čučoriedky, nie tie veľké kanadské)

  • 250 g hladkej múky (plus 1 lyžica na čučoriedky)

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • štipka soli

  • 300 g trstinového cukru

  • 130 g zmäknutého masla

  • 2 vajcia

  • 55 g repkového oleja

  • 200 g ricotty

  • zopár kvapiek vanilkového extraktu

  • čučoriedkový alebo ríbezľový džem

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 180°C.
  • Do formy na muffiny naukladáme papierové košíčky.
  • Čučoriedky zasypeme lyžicou múky a premiešame.
  • Zvyšnú múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
  • Trstinový cukor trochu premixujeme v mixéri, aby nebol taký hrubý.
  • Polovicu cukru vyšľaháme s maslom do svetlej peny. Pridáme vajcia a druhú polovicu cukru a všetko spolu vyšľaháme opäť do svetlej peny.
  • Ručne pomocou cukrárskej stierky alebo varechy postupne po trochách zašľahávame ricottu, olej a múčnu zmes. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt.
  • Jemne vmiešame čučoriedky.
  • Na dno košíčku dáme asi lyžicu cesta, na to lyžičku džemu a zakryjeme cestom. Košíčky plníme až po okraj.
  • Pečieme asi 45 minút. Či už sú muffiny upečené zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do muffiny trochu bokom, aby sme sa vyhli džemu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, máme hotovo. Štyri muffiny s čučoriedkami v bielom papierovom košíčku na drevenom podnose s bielym lakovaním a kvetmi