Vynikajúce medové rezy

Medové rezy sú jednoducho klasika, ktorá nikdy neomrzí. Skôr naopak. Stále častejšie objavujem kúzlo starých tradičných receptov, ktoré piekli naše babičky a prababičky. ❤️ A tieto medové rezy sú veľká láska.🙂

Vynikajúce medové rezy

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

30

porcí
Čas prípravy

1

hodina 

15

minút
Doba pečenia

40

minút

Mäkučké a voňavé medové rezy, po ktorých sa doma len zapráši.

Suroviny

  • Cesto
  • 3 lyžice medu

  • 2 lyžice mlieka

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 2 vajcia

  • 120 g práškového cukru

  • 50 g masla

  • 500 g hladkej múky

  • Náplň
  • 400 ml mlieka

  • 4 lyžice polohrubej múky

  • 150 g krupicového cukru

  • 200 g zmäknutého masla

  • Dokončenie
  • 250 g slivkového lekváru

  • 100 g horkej čokolády

  • 30 g masla

Postup

  • Cesto
  • Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si 4 papiere na pečenie.
  • Všetky suroviny na cesto okrem múky dáme do hrnca a na slabom plameni veľmi pomaly zohrievame. Stále miešame metličkou, aby sa hmota spojila, ale nevaríme. Trvá to asi 5 minút.
  • Múku vysypeme do väčšej misy a prilejeme teplú zmes. Vypracujeme hladké cesto.
  • Cesto rozdelíme na 4 časti a prikryjeme miskou, aby sme ho udržali teplé.
  • Prvú 1/4 cesta rozvaľkáme na papieri na pečenie do obdĺžnika. Cesto len trošku posypeme múkou, aby sa nám valček nelepil, snažíme sa ale pridávať múky čo najmenej.
  • Vyvaľkané cesto aj s papierom na pečenie prenesieme na opačnú stranu plechu a pečieme asi 7 minút.
  • To isté opakujeme ešte trikrát so zvyšnými časťami cesta.
  • Upečené pláty necháme vychladnúť.
  • Náplň
  • V mlieku rozmiešame múku a cukor a za stále miešania uvaríme na slabom plameni hustú kašu. Naozaj poctivo miešame a kontrolujeme, aby nám kaša neprihorela.
  • Kašu necháme na linke úplne vychladnúť.
  • Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom postupne zašľahávame vychladnutú kašu.
  • Dokončenie
  • Prvý plát cesta potrieme 1/2 náplne. Prikryjeme druhým plátom cesta, ktorý potrieme lekvárom.
  • Na lekvár položíme tretí plát cesta, ktorý potrieme zvyškom náplne. Prikryjeme posledným plátom cesta.
  • Takto naplnené pláty zaťažíme (napr. drevenou doskou na krájanie a ťažším hrncom alebo misou) a do chladničky aspoň na hodinu.
  • Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a polevou polejeme vrchný plát.
  • Dáme na noc do chladničky a na druhý deň môžme krájať. 🙂 Dva kúsky medového rezu so svetlou náplňou a lekvárom poliate čokoládovou polevou na tmavo drevenom stole v pozadí vianočný stromček

Poznámky

Pridať komentár