Čokoládové biscotti s pekanovými orechami

Biscotti sú tradičné talianske sušienky, ktoré sa pečú na dvakrát, čím získajú svoj typický tvar a chrumkavosť. Následne sa namáčajú v nápoji (v Taliansku v dezertnom víne, u nás pravdepodobnejšie v káve 🙂 ). Tradične sú svetlé plné nasekaných mandlí, táto čokoládová verzia s pekanovými orechami je však snáď ešte lepšia.😍

Čokoládové biscotti s pekanovými orechami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

18

porcí
Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

50

minút

Tradičné talianske sušienky v čokoládovej verzii s kúskami pekanových orechov a horkej čokolády.

Suroviny

  • Sušienky
  • 1,5 hrnčeka hladkej múky

  • 1/2 hrnčeka holandského kakaa

  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku

  • 1/4 lyžičky soli

  • 110 g zmäknutého masla

  • 1 hrnček krupicového cukru

  • 2 veľké vajcia (izbovej teploty)

  • 1/2 hrnčeka nasekaných pekanový orechov

  • 1/2 hrnčeka nasekanej horkej čokolády (70%)

  • Potretie
  • 1 vajce

  • 1 lyžička vody

  • 1/2 lyžičky krupicového cukru (posypanie)

  • Čokoládová poleva
  • 280 g horkej čokolády (70%)

  • 1/3 hrnčeka nasekaných pekanových orechov

Postup

  • Rúru predhrejeme na 180°C a dno plechu vystelieme papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok a soľ.
  • Zvlášť v mise vyšľaháme maslo s cukrom a potom postupne zašľaháme vajcia. Ručne varechou vmiešame múčnu zmes a nakoniec nasekanú čokoládu a orechy.
  • Cesto rozdelíme na polovicu. Na plechu s papierom na pečenie vytvoríme dve oválne placky/bochníky vysoké asi 2-3 centimetre. Potrieme ich vajíčkom prešľahaným s lyžičkou vody a jemne poprášime cukrom.
  • Pečieme 25 minút na 180°C. Aj s papierom opatrne prenesieme na mriežku a necháme 25 minút chladnúť. Teplotu rúry zatiaľ znížime na 120°C.
  • Po 25 minútach prenesieme placky na dosku na krájanie a diagonálne ich nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm. Čokoládová placka zo sušienkového cesta diagonálne nakrájaná na plátky na drevenej doske.
  • Rezom dole ich zase rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ešte ďalších 25 minút na 120°C.Nakrájané plátky čokoládových sušienok rozložené na plechu vystlanom papierom na pečenie
  • Necháme vychladnúť na mriežke.
  • Horkú čokoládu roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. Vychladnuté sušienky namáčame z polovice do roztopenej horkej čokolády a posypeme nasekanými orechami. Dáme ešte na hodinku stuhnúť do chladničky a máme hotovo. Tri kúsky čokoládových biskotti sušienok polovica namočená v horkej čokoláde a posypaná pekanovými orechami na papieri na pečenie.

Poznámky

  • Biscotti vydržia vo vzduchotesnej nádobe v chladničke asi 2 týždne. V mrazničke aj 2 mesiace. 🙂

Pridať komentár