Margot bábovka s rumovými hrozienkami a čokoládovou polevou

Bábovka je recept môjho detstva. Nie však táto, plná rumu, ale klasika všetkých klasík Tradičná šľahačková bábovka. Klasika je klasika, no táto dospelácka verzia so strúhanou Margot čokoládou a hrozienkami namočenými v rume jej riadne šľape na päty. 😀

Keď máte pocit, že klasická bábovka je pre vás príliš suchá, tak rozhodne skúste túto, je vláčna a šťavnatá a keď ju polejete čokoládovou polevou, bude chutiť ako luxusný dezert. 😉

Margot bábovka s rumovými hrozienkami a čokoládovou polevou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert, RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

5

porcií
Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

40

minút

Jednoduchý a rýchly recept na úžasne vláčnu a šťavnatú bábovku plnú hrozienok a strúhanej Margot tyčinky. Poliata čokoládovou polevou chutí ako luxusný dezert.

Suroviny

  • 3 vajcia

  • 120 g krupicového cukru

  • 7 lyžíc oleja

  • 7 lyžíc vody

  • 250 g polohrubej múky

  • 3 lyžičky kypriaceho prášku

  • 2 tyčinky Margot

  • 50 ml mlieka

  • 2 banány

  • sušené hrozienka (množstvo podľa chuti)

  • rum (na namočenie hrozienok)

  • čokoládová poleva (ja som použila kombináciu horká čokoláda + maslo)

Postup

  • Deň vopred si hrozienka namočíme do rumu a necháme cez noc v chladničke.
  • Rúru si predhrejeme na 175°C.
  • Formu na bábovku dobre vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Je dôležité, aby bola skutočne dôkladne vysypaná, aby sa nám bábovka po upečení pekne vyklopila.
  • Vajcia a cukor vyšľaháme do svetlej peny, pridáme teplú vodu a olej a ešte asi 5 minút šľaháme.
  • Margotky nastrúhame nahrubo. Banány s mliekom rozmixujeme. Múku zmiešame s kypriacim práškom.
  • K vajciam pridáme nastrúhané Margotky, banány v mlieku a múčnu zmes a varechou alebo cukrárskou stierkou dobre premiešame. Nakoniec pridáme odkvapkané hrozienka.
  • Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 40 minút. Či už je bábovka upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
  • Upečenú bábovku necháme asi 5 minút vo forme trošku schladnúť a potom ju vyklopíme ideálne na mriežku, kde ju necháme vychladnúť úplne.
  • Po vychladnutí ešte prelejeme čokoládovou polevou (ja som rozpustila horkú čokoládu v troche masla) a máme hotovo.Svetlá bábovka s hrozienkami poliata horkou čokoládou odkrojený kúsok bábovky na drevenom podnose obsypané hrozienkami Margot tyčinka v pozadí fľaša rumu na bielom podklade

Poznámky