Tradičná šľahačková bábovka

Blížia sa posledné dni, kedy môžeme vyraziť von na piknik alebo nejaký letný výlet. Pre takéto príležitosti je bábovka ideálne občerstvenie, nepokazí sa a prežije aj nepohodlnú cestu v krabičke na dne batohu. 😀

Ale nielen na letné výlety je super. Jeseň je už za rohom a s príchodom chladnejšieho počasia začíname variť čajíky a zapalovať sviečky. K takému čaju je ale treba aj niečo dobré pod zub a bábovka je na to ako stvorená. 🙂

Receptov na bábovku existuje neúrekom, každý má ten svoj overený a toto je ten náš. Keď som bola dieťa, maminka nám bábovku piekla pravidelne a ja som už len čakala, kedy sa do nej budem môcť pustiť.

Nie je to nič náročné, za hodinku (aj s pečením) ju máte hotovú. Nadýchaná a voňavá bábovka, k tomu čajík a dobrá knižka (a v mojom prípade spiace bábätko 🙂 ), tak nejak si predstavujem jesenné víkendové poobedie.

Tradičná šľahačková bábovka

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Slovenská/Česká/Poľská/Rakúska/NemeckáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

15

minút
Doba pečenia

45

minút

Mäkučká mramorová bábovka, to je dezert, ktorý nikdy neomrzí. Každá rodina má ten svoj recept a toto je ten náš. Bábovka je nadýchaná, voňavá a do hodinky hotová.

Suroviny

  • 1 hrnček krupicového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 4 vajcia

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1 prášok do pečiva

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • kakao

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Trúbu si predhrejeme na 180°C.
  • Celé vajcia vyšľaháme s krupicovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny. Biela misa so svetou penou z vajec a cukru
  • Ručne cukrárskou stierkou alebo vareškou primiešame múku s práškom do pečiva a smotanu.
  • Formu na bábovku veľmi dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Je dôležité, aby sme formu skutočne poriadne vymastili a vysypali, inak sa nám bábovka môže prilepiť a nepôjde vyklopiť.
  • 1/2 cesta vylejeme na dno bábovkovej formy a do zvyšku vmiešame kakao. Ja som pridala asi 4 lyžičky, ale môžete pridať kakaa viac alebo menej. Viac kakaa = hutnejše cesto.
  • Kakaové cesto vylejeme do formy a príborovým nožom jemne premiešame, aby sa nám vytvorila mozaika. Bábovková forma vysypaná múkou s cestom svetlým a čokoládovým na mramorovom povrchu
  • Pečieme asi 45 minút. Či už je bábovka upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotová.
  • Bábovku necháme chvíľu vo forme vychladnúť a potom vyklopíme na mriežku. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.Mramorová bábovka posypaná práškovým cukrom na modrobielom tanieri na drevenom stole v pozadí dva malé tanieriky s kvetinkami zväzok sušenej levandule