Výborné originál francúzske Madeleines

Madeleines, či česky madlenky (slovenský preklad som tomu nikde nedokázala dohľadať, tak budem používať ten český), sú tradičné francúzske koláčiky, nadýchané a mäkké ako obláčik. Existujú rôzne druhy a príchute, ale tieto klasické, jemne dochutené citrusovou kôrou, sú podľa autora receptu najlepšie na svete.

Nie je to nik iný, ako Dominique Ansel, svetoznámy francúzsky cukrár. Ja môžem po vyskúšaní potvrdiť, že chutia dokonale. Je úžasné, ako z tak jednoduchého receptu a pár základných surovín, môže vniknúť taký zázrak. 🙂


Madlenky sa majú jesť hneď po upečení, ešte teplé. Jedine tak z nich dostanete tú správnu chuť a obláčikovú konzistenciu. Cesto sa pripravuje deň vopred. Predchystáte si ho a potom, keď príde návšteva, či chuť na madlenky, máte ich do desiatich minút na stole.

Ja som ich skúsila zopár nechať zakryté na stole a aj po troch hodinách chutia stále skvele, keby ste ich nedajbože nevládali zjesť ešte zatepla. 😀

Výborné originál francúzske Madeleines

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

100

porcí
Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

5

minút

Recept na originál francúzske madlenky podľa svetoznámeho cukrára Dominique Ansela. Stačí zopár základných surovín a výsledok je božský!

Suroviny

  • 115 g zmäknutého masla

  • 1 lyžica trstinového cukru

  • 2 lyžičky medu

  • 100 g krupicového cukru

  • 1/2 lyžičky soli

  • 120 g hladkej múky

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 3 veľké vajcia (izbovej teploty)

  • kôra z 1/2 citróna

  • kôra z 1/2 pomaranča

Postup

  • Deň vopred si pripravíme cesto.
  • V menšom hrnci za stáleho miešania roztopíme maslo, trstinový cukor a med.
  • V mise zmiešame krupicový cukor, soľ, múku a prášok do pečiva a po jednom zašľahávame vajcia.
  • Keď sú vajcia úplne zašľahané, vlejeme maslo s cukrom a medom a dobre vmiešame do cesta. Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
  • Cesto prelejeme do zdobiaceho sáčku, zatočíme a dáme na noc do chladničky.
  • Dokončenie
  • Rúru si predhrejeme na 190°C. Do rúry dáme nahriať plech dnom hore, na ktorý potom položíme formu na madlenky.
  • Formu na madlenky vymastíme olejom (ak máme silikónovú formu, tak netreba).
  • Odstrihneme špičku zdobiaceho sáčku a plníme madlenky cestom asi do 3/4. Cesto sa pekne rozleje po celej ploche.
  • Formu s madlenkami vložíme do rúry a pečieme 5-10 minút. Stále kontrolujeme, keď sú madlenky krásne zlaté, vyberieme.
  • Horúce vyklopíme z formy, jemne poprášime práškovým cukrom a hneď podávame.Malá biela miska s madlenkami posypanými práškovým cukrom ozdobená dvoma halúzkami levandule na striebornom podnose šálka s kávou obsypané levanduľou v pozadí konvička na mlieko s kvetmi na drevenom stole

Poznámky