V lete sa nám väčšinou nechce potiť dve hodiny v kuchyni, ale úplne sa vzdať dezertov, obzvlášť tých letných plných ovocia, tiež nie je nutné. Pre takéto prípady ma zachránia buď nepečené dezerty (kde je mojim favoritom táto smotanová torta s orechmi) alebo ak už pečené, tak hotové za pár minút a plné ovocia. Tam presne patrí tento clafoutis. Julia v originál recepte používa černice alebo čučoriedky, ja som dala čerešne, použiť môžete ľubovoľné obľúbené ovocie. Chystám sa na jahody s rebarborou. 🙂
Najdôležitejšia informácia k receptu je, že koláč sa musí jesť teplý/vlažný. Najlepší je hneď, keď po upečení trochu vychladne. Keď ho necháte v chladničke do ďalšieho dňa, príde o všetku svoju slávu. Mám to odskúšané. 😀
Clafoutis podľa Julie Child
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútZnámy francúzsky koláč plný ovocia je dokonalý letný recept! Hotový za chvíľu, zjedený ešte rýchlejšie. 🙂
Suroviny
maslo na vymastenie formy
1 a štvrť hrnčeka plnotučného mlieka (1 hrnček=250 ml)
2/3 hrnčeka krupicového cukru
3 vajcia
1 lyžica vanilkového extraktu (nie je to chyba, skutočne jedna veľká lyžica, v tom je Juliin recept špeciálny)
štipka soli
1 hrnček hladkej múky
asi 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní
práškový cukor na posypanie
Postup
- Trúbu si predhrejeme na 180°C. Okrúhlu formu na koláč alebo zapekaciu nádobu dobre vymastíme maslom.
- Na dno formy rozprestrieme čerešne a posypeme ich 1/3 hrnčeka krupicového cukru. Zvyšok cukru pôjde do cesta.
- Do veľkej misy dáme mlieko, zvyšok cukru, vajcia, vanilkový extrakt, soľ a múku a rozmixujeme dohladka. Cesto vylejeme na čerešne.
- Pečieme asi 50 minút, cesto sa nafúkne (po vytiahnutí z trúby zase klesne) a navrchu trošku zhnedne. Po upečení posypeme práškovým cukrom a podávame ideálne ešte teplé.