Clafoutis podľa Julie Child

V lete sa nám väčšinou nechce potiť dve hodiny v kuchyni, ale úplne sa vzdať dezertov, obzvlášť tých letných plných ovocia, tiež nie je nutné. Pre takéto prípady ma zachránia buď nepečené dezerty (kde je mojim favoritom táto smotanová torta s orechmi) alebo ak už pečené, tak hotové za pár minút a plné ovocia. Tam presne patrí tento clafoutis. Julia v originál recepte používa černice alebo čučoriedky, ja som dala čerešne, použiť môžete ľubovoľné obľúbené ovocie. Chystám sa na jahody s rebarborou. 🙂

Najdôležitejšia informácia k receptu je, že koláč sa musí jesť teplý/vlažný. Najlepší je hneď, keď po upečení trochu vychladne. Keď ho necháte v chladničke do ďalšieho dňa, príde o všetku svoju slávu. Mám to odskúšané. 😀

Clafoutis podľa Julie Child

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Známy francúzsky koláč plný ovocia je dokonalý letný recept! Hotový za chvíľu, zjedený ešte rýchlejšie. 🙂

Suroviny

  • maslo na vymastenie formy

  • 1 a štvrť hrnčeka plnotučného mlieka (1 hrnček=250 ml)

  • 2/3 hrnčeka krupicového cukru

  • 3 vajcia

  • 1 lyžica vanilkového extraktu (nie je to chyba, skutočne jedna veľká lyžica, v tom je Juliin recept špeciálny)

  • štipka soli

  • 1 hrnček hladkej múky

  • asi 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Trúbu si predhrejeme na 180°C. Okrúhlu formu na koláč alebo zapekaciu nádobu dobre vymastíme maslom.
  • Na dno formy rozprestrieme čerešne a posypeme ich 1/3 hrnčeka krupicového cukru. Zvyšok cukru pôjde do cesta. Nerezová okrúhla forma na koláč s čerešňami posypanými cukrom na drevenom stole
  • Do veľkej misy dáme mlieko, zvyšok cukru, vajcia, vanilkový extrakt, soľ a múku a rozmixujeme dohladka. Cesto vylejeme na čerešne. Nerezová okrúhla forma na koláč s čerešňami poliatymi cestom na drevenom stole
  • Pečieme asi 50 minút, cesto sa nafúkne (po vytiahnutí z trúby zase klesne) a navrchu trošku zhnedne. Po upečení posypeme práškovým cukrom a podávame ideálne ešte teplé. Zelený tanier s kúskom clafoutis s čerešňami posypaný práškovým cukrom na jutovom prestieraní vedľa sitko s práškovým cukrom v pozadí forma na koláč so zvyškom clafoutis na drevenom stole