Najlepšia nepečená torta: Smotanová torta s orechmi

Dnes mám pre vás niečo špeciálne. Rada skúšam nové recepty a málokedy sa k nejakému vraciam, pokiaľ to nie je niečo sezónne, napr. medovníčky, mazanec…Všetky recepty, ktoré boli super si však zapisujem a vravím si, že keď vyskúšam pripraviť všetky dezerty, čo by som chcela v živote skúsiť, k tým starým overeným sa vrátim.


Táto torta je ale výnimka. Recept mám už dlho a robila som ju toľkokrát, že to ani neviem spočítať. A nielen ako tortu, ale aj v pohárikoch do sweet baru. Vždy má OBROVSKÝ úspech. Ak by ste mali vyskúšať jeden jediný recept z blogu, rozhodne odporúčam tento. 😉


Je totálne jednoduchá, nepečená a keď nepočítam noc, kedy odpočíva v chladničke, do hodinky ju máte hotovú. Nie je presladená, pretože do krému nejde vôbec žiadny cukor, úplne jej stačí sladkosť sušienok. Skúste osláviť víkend touto tortou, zaslúži si to. A vy tiež. 🙂

Najlepšia nepečená torta: Smotanová torta s orechmi

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

12

servings
Prep time

1

hodina 

Perfektná nepečená karamelovo-smotanová torta s pekanovými orechmi v karamele.

Suroviny

  • 1 veľké a 1 malé balenie Lotus sušienok

  • ½ šálky uvarenej kávy

  • pár kvapiek vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • 380 ml smotany na šľahanie

  • 250 g mascarpone

  • 2 hrsti pekanových orechov (kľudne môžete nahradiť vlašskými)

  • 4 lyžice trstinového cukru

Postup

  • Vychladenú smotanu vyšľaháme. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali, mala by byť hotová asi za 2 minúty. Ak sa vám bude zdať, že už je vyšľahaná, hneď vypnite mixér. Následne k nej na nízkych otáčkach krátko zašľaháme vychladené mascarpone. Smotanový svetlý krém v bielej mise s červenou cukrárskou stierkou, červená tortová forma a dva balíkymi Lotus sušienok
  • Na dno tortovej formy s priemerom 20 cm poukladáme vrstvu sušienok. Na tejto spodnej vrstve si dáme dobre záležať, aby bolo čo najmenej medzier medzi sušienkami. Uvarenú kávu zmiešame s vanilkovým extraktom a sušienky touto kávou pokvapkáme. Na sušienky rozotrieme ⅓ smotanového krému. Spodná vrstva Lotus sušienok na dne červenej tortovej formy obsypaná nalámanými sušienkami.
  • Na krém naukladáme ďalšiu vrstvu sušienok, pokvapkáme ich kávou a zatrieme druhou ⅓ krému. Na krém uložíme poslednú sušienkovú vrstvu, opäť pokvapkáme kávou, zatrieme zvyškom smotanového krému a dáme do chladničky. Druhá vrstva Lotus sušienok na smotanovom kréme v červenej tortovej forme spolu so šálkou kávy a kúskom Lotusky.
  • Pekanové orechy nasekáme a na panvičke na strednom plameni na sucho chvíľku opekáme. Keď sa orechy rozvoňajú, zasypeme ich trstinovým cukrom a stále miešame, kým cukor neskaramelizuje. Trvá to asi 5 minút. Keď sa kryštáliky cukru rozpustia a orechy sa obalia karamelom, odstavíme a rozprestrieme na papier na pečenie, kde ich necháme vychladnúť. Nasekané pekanové orechy v karamee rozsypané na papieri na pečenie.
  • Vychladnuté karamelizované orechy nalámeme, posypeme nimi vrch torty a dáme ju na noc do chladničky. Na druhý deň odstránime formu a môžeme podávať. Smotanová torta v červenej tortovej forme posypaná nasekanými pekanovými orechmi v karamele3 poháre zo smotany a mascarpone posypané skaramelizovanými pekanovými orechmi.

Poznámky

Summary
recipe image
Recipe Name
Nepečená smotanová torta s pekanovými orechmi
Author Name
Published On