Banánový chlebík (Banana bread) je strašne vďačný koláč. Je zdravý, jednoduchý, môžete do neho minúť prezreté banány, ktoré už nikto nechce jesť (niekedy sa aj v obchodoch objavia “krásne” kúsky v akcii) a na stole máte vynikajúce raňajky alebo zdravú desiatu do práce či do školy.
Táto vylepšená verzia s kúskami čokolády a sviežimi malinami je tak skvelá, že povýšila banánový chlebík až na výborný dezert a mali sme teda čo robiť, aby zostalo aj na raňajky. 🙂
Banánový chlebík s malinami a čokoládou
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Jednoduché6
15
minút45
minútMäkučký banánový chlebík je ideálny nielen na raňajky či desiatu. Kúsky čokolády a sviežich malín ho povýšia na výborný a zdravý dezert.
Suroviny
100 g zmäknutého masla
100 g trstinového cukru
1 lyžica medu
2 vajcia izbovej teploty
3 veľké zrelé banány
1 lyžička vanilkového extraktu
130 g celozrnnej špaldovej múky
120 g hladkej pšeničnej múky
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička škorice
štipka soli
100 g hustého bieleho jogurtu
maliny (čerstvé alebo mrazené)
nasekaná čokoláda
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- V mise si najskôr dobre vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom prišľaháme vajcia a nakoniec med.
- Banány rozmixujeme a prišľaháme k vaječnej zmesi. Nakoniec primiešame jogurt a vanilkový extrakt.
- V zvlášť mise zmiešame múky, sódu, škoricu a soľ.
- Suchú zmes vareškou primiešame k banánovej časti. Čokoládu nasekáme na kocky a primiešame do cesta. Nakoniec jemne vmiešame maliny.
- Cesto vylejeme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180°C asi 45-55 minút. Či už je chlebík upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, chlebík je hotový.
- Po vychladnutí vyklopíme z formy a papáme. Ja ho mám najradšej samotný so šálkou kávy, ale môžeme ho natrieť džemom, maslom, či Nutellou. Mňam! 🙂
Poznámky
- Upravený recept z môjho obľúbeného blogu The Story of a Cake.
- Ak vám chlebík zachutil, na blogu je ešte jeden Jednoduchý banánový chlebík s kakaom, ktorý tiež stojí za vyskúšanie. 😉