Keď sa vám nečakane ohlási návšteva, či dostanete chuť na nejaký domáci koláč, nie je nič jednoduchšie ako naplniť lístkové cesto obľúbenou náplňou a upiecť závin. Samozrejme, pokiaľ nerobíte domáce lístkové cesto, ktoré je rozhodne úžasné, ale zaberie celkom dosť času.
Dnes sem pridám tento jednoduchý recept s kupovaným lístkovým cestom, ale niekedy sa rozhodne chystám aj na to domáce. 🙂
Rýchly závin s makom a višňami
Chod: DezertKuchyňa Slovenská/Česká/RakúskaNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútKombinácia maku a višní je tak strašne dobrá, že možno radšej spravte závin rovno z dvojitej dávky. 🙂 Máte ho upečený za chvíľku a za rovnakú chvíľku aj zmizne. 😉
Suroviny
300 g lístkového cesta
150 ml mlieka
100 g mletého maku
1 lyžica lekváru
štipka mletých klinčekov
práškový cukor podľa chuti
1 lyžica rumu
odkôstkované višne (čerstvé, mrazené alebo zavárané)
1 vajce
Postup
- Mlieko s makom v menšom hrnci privedieme k varu a na miernom plameni za stáleho miešania povaríme na hustú kašu. Odstavíme a pridáme rum, mleté klinčeky a lekvár. Poriadne zamiešame a pridáme toľko práškového cukru, ako moc sladkú náplň chceme.
- Makovú náplň necháme úplne vychladnúť.
- Trúbu predhrejeme na 200°C.
- Lístkové cesto vyvaľkáme do obdĺžnika a okraje narežeme.
- Do stredu dáme makovú náplň, ktorú posypeme odkôstkovanými višňami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a závin zabalíme tak, že jednotlivé pásy cesta prekladáme cez seba.
- Závin prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.
- Pečieme asi 20 minút do zlatova. Po upečení ho necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Poznámky
- Recept mám z blogu Coolinářka.