Máte doma prezreté banány alebo si len chcete spraviť víkendové raňajky trochu slávnostnejšie? Skúste tento dvojfarebný banánový chlebík, je vláčny a výborný len tak samotný, či natretý džemom, maslom a medom, alebo Nutellou. Vďaka dvojfarebnému cestu nadchne aj čokoholikov, hutná kakaová vrstva je totiž skvelá.
Recept mám z blogu zdravých dezertov Chocolate Covered Katie a robím ho pravidelne, chlebík je jednoduchý, rýchlo hotový a vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne, stojí za to skoré vstávanie. 🙂
Jednoduchý banánový chlebík s kakaom
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Jednoduché6
servings20
minút40
minútVláčny a voňavý banánový chlebíček je ten najlepší recept na pohodové víkendové raňajky. A tento dvojfarebný s kakaom je perfektný! Ak použijete rastlinné mlieko, máte chlebíček rovno bezlaktózový a vegánsky. 🙂
1 hrnček=220 ml
Suroviny
480 g banánového pyré (asi 4 rozmixované banány)
2 lyžičky vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
2 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžice mlieka
1/4 hrnčeka olivového oleja
1/2 hrnčeka medu alebo javorového sirupu
240 g hladkej múky
1 lyžička jedlej sódy
3/4 lyžičky prášku do pečiva
3/4 lyžičky soli
1/4 hrnčeka krupicového cukru (množstvo môžeme upraviť podľa chuti)
1/2 lyžičky škorice
3 lyžice kakaa
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- V mise zmiešame banánové pyré, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, mlieko, olivový olej a med.
- Zvlášť zmiešame múku s jedlou sódou, práškom do pečiva, soľou, cukrom a škoricou.
- V menšej miske dobre rozmiešame kakao v 60 ml vracej vody.
- Vareškou spolu zmiešame banánovú časť a suchú časť.
- Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame kakao s vodou.
- Formu na chlebík dobre vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Na striedačku lejeme do formy svetlé a tmavé cesto a nakoniec nožom trochu premiešame, aby sa nám vytvorila vnútri mozaika.
- Pečieme asi 40-50 minút. Či už je chlebík upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, chlebík je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Podávame s džemom, maslom a medom, Nutellou, alebo len tak s čajíkom. Dobrú chuť. 🙂