Jednoduchý banánový chlebík s kakaom

Máte doma prezreté banány alebo si len chcete spraviť víkendové raňajky trochu slávnostnejšie? Skúste tento dvojfarebný banánový chlebík, je vláčny a výborný len tak samotný, či natretý džemom, maslom a medom, alebo Nutellou. Vďaka dvojfarebnému cestu nadchne aj čokoholikov, hutná kakaová vrstva je totiž skvelá.


Recept mám z blogu zdravých dezertov Chocolate Covered Katie a robím ho pravidelne, chlebík je jednoduchý, rýchlo hotový a vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne, stojí za to skoré vstávanie. 🙂

Jednoduchý banánový chlebík s kakaom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Jednoduché
Servings

6

servings
Prep time

20

minút
Cooking time

40

minút

Vláčny a voňavý banánový chlebíček je ten najlepší recept na pohodové víkendové raňajky. A tento dvojfarebný s kakaom je perfektný! Ak použijete rastlinné mlieko, máte chlebíček rovno bezlaktózový a vegánsky. 🙂

1 hrnček=220 ml

Suroviny

  • 480 g banánového pyré (asi 4 rozmixované banány)

  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

  • 2 lyžice mlieka

  • 1/4 hrnčeka olivového oleja

  • 1/2 hrnčeka medu alebo javorového sirupu

  • 240 g hladkej múky

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 3/4 lyžičky prášku do pečiva

  • 3/4 lyžičky soli

  • 1/4 hrnčeka krupicového cukru (množstvo môžeme upraviť podľa chuti)

  • 1/2 lyžičky škorice

  • 3 lyžice kakaa

Postup

  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • V mise zmiešame banánové pyré, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, mlieko, olivový olej a med.Banové cesto na dvjfarebný banánový chlebík v bielej mise na mramorovom povrchu
  • Zvlášť zmiešame múku s jedlou sódou, práškom do pečiva, soľou, cukrom a škoricou.Múka s cukrom a škoricou v antikorovej mise na mramorovom povrchu
  • V menšej miske dobre rozmiešame kakao v 60 ml vracej vody.Sklená miska s kakaom vymiešaným s vodou antiorová lyžička na mramorovom povrchu
  • Vareškou spolu zmiešame banánovú časť a suchú časť.Cesto na banánový chlebík biela misa vareška na mramorovej linke
  • Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame kakao s vodou.Dve misy s cestom na dvojfarebný banánový chlebík svetlá časť v bielej mise tmavá kakaová časť v antikorovej mise na mramorovom povrchu
  • Formu na chlebík dobre vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Na striedačku lejeme do formy svetlé a tmavé cesto a nakoniec nožom trochu premiešame, aby sa nám vytvorila vnútri mozaika.Forma na chlebík vysypaná múkou dva druhy cesta vo forme, svetlé a tmavé kakaové na mramorovom povrchu
  • Pečieme asi 40-50 minút. Či už je chlebík upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, chlebík je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  • Podávame s džemom, maslom a medom, Nutellou, alebo len tak s čajíkom. Dobrú chuť. 🙂 Dvaplátky dvojfarebného banánového chlebíku na bielom tanieriku s kvetinkami a červeným okrajom v pozadí pohár s marhuľovým džemom a zvyšok chlebíku na čiernom povrchu

Poznámky