Vynikajúce rožteky z orechového cesta s čokoládovým krémom plným rumu, to je môj tohtoročný vianočný objav. 🙂 Každý rok upečiem okrem našich tradičných koláčikov aj niečo nové a toto je taká dobrota, že ich rozhodne zaraďujem medzi naše tradičné. 🙂
Rožteky potrebujú pár dní odležať, po upečení sú tvrdé a chuť tiež nič moc. Ale po naplnení krémom a namočení v čokoláde ich necháme aspoň dva dni v chlade odpočinúť a potom je to teda veľká sláva!
Čokoládovo-orechové rožteky
Chod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché50
1
hodina30
minút15
minútVynikajúce rožteky z orechového cesta s čokoládovým krémom plným rumu sú jedným z najlepších vianočných koláčikov, aké poznám.
Suroviny
- Rohlíčky
250 g mletých vlašských orechov
200 g práškového cukru
50 g hladkej múky
1 veľké alebo 2 malé vajcia
štipka soli
- Krém
1 čokoládový puding
250 ml mlieka
250 g zmäknutého masla
160 g práškového cukru
3 lyžice kakaa
2 lyžice rumu
- Poleva
200 g čokolády na varenie
100 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rožteky
- Všetky suroviny na cesto ručne zmiešame. Ak by nám cesto moc lepilo, pridáme ešte trochu múky. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Trúbu si predhrejeme na 175°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z cesta si vždy odkrojíme kúsok, na pomúčenej doske z neho urobíme tenký valček, ktorý nakrájame na kúsky a z nich vytvarujeme rožteky. Mne vyšlo z uvedeného množstva 50 rožtekov, ale závisí od veľkosti, ako budete rožteky tvarovať.
- Naukladáme na plech a pečieme asi 15 minút. Keď začnú konce rožtekov zlatnúť, sú upečené. Pri pečení ich stále kontrolujeme, rýchlo by sa mohli pripiecť.
- Necháme vychladnúť. Upečené rožteky sú tvrdé, nebojte sa, po naplnení krémom a odležaní krásne zmäknú.
- Krém
- Čokoládový puding uvaríme podľa postupu na obale, ale pridáme iba 250 ml mlieka.
- Do vlažného pudingu vmixujeme 50 g masla.
- Zvyšok masla vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Postupne prišľaháme puding, kakao a rum a dobre prešľaháme.
- Na spodnú plochú stranu rožtekov nanášame krém pomocou zdobiaceho sáčku po celej ploche rožteku. Dáme schladiť do chladničky.
- Poleva
- Čokoládu so smotanou zahrievame vo vodnom kúpeli, keď sa čokoláda roztopí, odstavíme.
- Dokončenie
- Rožteky namáčame v čokoláde stranou s krémom a dáme ich do chladničky na 2-3 dni odležať. Krásne zmäknú a chutia úžasne.
Poznámky
- Recept mám z blogu Kitchenette.