Čokoládovo-orechové rožteky

Vynikajúce rožteky z orechového cesta s čokoládovým krémom plným rumu, to je môj tohtoročný vianočný objav. 🙂 Každý rok upečiem okrem našich tradičných koláčikov aj niečo nové a toto je taká dobrota, že ich rozhodne zaraďujem medzi naše tradičné. 🙂

Rožteky potrebujú pár dní odležať, po upečení sú tvrdé a chuť tiež nič moc. Ale po naplnení krémom a namočení v čokoláde ich necháme aspoň dva dni v chlade odpočinúť a potom je to teda veľká sláva!

Čokoládovo-orechové rožteky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

50

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

15

minút

Vynikajúce rožteky z orechového cesta s čokoládovým krémom plným rumu sú jedným z najlepších vianočných koláčikov, aké poznám.

Suroviny

  • Rohlíčky
  • 250 g mletých vlašských orechov

  • 200 g práškového cukru

  • 50 g hladkej múky

  • 1 veľké alebo 2 malé vajcia

  • štipka soli

  • Krém
  • 1 čokoládový puding

  • 250 ml mlieka

  • 250 g zmäknutého masla

  • 160 g práškového cukru

  • 3 lyžice kakaa

  • 2 lyžice rumu

  • Poleva
  • 200 g čokolády na varenie

  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Rožteky
  • Všetky suroviny na cesto ručne zmiešame. Ak by nám cesto moc lepilo, pridáme ešte trochu múky. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.Orechové cesto na rožteky na mramorovom povrchu
  • Trúbu si predhrejeme na 175°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Z cesta si vždy odkrojíme kúsok, na pomúčenej doske z neho urobíme tenký valček, ktorý nakrájame na kúsky a z nich vytvarujeme rožteky. Mne vyšlo z uvedeného množstva 50 rožtekov, ale závisí od veľkosti, ako budete rožteky tvarovať.Vytvarované rožteky z orechového cesta na plechu s papierom na pečenie
  • Naukladáme na plech a pečieme asi 15 minút. Keď začnú konce rožtekov zlatnúť, sú upečené. Pri pečení ich stále kontrolujeme, rýchlo by sa mohli pripiecť.Upečené rožteky z orechového cesta na plechu s papierom na pečenie
  • Necháme vychladnúť. Upečené rožteky sú tvrdé, nebojte sa, po naplnení krémom a odležaní krásne zmäknú.
  • Krém
  • Čokoládový puding uvaríme podľa postupu na obale, ale pridáme iba 250 ml mlieka.
  • Do vlažného pudingu vmixujeme 50 g masla.
  • Zvyšok masla vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Postupne prišľaháme puding, kakao a rum a dobre prešľaháme.
  • Na spodnú plochú stranu rožtekov nanášame krém pomocou zdobiaceho sáčku po celej ploche rožteku. Dáme schladiť do chladničky.
  • Poleva
  • Čokoládu so smotanou zahrievame vo vodnom kúpeli, keď sa čokoláda roztopí, odstavíme.
  • Dokončenie
  • Rožteky namáčame v čokoláde stranou s krémom a dáme ich do chladničky na 2-3 dni odležať. Krásne zmäknú a chutia úžasne. Rožteky z orechového cesta s krémom namočené v čokoláde na červenom obruse so strieborným vzorom vlašské orechy

Poznámky