Nepečené úliky alebo osie hniezda, každý ich volá inak, ale všetci ich milujú. Aspoň tu v ČR sa s nimi stretávam na každom kroku, doma som ich predtým vôbec nepoznala a taká škoda, sú totiž úžasné! 🙂
Sú nepečené, s cestom sa skvele pracuje a máte ich hotové raz dva. Potom už len necháme trochu odležať a perfektné vianočné koláčiky máte hotové. 🙂
Receptov na úliky je hrozne moc, mne sa páčil tento z blogu Pradobroty, pretože do neho nejde mlieko ani vajíčka a má tak dlhšiu trvanlivosť. A svoju voľbu teda vôbec neľutujem, pretože chutia skvele.
Vianočné úliky (osie hniezda)
Chod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché30
1
hodinaVýborné nepečené úliky z piškót, kakaa a skvelého rumového krému máte hotové raz dva.
Suroviny
- Cesto
100 g práškového cukru
150 g piškót
100 g vlašských orechov
70 g zmäknutého masla
2 lyžice kakaa
3 lyžice rumu
studená voda podľa potreby
- Náplň
60 g zmäknutého masla
60 g práškového cukru
1-3 lyžice rumu
- Dokončenie
30 piškót na podstavec
Postup
- Cesto
- Orechy a piškóty pomelieme. Pridáme cukor, kakao, maslo a rum a rukou vypracujeme cesto. Chvíľu to potrvá, než sa cesto začne lepiť k sebe. Pokiaľ sa stále drobí, po lyžiciach pridávame vodu a zapracovávame. Ak by sme pridali vody až príliš a cesto už moc lepí, stačí prisypať ešte trochu mletých piškót. Výsledné cesto by nemalo byť lepkavé ani príliš drobivé, ale pri stlačení má držať tvar.
- Formičku na úliky vysypeme práškovým cukrom (ak máme roztvárateľné, netreba) a dobre ju natlačíme cestom skoro doplna (asi 2 mm pod okraj). Vareškou urobíme hlbokú dierku a úlik vytiahneme z formičky. Takto si vytvarujeme všetky úliky.
- Náplň
- Zmäknuté maslo si mixérom vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme cukor a potom aj rum. Rumu pridáme podľa chuti, krém ale nesmie tiecť.
- Dokončenie
- Pomocou zdobiaceho sáčku plníme pripravené úliky krémom tak, že asi 3 mm krému trčí von a položíme na piškótu.
- Dáme na noc do chladničky a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.