Nepečené vianočné úliky (osie hniezda)

Nepečené úliky alebo osie hniezda, každý ich volá inak, ale všetci ich milujú. Aspoň tu v ČR sa s nimi stretávam na každom kroku, doma som ich predtým vôbec nepoznala a taká škoda, sú totiž úžasné! 🙂

Sú nepečené, s cestom sa skvele pracuje a máte ich hotové raz dva. Potom už len necháme trochu odležať a perfektné vianočné koláčiky máte hotové. 🙂

Receptov na úliky je hrozne moc, mne sa páčil tento z blogu Pradobroty, pretože do neho nejde mlieko ani vajíčka a má tak dlhšiu trvanlivosť. A svoju voľbu teda vôbec neľutujem, pretože chutia skvele.

Vianočné úliky (osie hniezda)

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

30

Čas prípravy

1

hodina 
Doba pečeniaminúty

Výborné nepečené úliky z piškót, kakaa a skvelého rumového krému máte hotové raz dva.

Suroviny

  • Cesto
  • 100 g práškového cukru

  • 150 g piškót

  • 100 g vlašských orechov

  • 70 g zmäknutého masla

  • 2 lyžice kakaa

  • 3 lyžice rumu

  • studená voda podľa potreby

  • Náplň
  • 60 g zmäknutého masla

  • 60 g práškového cukru

  • 1-3 lyžice rumu

  • Dokončenie
  • 30 piškót na podstavec

Postup

  • Cesto
  • Orechy a piškóty pomelieme. Pridáme cukor, kakao, maslo a rum a rukou vypracujeme cesto. Chvíľu to potrvá, než sa cesto začne lepiť k sebe. Pokiaľ sa stále drobí, po lyžiciach pridávame vodu a zapracovávame. Ak by sme pridali vody až príliš a cesto už moc lepí, stačí prisypať ešte trochu mletých piškót. Výsledné cesto by nemalo byť lepkavé ani príliš drobivé, ale pri stlačení má držať tvar.Biela misa s kakaovým cestom na úliky a piškótami
  • Formičku na úliky vysypeme práškovým cukrom (ak máme roztvárateľné, netreba) a dobre ju natlačíme cestom skoro doplna (asi 2 mm pod okraj). Vareškou urobíme hlbokú dierku a úlik vytiahneme z formičky. Takto si vytvarujeme všetky úliky.Vytvarované úliky z kakaového cesta na plechu s papierom na pečenie
  • Náplň
  • Zmäknuté maslo si mixérom vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme cukor a potom aj rum. Rumu pridáme podľa chuti, krém ale nesmie tiecť.
  • Dokončenie
  • Pomocou zdobiaceho sáčku plníme pripravené úliky krémom tak, že asi 3 mm krému trčí von a položíme na piškótu.
  • Dáme na noc do chladničky a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Hotové úliky z kakaového cesta na piškóte posypané práčkovým cukrom na zlatom obruse na drevenom stole v pozadí vianočný stromček

Poznámky

    Pridať komentár