Domáca krtkova torta

Keď som zbadala tento recept na mojom obľúbenom blogu Stvory z kuchyne, bolo jasné, že ho musím čo najskôr upiecť. Krtkova torta z krabice je moc dobrá. Táto 100% domáca verzia je úžasná! 🙂 Korpus vôbec nie je vysušený, skôr naopak a náplň zo šľahačky a mascarpone je krásne krémová, jemne ochutená banánom a vanilkou.

Bez stužovača či umelej arómy, len poctivé suroviny, hutný kakaový korpus, krémová náplň s hoblinkami čokolády a ako bonus som pod banány ešte pridala tenkú vrstvu čokoládovej náplne a výsledok je taaak dobrý. 🙂

Domáca krtkova torta

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

50

minút

Bez stužovača či umelej arómy, hutný kakaový korpus, krémová náplň s čokoládovými hoblinkami, banány a vrstva lahodnej čokolády, domáca krtková torta je jednoducho skvelá.

Suroviny

  • Korpus
  • 300 g hladkej múky

  • 30 g kakaa

  • 1 kopcovitá lyžička prášku do pečiva

  • 120 g zmäknutého masla

  • 2 vajcia

  • 200 g krupicového cukru

  • 350 ml mlieka

  • 120 ml oleja

  • Krém
  • 250 g mascarpone

  • 200 ml smotany na šľahanie 40% (je dôležité, aby sme použili 40% smotanu, je hustejšia a krém tak lepšie drží tvar)

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 3 banány

  • asi 20 g horkej čokolády na strúhanie alebo čokohoblinky

  • Čokoládová náplň
  • 25 ml mlieka

  • 25 g masla

  • 20 g práškového cukru

  • 1/2 lyžice kakaa

  • 15 g horkej čokolády

Postup

  • Korpus
  • Tortovú formu s priemerom 20 cm si vystelieme papierom na pečenie.
  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • V miske si zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
  • Maslo s cukrom vymiešame elektrickým mixérom do peny (asi 10 minút). Po jednom primiešame vajcia.
  • Pridáme olej a prešľaháme. Prilejeme mlieko a znovu prešľaháme. Na záver vsypeme múčnu zmes a dobre premiešame, aby sme nemali v ceste hrudky.
  • Vlejeme do formy a pečieme na 180°C asi 50-60 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotový. Červená tortová forma vystlaná papierom na pečenie s kakaovým cestom pred pečením
  • Necháme poriadne vychladnúť (ideálne cez noc) v chladničke.
  • Na druhý deň si korpus zrežeme asi 5 cm odspodu a malou lyžičkou vydlabeme “misku” približne 1 cm hlbokú, necháme 2 cm hrubé okraje. Vydlabané cesto si odložíme, budeme ho ešte potrebovať. Kakaový korpus vydlabaná miska kávová lyžička zúbkovaný nôž kúsok červenej tortovej formy biely tanierik s nadrobeným korpusom na bielom povrchu
  • Čokoládová náplň
  • Všetky suroviny na náplň za stáleho miešania zahrievame nad vodnou parou a keď sa čokoláda a maslo rozpustia, ešte horúce vlejeme na dno korpusu. Necháme vychladnúť.Kakaový korpus naplnený čokoládou kúsok zúbkovaného noža na bielom povrchu
  • Krém
  • Jeden banán rozmixujeme.
  • Vychladené mascarpone a smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilkový cukor a rozmixovaný banán a krátko prešľaháme. Pridáme čokoládové hoblinky a cukrárskou stierkou jemne premiešame.
  • Dokončenie
  • Zvyšné dva banány prekrojíme pozdĺžne a rezom dole ich naukladáme na dno korpusu.
  • Navrstvíme krém do kopčeka. Okrúhla kakaová torta potretá smotanovým krémom s kúskami čokolády na drevenej doske máselnička na mramorovom povrchu
  • Posypeme rozdrobeným korpusom. Okrúhla kakaová torta potretá smotanovým krémom s kúskami čokolády na drevenej doske posypaná nadrobeným korpusom na mramorovom povrchu
  • Necháme dobre vychladiť v chladničke (ideálne cez noc).Torta z kakaového cesta a smotanového krému s kúskami čokolády posypanom nadrobeným korpusom na bielom tortovom podnose so šedou mašľou jeden kúsok torty na bielom tanieri dezertná vidlička čierne pozadie a šedý obrus nazbieraný