Keď som zbadala tento recept na mojom obľúbenom blogu Stvory z kuchyne, bolo jasné, že ho musím čo najskôr upiecť. Krtkova torta z krabice je moc dobrá. Táto 100% domáca verzia je úžasná! 🙂 Korpus vôbec nie je vysušený, skôr naopak a náplň zo šľahačky a mascarpone je krásne krémová, jemne ochutená banánom a vanilkou.
Bez stužovača či umelej arómy, len poctivé suroviny, hutný kakaový korpus, krémová náplň s hoblinkami čokolády a ako bonus som pod banány ešte pridala tenkú vrstvu čokoládovej náplne a výsledok je taaak dobrý. 🙂
Domáca krtkova torta
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché10
1
hodina30
minút50
minútBez stužovača či umelej arómy, hutný kakaový korpus, krémová náplň s čokoládovými hoblinkami, banány a vrstva lahodnej čokolády, domáca krtková torta je jednoducho skvelá.
Suroviny
- Korpus
300 g hladkej múky
30 g kakaa
1 kopcovitá lyžička prášku do pečiva
120 g zmäknutého masla
2 vajcia
200 g krupicového cukru
350 ml mlieka
120 ml oleja
- Krém
250 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie 40% (je dôležité, aby sme použili 40% smotanu, je hustejšia a krém tak lepšie drží tvar)
2 balíčky vanilkového cukru
3 banány
asi 20 g horkej čokolády na strúhanie alebo čokohoblinky
- Čokoládová náplň
25 ml mlieka
25 g masla
20 g práškového cukru
1/2 lyžice kakaa
15 g horkej čokolády
Postup
- Korpus
- Tortovú formu s priemerom 20 cm si vystelieme papierom na pečenie.
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- V miske si zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
- Maslo s cukrom vymiešame elektrickým mixérom do peny (asi 10 minút). Po jednom primiešame vajcia.
- Pridáme olej a prešľaháme. Prilejeme mlieko a znovu prešľaháme. Na záver vsypeme múčnu zmes a dobre premiešame, aby sme nemali v ceste hrudky.
- Vlejeme do formy a pečieme na 180°C asi 50-60 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotový.
- Necháme poriadne vychladnúť (ideálne cez noc) v chladničke.
- Na druhý deň si korpus zrežeme asi 5 cm odspodu a malou lyžičkou vydlabeme “misku” približne 1 cm hlbokú, necháme 2 cm hrubé okraje. Vydlabané cesto si odložíme, budeme ho ešte potrebovať.
- Čokoládová náplň
- Všetky suroviny na náplň za stáleho miešania zahrievame nad vodnou parou a keď sa čokoláda a maslo rozpustia, ešte horúce vlejeme na dno korpusu. Necháme vychladnúť.
- Krém
- Jeden banán rozmixujeme.
- Vychladené mascarpone a smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilkový cukor a rozmixovaný banán a krátko prešľaháme. Pridáme čokoládové hoblinky a cukrárskou stierkou jemne premiešame.
- Dokončenie
- Zvyšné dva banány prekrojíme pozdĺžne a rezom dole ich naukladáme na dno korpusu.
- Navrstvíme krém do kopčeka.
- Posypeme rozdrobeným korpusom.
- Necháme dobre vychladiť v chladničke (ideálne cez noc).