Keď som si kúpila knihu Moderní česká cukrařina od cukrárskeho majstra Josefa Maršálka, vedela som, že frgále budú jednoznačne prvým receptom, ktorý z knihy skúsim upiecť. Je to však časovo náročnejší recept, tak som sa k tomu dostala až teraz. Ale že to za ten čas stojí! To je vám taká dobrota, že jeden sme zjedli hneď prvý deň na posedenie a druhý som len tak tak uchránila (hlavne sama pred sebou 😀 ) do druhého dňa.
Niektoré suroviny (ako masť alebo banán) vás možno prekvapia, ale nebojte sa toho, spolu to chutí úžasne. 🙂 Jediné, čo som nahradila z pôvodného receptu je melasa, ktorú som zabudla kúpiť, tak som použila med a chutilo to skvele. Ak máte doma melasu, môžte ju použiť. Aj tekuté suroviny sú pre presnosť uvedené v gramoch, nie je to chyba.
Vyjdu vám dva frgále s priemerom 30 cm, pokiaľ je vás doma viac ako dvaja, odporúčam upiecť rovno dvojitú dávku. 🙂
Hruškové frgále zo špaldovej múky
Chod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Stredne náročné16
3
hodín30
minút8
minútTradičné hruškové frgále netradične z pečených hrušiek. Tenké kysnuté cesto a bohatá hrušková náplň s vôňou škorice a badiánu, frgále sa nedá nemilovať!
Suroviny
- Cesto
250 g hladkej špaldovej múky
50 g masti
125 g mlieka
1 žĺtok
10 g čerstvého droždia
25 g krupicového cukru
štipka soli
- Hrušková náplň
1,5 kg hrušiek
100 g prezretého banánu (asi jeden banán)
75 g medu
25 g rumu
pár hviezdičiek badiánu
mletá škorica na posypanie
- Drobenka
55 g hladkej špaldovej múky
27 g masla
27 g krupicového cukru
štipka soli
- Dokončenie
100 g masla na potretie
20 g perníku na strúhanie
Postup
- Hrušková náplň
- Trúbu si predhrejeme na 170°C.
- Z hrušiek vykrojíme jadrovník, nakrájame ich na hrubšie mesiačiky alebo na štvrtiny a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Posypeme ich škoricou a pridáme pár hviezdičiek badiánu.
- Pečieme asi 45 minút domäkka. Po vychladnutí dáme preč badián a rozmixujeme spolu s banánom. Pridáme med a rum a dobre premiešame. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
- Cesto
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme asi 15 minút vzísť kvások.
- Pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime hladké a lesklé cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na 1,5 hodiny kysnúť na teplé miesto.
- Drobenka
- Múku zmiešame s cukrom a soľou. Maslo nakrájame na kocky a prstami zapracujeme k múke.
- Dokončenie
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky a každý vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na tenký kruh s priemerom 30 cm.
- Pomocou valčeka prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje potrieme roztopeným maslom.
- Na každý frgál potom rozotrieme polovicu hruškovej náplne, necháme len tenký okraj asi 1cm.
- Bohato posypeme drobenkou a necháme ešte asi 20 minút dokysnúť.
- Pečieme v trúbe rozohriatej na 200°C asi 8 minút.
- Hneď po vytiahnutí pokvapkáme zvyškom roztopeného masla a posypeme nastrúhaným perníkom.