Hruškové frgále zo špaldovej múky

Keď som si kúpila knihu Moderní česká cukrařina od cukrárskeho majstra Josefa Maršálka, vedela som, že frgále budú jednoznačne prvým receptom, ktorý z knihy skúsim upiecť. Je to však časovo náročnejší recept, tak som sa k tomu dostala až teraz. Ale že to za ten čas stojí! To je vám taká dobrota, že jeden sme zjedli hneď prvý deň na posedenie a druhý som len tak tak uchránila (hlavne sama pred sebou 😀 ) do druhého dňa.

Niektoré suroviny (ako masť alebo banán) vás možno prekvapia, ale nebojte sa toho, spolu to chutí úžasne. 🙂 Jediné, čo som nahradila z pôvodného receptu je melasa, ktorú som zabudla kúpiť, tak som použila med a chutilo to skvele. Ak máte doma melasu, môžte ju použiť. Aj tekuté suroviny sú pre presnosť uvedené v gramoch, nie je to chyba.

Vyjdu vám dva frgále s priemerom 30 cm, pokiaľ je vás doma viac ako dvaja, odporúčam upiecť rovno dvojitú dávku. 🙂

Hruškové frgále zo špaldovej múky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcií

16

Čas prípravy

3

hodín 

30

minút
Doba pečenia

8

minút

Tradičné hruškové frgále netradične z pečených hrušiek. Tenké kysnuté cesto a bohatá hrušková náplň s vôňou škorice a badiánu, frgále sa nedá nemilovať!

Suroviny

  • Cesto
  • 250 g hladkej špaldovej múky

  • 50 g masti

  • 125 g mlieka

  • 1 žĺtok

  • 10 g čerstvého droždia

  • 25 g krupicového cukru

  • štipka soli

  • Hrušková náplň
  • 1,5 kg hrušiek

  • 100 g prezretého banánu (asi jeden banán)

  • 75 g medu

  • 25 g rumu

  • pár hviezdičiek badiánu

  • mletá škorica na posypanie

  • Drobenka
  • 55 g hladkej špaldovej múky

  • 27 g masla

  • 27 g krupicového cukru

  • štipka soli

  • Dokončenie
  • 100 g masla na potretie

  • 20 g perníku na strúhanie

Postup

  • Hrušková náplň
  • Trúbu si predhrejeme na 170°C.
  • Z hrušiek vykrojíme jadrovník, nakrájame ich na hrubšie mesiačiky alebo na štvrtiny a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Posypeme ich škoricou a pridáme pár hviezdičiek badiánu. Hrušky nakrájané na štvrtiny naukladané na plechu vystlanom papierom na pečenie posypané škoricou dve hviezdičky badiánu
  • Pečieme asi 45 minút domäkka. Po vychladnutí dáme preč badián a rozmixujeme spolu s banánom. Pridáme med a rum a dobre premiešame. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
  • Cesto
  • Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme asi 15 minút vzísť kvások.
  • Pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime hladké a lesklé cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na 1,5 hodiny kysnúť na teplé miesto.Biela misa s vymieseným cestom
  • Drobenka
  • Múku zmiešame s cukrom a soľou. Maslo nakrájame na kocky a prstami zapracujeme k múke.Antikorová misa s maslovou drobenkou
  • Dokončenie
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky a každý vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na tenký kruh s priemerom 30 cm.
  • Pomocou valčeka prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje potrieme roztopeným maslom.
  • Na každý frgál potom rozotrieme polovicu hruškovej náplne, necháme len tenký okraj asi 1cm. Vyvaľkané cesto na kruh potreté hruškovou náplňou na plechu vystlanom papierom na pečenie
  • Bohato posypeme drobenkou a necháme ešte asi 20 minút dokysnúť.
  • Pečieme v trúbe rozohriatej na 200°C asi 8 minút.
  • Hneď po vytiahnutí pokvapkáme zvyškom roztopeného masla a posypeme nastrúhaným perníkom.Hruškový frgál drobenkou

Pridať komentár