Jednou z mojích obľúbených častí dňa je chvíľa, keď si poobede uvarím kávičku, dám si k nej nejaké dobré sušienky a na pár minút sa zastavím. A pokiaľ sú tie sušienky vlastnoručne upečené, je to ešte o 100% lepší pocit (a chuť). 😉
Ak máte radi polomáčané sušienky z obchodu, skúste si ich pripraviť doma. Stačí pár dobrých poctivých surovín a výsledkom sú výborné krehké sušienky, ešte oveľa lepšie ako tie kupované. Mimochodom, skúste sa niekedy pozrieť na zloženie takýchto sušienok z obchodu (ja som na jedných napočítala 22 rôznych prísad).
Takže domáce s láskou upečené sušienky vám nielenže urobia krajší deň, zároveň sú aj omnoho zdravšie, ako keby ste si kúpili nejaké v obchode. A to už je dobrá motivácia upiecť si ich doma! 😀
Domáce maslové sušienky s čokoládou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché18 sušienok
servings1
hodina30
minút6
minútPolomáčané sušienky lepšie ako z obchodu! Sú veľmi jednoduché, krásne krehké a s kávou či čajom dokonalé. 🙂
Suroviny
175 g polohrubej múky
60 g práškového cukru
65 g roztopeného masla
1 vajíčko
nastrúhaná kôra zo 1/4 citróna
1/2 lyžičky vanilkového extraktu (ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
200 g horkej čokolády
Postup
- Múku zmiešame s práškovým cukrom. Maslo roztopíme a prilejeme k múke. Pridáme vajíčko, citrónovú kôru a vanilkový extrakt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
- Trúbu si predhrejeme na 220°C.
- Vychladené cesto vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak nemáte formičku na sušienky, môžete použiť čokoľvek, napr. formičky na medovníčky. Kľudne môžte len pohárom vykrajovať kolieska.
- Plech vložíme do vyhriatej trúby a pečieme asi 6 minút. Radšej stále kontrolujeme, sušienky sa upečú dosť rýchlo a keď začnú okraje mierne hnednúť, sú hotové.
- Sušienky necháme na mriežke vychladnúť a zatiaľ si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu.
- Pokiaľ nemáte formu na čokoládové tabuľky, sušienky namočte zospodu do čokolády, poukladajte ich na papier na pečenie, dajte na pár minút stuhnúť do chladničky a máte pravé polomáčané sušienky hotové.
- Silikónovú formu na čokoládové tabuľky vložíme najskôr asi na 5 minút do mrazničky. Po vytiahnutí vlejeme do formy čokoládu a opäť vložíme asi na 3 minúty do mrazničky. Na každú sušienku kvapneme trochu roztopenej čokolády a priložíme stuhnutú čokoládovú tabuľku. Hneď dáme na pár minút do chladničky.
- Vytiahneme sušienky z chladničky, uvaríme kávu a užívame si chvíľku pohody. 🙂
Poznámky
- Recept je z blogu Chuť od Naty.