Domáce maslové sušienky s čokoládou

Jednou z mojích obľúbených častí dňa je chvíľa, keď si poobede uvarím kávičku, dám si k nej nejaké dobré sušienky a na pár minút sa zastavím. A pokiaľ sú tie sušienky vlastnoručne upečené, je to ešte o 100% lepší pocit (a chuť). 😉

Ak máte radi polomáčané sušienky z obchodu, skúste si ich pripraviť doma. Stačí pár dobrých poctivých surovín a výsledkom sú výborné krehké sušienky, ešte oveľa lepšie ako tie kupované. Mimochodom, skúste sa niekedy pozrieť na zloženie takýchto sušienok z obchodu (ja som na jedných napočítala 22 rôznych prísad).


Takže domáce s láskou upečené sušienky vám nielenže urobia krajší deň, zároveň sú aj omnoho zdravšie, ako keby ste si kúpili nejaké v obchode. A to už je dobrá motivácia upiecť si ich doma! 😀

Domáce maslové sušienky s čokoládou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

18 sušienok

servings
Prep time

1

hodina 

30

minút
Cooking time

6

minút

Polomáčané sušienky lepšie ako z obchodu! Sú veľmi jednoduché, krásne krehké a s kávou či čajom dokonalé. 🙂

Suroviny

  • 175 g polohrubej múky

  • 60 g práškového cukru

  • 65 g roztopeného masla

  • 1 vajíčko

  • nastrúhaná kôra zo 1/4 citróna

  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • 200 g horkej čokolády

Postup

  • Múku zmiešame s práškovým cukrom. Maslo roztopíme a prilejeme k múke. Pridáme vajíčko, citrónovú kôru a vanilkový extrakt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.Antikorová miska s svetložltým krémom drevený stôl
  • Trúbu si predhrejeme na 220°C.
  • Vychladené cesto vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak nemáte formičku na sušienky, môžete použiť čokoľvek, napr. formičky na medovníčky. Kľudne môžte len pohárom vykrajovať kolieska.Hnedá formička na sušienky jedná vykrojená sušienka z krehkého cesta z rozvaľkaného plátu cesta na drevenom stole.
  • Plech vložíme do vyhriatej trúby a pečieme asi 6 minút. Radšej stále kontrolujeme, sušienky sa upečú dosť rýchlo a keď začnú okraje mierne hnednúť, sú hotové.
  • Sušienky necháme na mriežke vychladnúť a zatiaľ si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu.Upečené maslové sušienky na antikorovej mriežke
  • Pokiaľ nemáte formu na čokoládové tabuľky, sušienky namočte zospodu do čokolády, poukladajte ich na papier na pečenie, dajte na pár minút stuhnúť do chladničky a máte pravé polomáčané sušienky hotové.
  • Silikónovú formu na čokoládové tabuľky vložíme najskôr asi na 5 minút do mrazničky. Po vytiahnutí vlejeme do formy čokoládu a opäť vložíme asi na 3 minúty do mrazničky. Na každú sušienku kvapneme trochu roztopenej čokolády a priložíme stuhnutú čokoládovú tabuľku. Hneď dáme na pár minút do chladničky.Silikónová forma na 6 čokoládových tabuliek lyžica s rozopenou čokoládou lejúca čokoládu do formy
  • Vytiahneme sušienky z chladničky, uvaríme kávu a užívame si chvíľku pohody. 🙂Biely obdĺžnikový tanier s troma maslovými sušienkami s horkou čokoládou modrý hrnček s kávou na drevenom stole

Poznámky