Chladená vínna pena – dezert pre milovníkov vína

Pokračujeme v sérii receptov inšpirovaných našou dovolenkou v krásnej Weinviertel v Rakúsku. Minule to bola rakúska klasika, jablková štrúdľa so zmrzlinou, dnes mám pre vás recept na výbornú vínnu penu s bielou čokoládou. 😉

Ak máte radi víno, alebo máte podobne “vínkovo” ladených kamarátov, skúste pripraviť tento dezert, budete nadšení. Pena chutí najlepšie príjemne vychladená na terase počas teplého letného večera s výhľadom na vinice…Ale vlastne chutí skvele aj v našom útulnom brnenskom bytíku. 🙂

Chladená vínna pena – dezert pre milovníkov vína

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

2

servings
Prep time

5

minút
Cooking time

25

minút

Radi si vychutnáte pohár dobrého vínka? Tak to sa zamilujete do tejto chladenej vínnej peny ako stvorenej na letný večer na terase.

Suroviny

  • 1 vajce

  • 25 g kryštálového cukru

  • 7 ml citrónovej šťavy

  • 1 plátok želatíny

  • 80 ml bieleho vína (napr. Tramín alebo Muškát)

  • 8 g kryštálového cukru (na sneh)

  • biela čokoláda na posypanie

Postup

  • Oddelíme si žĺtko od bielka, ktoré odložíme stranou na sneh.
  • Plátok želatíny necháme asi 5 minút napučať v studenej vode.
  • Žĺtko s cukrom zohrievame v parnom kúpeli (dno nádoby sa nám nesmie dotýkať hladiny vriacej vody). Metličkou šľaháme, až kým sa nám cukor nerozpustí a zmes zostane krásne penová. Trvá to asi 4 minúty, dávame pozor, aby sme vajce neuvarili, nesmieme cítiť vôňu vareného vajíčka. Odstavíme.
  • V menšom hrnčeku si zohrejeme citrónovú šťavu. Zo želatíny vymačkáme vodu a rozmiešame ju v teplej citrónovej šťave.
  • Do žĺtkovej zmesi vmiešame citrónovú šťavu so želatínou a nakoniec vlejeme víno.
  • Za stáleho miešania metličkou ešte raz zohrejeme v parnom kúpeli (asi 2-3 minúty) a odstavíme. Aj po odstavení pokračujeme v šľahaní, až kým zmes nezačne hustnúť. Necháme úplne vychladnúť.
  • Z bielka a 8 g kryštálového cukru ušľaháme sneh, ktorý jemne vmiešame do vychladenej peny. Pokiaľ si nie ste pri šľahaní snehu istí, podrobnejší popis nájdete v recepte Gaštanovo-čokoládová pena.
  • Penu vlejeme do dvoch pohárov na víno a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.Dva poháre na biele víno na drevenom stole antikorová misa lejúca hotovú vínnu penu do pohára biela tácka s citrónmi v pozadí
  • Vychladenú penu posypeme nastrúhanou bielou čokoládou a môžeme podávať. Vínov poháre so žltou vínnou penou posypanou strúhanou bielou čokoládou na drevenom stole

Poznámky