Pokračujeme v sérii receptov inšpirovaných našou dovolenkou v krásnej Weinviertel v Rakúsku. Minule to bola rakúska klasika, jablková štrúdľa so zmrzlinou, dnes mám pre vás recept na výbornú vínnu penu s bielou čokoládou. 😉
Ak máte radi víno, alebo máte podobne “vínkovo” ladených kamarátov, skúste pripraviť tento dezert, budete nadšení. Pena chutí najlepšie príjemne vychladená na terase počas teplého letného večera s výhľadom na vinice…Ale vlastne chutí skvele aj v našom útulnom brnenskom bytíku. 🙂
Chladená vínna pena – dezert pre milovníkov vína
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché2
servings5
minút25
minútRadi si vychutnáte pohár dobrého vínka? Tak to sa zamilujete do tejto chladenej vínnej peny ako stvorenej na letný večer na terase.
Suroviny
1 vajce
25 g kryštálového cukru
7 ml citrónovej šťavy
1 plátok želatíny
80 ml bieleho vína (napr. Tramín alebo Muškát)
8 g kryštálového cukru (na sneh)
biela čokoláda na posypanie
Postup
- Oddelíme si žĺtko od bielka, ktoré odložíme stranou na sneh.
- Plátok želatíny necháme asi 5 minút napučať v studenej vode.
- Žĺtko s cukrom zohrievame v parnom kúpeli (dno nádoby sa nám nesmie dotýkať hladiny vriacej vody). Metličkou šľaháme, až kým sa nám cukor nerozpustí a zmes zostane krásne penová. Trvá to asi 4 minúty, dávame pozor, aby sme vajce neuvarili, nesmieme cítiť vôňu vareného vajíčka. Odstavíme.
- V menšom hrnčeku si zohrejeme citrónovú šťavu. Zo želatíny vymačkáme vodu a rozmiešame ju v teplej citrónovej šťave.
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame citrónovú šťavu so želatínou a nakoniec vlejeme víno.
- Za stáleho miešania metličkou ešte raz zohrejeme v parnom kúpeli (asi 2-3 minúty) a odstavíme. Aj po odstavení pokračujeme v šľahaní, až kým zmes nezačne hustnúť. Necháme úplne vychladnúť.
- Z bielka a 8 g kryštálového cukru ušľaháme sneh, ktorý jemne vmiešame do vychladenej peny. Pokiaľ si nie ste pri šľahaní snehu istí, podrobnejší popis nájdete v recepte Gaštanovo-čokoládová pena.
- Penu vlejeme do dvoch pohárov na víno a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
- Vychladenú penu posypeme nastrúhanou bielou čokoládou a môžeme podávať.
Poznámky
- Recept je z knihy rakúskych dezertov, Die süße Küche.