Marhuľový koláč so smotanou a bielou čokoládou

Snažím sa piecť dezerty z čerstvého sezónneho ovocia a keďže nám začala sezóna marhúľ, chcela by som sa s vami podeliť o recept na jeden z najlepších marhuľových koláčov, aký som kedy jedla. 🙂


Ak máte tohtoročnú bublaninu za sebou, alebo chcete skúsiť tentokrát niečo iné, upečte tento marhuľový koláčik s náplňou z kyslej smotany a bielej čokolády, ktorá sa s marhuľami perfektne dopĺňa. A ak nemáte marhule, môžete použiť akékoľvek iné ovocie, napr. s čučoriedkami bude určite dokonalý. Môj muž ho premenoval na marhuľový cheesecake, takže ak máte radi cheesecake, určite ho vyskúšajte. 🙂


Koláčik je úplne jednoduchý, najťažie na celom postupe je preniesť vyvaľkané cesto do formy na pečenie. Pomôžeme si tak, že cesto namotáme na valček a s jeho pomocou ho prenesieme do formy. Pre príklad môžete mrknúť na toto video Jamieho (preskočte rovno na 2:50). Ak by sa vám cesto pretrhlo, v pohode môžete trhlinu zaplátať kúskom prečnievajúceho cesta. 😉

Marhuľový koláč so smotanou a bielou čokoládou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduchý
Servings

10

servings
Prep time

1

hodina 

30

minút
Cooking time

1

hodina 

10

minút

Letný smotanový koláč s marhuľami a bielou čokoládou, ktorý zvládnete ľavou zadnou. Skúste tentokrát niečo iné ako bublaninu, budete nadšení. 🙂

Suroviny

  • Cesto
  • 260 g hladkej múky

  • 70 g práškového cukru

  • 130 g zmäknutého masla

  • 1 vajce

  • 1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • Náplň
  • 160 g bielej čokolády

  • 60 ml smotany na šľahanie

  • 430 g kyslej smotany

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 1 žĺtok

  • 5 čerstvých marhúľ (môžte použiť aj akékoľvek iné ovocie)

Postup

  • Múku zmiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky, celé vajíčko a vanilkový extrakt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.Vymiesené maslové cesto v guličke na drevenom stole
  • Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu. Keď je rozpustená, prilejeme šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania ešte chvíľu zahrievame, než sa smotana s čokoládou spojí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Roztopená biela čokoláda so smotanou v antikorovej mise šľahacia metlička na drevenom stole
  • Kyslú smotanu vymiešame s lyžicou práškového cukru, primiešame žĺtko a nakoniec postupne vmiešame vychladnutú čokoládu.Smotanový svetlý krém v antikorovej mise šľahacia metlička na drevenom stole
  • Trúbu si predhrejeme na 170°C.
  • Na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a pomocou valčeku ho opatrne prenesieme do formy. Dno aj kraje dobre pritlačíme a prečnievajúce cesto odrežeme a odložíme na neskôr.
  • Dno poprepichujeme vidličkou a vložíme do trúby na 10 minút. Linecké cesto vo forme na tart poprepichované vidličkou na drevenom stole
  • Predpečený korpus vytiahneme z trúby a vlejeme smotanovú náplň.
  • Navrch poukladáme marhule nakrájané na mesiačiky a nahrubo nastrúhame zvyšné odrezky z cesta. Predpečené linecké cesto vo forme na tart svetlý krém mesiačiky marhule posyané nastrúhaným cestom na drevenom stole
  • Vrátime do trúby a pečieme ešte 50-60 minút dozlatova.
  • Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Upečený koláč so smotanovým krémom marhuľami nakrájanými na mesiačiky posypané nastrúhaným cestom a práškovým cukrom drevená doska na tráve rozsypané marhule okolo dóza s práčkovým cukrom

2 komentáre

Pridať komentár