Zdravý jablkový koláč

Jablkový koláč patrí k jeseni. A tento je ešte k tomu zdravý a hotový takmer bez práce. 🙂

Keď som tento recept uvidela na Instagrame u Jitky zpet_do_plavek, vedela som, že ho musím niekedy skúsiť. Do plaviek je síce ešte ďaleko, ale aj na jeseň sa hodí jesť zdravšie, nie? 😀 A tiež je super, že sa môžem podeliť aj so Zuzankou a nemusím jej piecť zvlášť nejaké špeci baby muffiny. 🙂

Tak mrknite, je to fakt mega jednoduchý koláč, vôbec nie moc sladký (ak máte radi sladšie koláče, určite pridajte medu) a najlepšie chutí po dlhej jesennej prechádzke so šálkou čaju. 😉

Zdravý jablkový koláč

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Rýchly a výborný jablkový koláč bez cukru a takmer bez práce. Najlepšie chutí so šálkou čaju po dlhej jesennej prechádzke.

Suroviny

  • 1 kg zelených jabĺk

  • 3 vajcia

  • 5 lyžíc medu (príp. iné sladidlo podľa chuti)

  • 160 g hladkej špaldovej múky

  • 1 lyžička škorice

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 110 ml mlieka

  • asi 3 hrste mletých vlašských orechov na posypanie

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 175°C. Koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  • Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky.
  • Vajcia a med vyšľaháme do peny. V zvlášť miske zmiešame múku so škoricou a práškom do pečiva a múčnu zmes vmiešame k vaječnej.
  • Do cesta primiešame mlieko a nakoniec 2/3 nakrájaných jabĺk.
  • Cesto vylejeme do formy a vrch posypeme zvyšnými jablkami. Nakoniec celý koláč posypeme orechami a pečieme asi 40 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.

Pridať komentár