Výborná neťahaná štrúdľa

Štrúdľa patrí k jeseni. Jablká a orechy chutia teraz ešte o niečo lepšie ako po zvyšok roka a tá vôňa, ktorá sa pri pečení šíri z kuchyne, je neskutočná. 🙂

Na blogu už je aj starší recept na ťahanú jablkovú štrúdľu, ktorú som piekla na dovolenke v Rakúsku podľa originál rakúskeho receptu. Bola super, ale priznám sa, že ťahanie štrúdle nie je moja najobľúbenejšia činnosť. 😀 Preto, keď som dostala od svokry recept na túto super NEťahanú štrúdľu, bolo rozhodnuté. Ja ju korunujem na moju favoritku (prepáč Apfelstrudel 😀 )!

Tak, ak máte radi jabĺčka, orechy, škoricu a jeseň, tento recept určite skúste, budete nadšení. My sme boli.

Z uvedených surovín mi vyšli tri jablkové a tri orechové štrúdle. Znie to ako veľa, ale sú také menšie a určite sa zjedia. 😉

Výborná neťahaná štrúdľa

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Rakúska/Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Jablková či orechová, štrúdľa jednoducho patrí k jeseni. Tento recept na jednoduchú NEťahanú štrúdľu je pre každého, kto štrúdľu miluje, ale ťahať cesto nie je zrovna jeho koníček. 🙂

Suroviny

  • Cesto
  • 450 g hladkej múky

  • 250 g zmäknutého masla

  • 1 žĺtok

  • štipka soli

  • 125 ml mlieka

  • Jablková náplň
  • 3 kg jabĺk (asi 15 jabĺk)

  • 5 lyžíc krupicového cukru

  • 1,5 lyžičky škorice

  • Orechová náplň
  • 400 g mletých vlašských orechov

  • 2 poháre broskyňového alebo marhuľového džemu

  • Dokončenie
  • 100 g roztopeného masla na potieranie pred plnením

  • 6 lyžíc strúhanky

  • rozšľahané vajce na potieranie pred pečením

Postup

  • Cesto
  • Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 6 bochníkov. Tie zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ich aspoň na 2 hodiny do chladničky. Vymiesený bochník cesta na štrúdľu na mramorovej doske
  • Jablková náplň
  • Jablká očistíme. Štyri jablká nahrubo nastrúhame a zvyšok nakrájame na drobné kocky.
  • Jablká dáme do hrnca, prisypeme cukor a škoricu a všetko spolu asi 5 minút podusíme. Necháme vychladnúť.
  • Orechová náplň
  • Mleté orechy zmiešame s džemom.
  • Dokončenie
  • Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Z každého bochníka cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske obdĺžnik. Snažíme sa vyvaľkať čo najtenšie cesto, aby nám cez neho až presvitala doska.
  • Jablkové štrúdle potrieme maslom a posypeme 2 lyžicami strúhanky. Zasypeme jablkami a od kratšej strany obdĺžnika zrolujeme.Vyvaľkané cesto na štrúdľu na drevenej doske vysypanej múkou potreté jablkovou náplňou trochu zrolované od kraja
  • Orechové štrúdle tiež potrieme maslom a potom tenkou vrstvou orechovej náplne. Zrolujeme. Vyvaľkané cesto na štrúdľu na drevenej doske vysypanej múkou potreté orechovou náplňou
  • Hotovú štrúdlu opatrne prenesieme na plech, kde ju položíme spojom dole a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  • Pečieme asi 30 minút dozlatova. Upečené štrúdle po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.Tri kúsky orechovej štrúdle na čiernej kamennej doske posypané práškovým cukrom obsypané vlašskými orechmi žltý pletenný podklad farebné listy okolo a v pozadí červená taška so šípkami a jablkami