V lete najlepšie chutia ľahké smotanové dezerty (ako napr. táto skvelá melónová panna cotta), problém však je, že si ich nemôžete vziať so sebou na výlet, nedajú sa jednoducho hodiť do batoha a v teple dlho nevydržia. Zato tento koláč je ideálny na výlet či letný piknik, nemusí byť v chladničke a bez problémov prežije aj prenos.
Koláčik je mega rýchly, cesto vôbec nepotrebuje kysnúť a vďaka celozrnnej múke a medu je ideálnym zdravím občerstvením.
Zdravý celozrnný koláč s lesným ovocím
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché20
servings30
minút40
minútTento zdravý celozrnný koláč s ovocím a medom nepotrebuje kysnúť a je za chvíľku hotový. A že bez práce nie sú koláče. 😉
Suroviny
- Cesto
300 g celozrnnej špaldovej múky
asi 60 g hladkej múky (množstvo upravíme podľa potreby)
2 lyžice trstinového cukru
štipka soli
3/4 prášku do pečiva
1 vajce
70 ml mlieka
80 g masla
80 ml medu alebo javorového sirupu
- Náplň
2 hrnčeky lesného ovocia
- Orechová drobenka
80 g zmäknutého masla
80 g mletých vlašských orechov
80 g celozrnnej špaldovej múky
asi 40 g hladkej múky (množstvo upravíme podľa potreby)
80 g trstinového cukru
Postup
- Cesto
- Maslo rozpustíme v malom hrnci.
- Do misy preosejeme špaldovú múku, pridáme štipku soli, cukor, prášok do pečiva a premiešame.
- Vajíčko vyšľaháme s mliekom a medom a vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme aj roztopené maslo a vymiešame cesto. Podľa potreby pridávame hladkú múku (ja som použila asi 60 g), aby sme dostali hladké nelepivé cesto.
- Trúbu rozohrejeme na 180°C.
- Plech 20×40 cm si vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.
- Cesto rukami roztlačíme po celom plechu a na cesto nasypeme lesné ovocie.
- Drobenka
- Do misky dáme orechy, špaldovú múku, zmäknuté maslo a cukor a prstami vypracujeme drobenku. Opäť pridávame hladkú múku podľa potreby.
- Drobenkou zasypeme ovocie a dáme piecť.
- Pečieme 20 minút na 180°C, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme 15 minút a na konci znova zvýšime na 180°C a dopečieme dozlatova (asi 5 minút).
Poznámky
- Inšpirovala som sa receptom z blogu Zásadně zdravě.