Zdravý celozrnný koláč s lesným ovocím

V lete najlepšie chutia ľahké smotanové dezerty (ako napr. táto skvelá melónová panna cotta), problém však je, že si ich nemôžete vziať so sebou na výlet, nedajú sa jednoducho hodiť do batoha a v teple dlho nevydržia. Zato tento koláč je ideálny na výlet či letný piknik, nemusí byť v chladničke a bez problémov prežije aj prenos.

Koláčik je mega rýchly, cesto vôbec nepotrebuje kysnúť a vďaka celozrnnej múke a medu je ideálnym zdravím občerstvením.

Zdravý celozrnný koláč s lesným ovocím

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

20

servings
Prep time

30

minút
Cooking time

40

minút

Tento zdravý celozrnný koláč s ovocím a medom nepotrebuje kysnúť a je za chvíľku hotový. A že bez práce nie sú koláče. 😉

Suroviny

  • Cesto
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky

  • asi 60 g hladkej múky (množstvo upravíme podľa potreby)

  • 2 lyžice trstinového cukru

  • štipka soli

  • 3/4 prášku do pečiva

  • 1 vajce

  • 70 ml mlieka

  • 80 g masla

  • 80 ml medu alebo javorového sirupu

  • Náplň
  • 2 hrnčeky lesného ovocia

  • Orechová drobenka
  • 80 g zmäknutého masla

  • 80 g mletých vlašských orechov

  • 80 g celozrnnej špaldovej múky

  • asi 40 g hladkej múky (množstvo upravíme podľa potreby)

  • 80 g trstinového cukru

Postup

  • Cesto
  • Maslo rozpustíme v malom hrnci.
  • Do misy preosejeme špaldovú múku, pridáme štipku soli, cukor, prášok do pečiva a premiešame.
  • Vajíčko vyšľaháme s mliekom a medom a vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme aj roztopené maslo a vymiešame cesto. Podľa potreby pridávame hladkú múku (ja som použila asi 60 g), aby sme dostali hladké nelepivé cesto. Antikorová miska s svetlohnedým cestom
  • Trúbu rozohrejeme na 180°C.
  • Plech 20×40 cm si vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.
  • Cesto rukami roztlačíme po celom plechu a na cesto nasypeme lesné ovocie. Teflonová štvorcová forma na pečenie vystlaná papierom na pečenie na dne ceozrnné cesto posypané lesným ovocím
  • Drobenka
  • Do misky dáme orechy, špaldovú múku, zmäknuté maslo a cukor a prstami vypracujeme drobenku. Opäť pridávame hladkú múku podľa potreby.Antikorová misa s drobenkou z celozrnného cesta
  • Drobenkou zasypeme ovocie a dáme piecť. Teflonová štvorcová forma na pečenie vystlaná papierom na pečenie na dne ceozrnné cesto posypané lesným ovocím a drobenkou z celozrnnej múky
  • Pečieme 20 minút na 180°C, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme 15 minút a na konci znova zvýšime na 180°C a dopečieme dozlatova (asi 5 minút). Kocky celozrnného koláča s lesným ovocím a drobenkou posypané práškovým cukrom na bielom tanieriku s modrým vzorom na drevenom stole

Poznámky