Slniečka už máme menej a v okolí sa začína objavovať čím ďalej, tým viac chorých ľudí. Preto je teraz treba poctivo dopĺňať vitamíny. U nás to vypadá tak, že ovocie a zeleninu pridávam všade, kam sa dá. 🙂 A tento zdravý koláč plný mrkvy a ananásu je velice príjemná forma zvýšenej dávky vitamínov. 😀
Zdravý ananásovo-mrkvový koláč s kokosom
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: JednoduchéPočet porcií
16
Čas prípravy
20
minútDoba pečenia
45
minútVýborný, rýchly a zdravý koláč, po ktorom sa len zapráši! Vďaka ananásu je krásne vláčny a vôbec nie je suchý.
Suroviny
- Korpus
160 g najemno nastrúhanej mrkvy
160 g ananásu (čerstvý alebo v konzerve)
3 väčšie vajcia (alebo 4 malé)
130 g trstinového cukru
130 ml repkového oleja
štipka soli
160 g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
95 g strúhaného kokosu
- Poleva
80 g horkej čokolády
trošku oleja
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Očistenú mrkvu nastrúhame alebo rozmixujeme najemno. Ananás nakrájame na malé kocky a zmiešame s mrkvou.
- Vajcia s cukrom vyšľaháme elektrickým mixérom do svetlej peny a potom postupne za stáleho miešania prilievame olej.
- Zvlášť v miske si zmiešame soľ, múku, kypriaci prášok a kokos.
- K vajciam s cukrom vareškou striedavo vmiešavame zmes s múkou a ananás s mrkvou.
- Dno zapekacej formy s rozmermi 20×20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto vlejeme do formy a dáme piecť do rozohriatej trúby.
- Pečieme asi 40-45 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Na čokoládovú polevu si v malom hrnci zohrejeme olej a vsypeme nasekanú čokoládu. Na miernom plameni zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Odstavíme, necháme asi 5 minút schladnúť a vylejeme na vychladnutý koláč.
- Dáme ešte aspoň na 20 minút do chladničky a máme hotovo.
Poznámky
- Jedná sa o upravený recept z knihy Zelené koláčiky, kde je množstvo podobných receptov na sladkosti so zeleninou. 🙂