Zdravý ananásovo-mrkvový koláč s kokosom

Slniečka už máme menej a v okolí sa začína objavovať čím ďalej, tým viac chorých ľudí. Preto je teraz treba poctivo dopĺňať vitamíny. U nás to vypadá tak, že ovocie a zeleninu pridávam všade, kam sa dá. 🙂 A tento zdravý koláč plný mrkvy a ananásu je velice príjemná forma zvýšenej dávky vitamínov. 😀

Zdravý ananásovo-mrkvový koláč s kokosom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

16

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

45

minút

Výborný, rýchly a zdravý koláč, po ktorom sa len zapráši! Vďaka ananásu je krásne vláčny a vôbec nie je suchý.

Suroviny

  • Korpus
  • 160 g najemno nastrúhanej mrkvy

  • 160 g ananásu (čerstvý alebo v konzerve)

  • 3 väčšie vajcia (alebo 4 malé)

  • 130 g trstinového cukru

  • 130 ml repkového oleja

  • štipka soli

  • 160 g hladkej múky

  • 1 lyžička kypriaceho prášku

  • 95 g strúhaného kokosu

  • Poleva
  • 80 g horkej čokolády

  • trošku oleja

Postup

  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • Očistenú mrkvu nastrúhame alebo rozmixujeme najemno. Ananás nakrájame na malé kocky a zmiešame s mrkvou.Nastrúhaná mrkva a nakrájaný ananás v antikrovej miske
  • Vajcia s cukrom vyšľaháme elektrickým mixérom do svetlej peny a potom postupne za stáleho miešania prilievame olej.Ušľahaná svetlá pena z vajec a cukru v bielej miske dve šľahacie metličky
  • Zvlášť v miske si zmiešame soľ, múku, kypriaci prášok a kokos.
  • K vajciam s cukrom vareškou striedavo vmiešavame zmes s múkou a ananás s mrkvou.
  • Dno zapekacej formy s rozmermi 20×20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto vlejeme do formy a dáme piecť do rozohriatej trúby. Cesto na ananásovo-mrkvový koláč pred pečením v štvrcovej forme na pečenie
  • Pečieme asi 40-45 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Upečený ananásovo-mrkvový koláč v štvrcovej forme na pečenie
  • Na čokoládovú polevu si v malom hrnci zohrejeme olej a vsypeme nasekanú čokoládu. Na miernom plameni zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Odstavíme, necháme asi 5 minút schladnúť a vylejeme na vychladnutý koláč.
  • Dáme ešte aspoň na 20 minút do chladničky a máme hotovo. Sedem kúskov ananásovo-mrkvového koláča poliateho čokoládou a posypaného kokosom na drevenom podstavci okolo rozsypané kocky ananásu a kokos v pozadí kvetinová kuchynská utierka a dve mrkvy

Poznámky

  • Jedná sa o upravený recept z knihy Zelené koláčiky, kde je množstvo podobných receptov na sladkosti so zeleninou. 🙂