Pomarančový trhací chlebík s brusnicami

Tento pomarančový chlebík nebudete môcť prestať jesť! Už len vôňa, ktorá sa počas pečenia šíri po celom byte, je neodolateľná a chuť je ešte oveľa lepšia. 🙂

Je vážne výborný, na povrchu chrumkavý, no v strede skrýva sušené brusnice a jemnú nadýchanú striedku z kysnutého cesta ochutenú strúhanou pomarančovou kôrou. Môžete si ho upiecť večer pred a ráno máte perfektné raňajky pre celú rodinu na stole.

Pomarančový trhací chlebík s brusnicami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

5

Čas prípravy

2

hodín 
Doba pečenia

40

minút

Kúzlo tohto úžasného trhacieho chlebíka (pull apart bread) je v tom, že si trháte tenké plátky chlebíka, ktorý voní po pomarančoch a vnútri skrýva mäkučkú striedku a sušené brusnice. Perfektné raňajky pre celú rodinu!

Suroviny

  • Cesto
  • 150 ml mlieka

  • 1 lyžica krupicového cukru

  • 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia

  • 30 g roztopeného masla

  • 1 lyžica oleja

  • 2 vajcia

  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • 3/4 lyžičky soli

  • 370 g hladkej špaldovej múky

  • Náplň
  • 45 g zmäknutého masla

  • kôra z 1-2 biopomarančov (nastrúhaná najemno)

  • 3 lyžice trstinového cukru

  • 2 hrste sušených brusníc

Postup

  • Cesto
  • Mlieko mierne zohrejeme s krupicovým cukrom. Do teplého (nie horúceho!) mlieka vmiešame sušené droždie a necháme 5 minút postáť. Droždie s mliekom vytvorí svetlú penu.
  • Mlieko s droždím zmiešame s roztopeným maslom, olejom, vajciami, vanilkovým extraktom a soľou. Postupne pridávame múku a vymiesime hladké cesto.Antikorová misa s vymieseným cestom na chebík
  • Väčšiu misu vytrieme olejom a vložíme vymiesené cesto. Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.Antikorová misa s vykysnutým cestom na chebík
  • Formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie.
  • Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik asi 30 x 50 cm. Povrch potrieme maslom, posypeme trstinovým cukrom a nastrúhanou pomarančovou kôrou.Vyvaľkané kysnuté cesto na drevenej doske potreté maslom a posypané trstinovým cukrom a nastrúhanou pomaranťovou kôrou
  • Obdĺžnik rozrežeme na 6 zvislých pásov. Každý pás bude široký asi 8 cm. Vyvaľkané kysnuté cesto na drevenej doske potreté maslom a posypané trstinovým cukrom a nastrúhanou pomaranťovou kôrou nakrájané na pásy
  • Pásy postupne ukladáme na seba, pričom na každú vrstvu nasypeme pár sušených brusníc. Pásy vyvaľkaného kysnutého cesta na drevenej doske položené na sebe potreté maslom a posypané trstinovým cukrom a nastrúhanou pomaranťovou kôrou a sušenými brusnicami
  • Stoh z pásov cesta ešte nakrájame na 6 častí. Dostaneme teda 6 štvorcov zložených zo 6 plátov cesta. Pokiaľ sme náplň nesypali až po okraj, môžeme odkrojiť suché konce cesta.Pásy vyvaľkaného kysnutého cesta na drevenej doske položené na sebe potreté maslom a posypané trstinovým cukrom a nastrúhanou pomaranťovou kôrou a sušenými brusnicami nakrájané na štvorce
  • Do formy na chlebík vkladáme nakrájané kusy chlebíku tak, aby zvrchu boli vidieť jednotlivé pláty cesta a náplň. Formu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 45 minút dokysnúť.Tmavá forma na chlebík s papierom na pečenie a kysnutým cestom plneným maslom, trstnovým cukrom, strúhanou pomarančovou kôrou a sušenými brusnicami
  • Trúbu predhrejeme na 180°C. Chlebík pečieme vo vyhriatej trúbe asi 35-40 minút, kým je povrch krásne zlatohnedý.
  • Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme papať.Pomarančový trhací chlebík z ksynutého cesta so sušenými brusnicami na bielom tanieri na bielom stole obsypaný ríbezľami v pozadí čerstvý pomaranč

Poznámky

  • Inšpirovala som sa receptom z blogu Broma Bakery, ale znížila som množstvo cukru a úplne vynechala sladkú cukrovú polevu. Ak máte radi skutočne veľmi sladké koláče, môžte skúsiť chlebíček podľa Sarah.

2 komentáre

Pridať komentár