Tento pomarančový chlebík nebudete môcť prestať jesť! Už len vôňa, ktorá sa počas pečenia šíri po celom byte, je neodolateľná a chuť je ešte oveľa lepšia. 🙂
Je vážne výborný, na povrchu chrumkavý, no v strede skrýva sušené brusnice a jemnú nadýchanú striedku z kysnutého cesta ochutenú strúhanou pomarančovou kôrou. Môžete si ho upiecť večer pred a ráno máte perfektné raňajky pre celú rodinu na stole.
Pomarančový trhací chlebík s brusnicami
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché5
2
hodín40
minútKúzlo tohto úžasného trhacieho chlebíka (pull apart bread) je v tom, že si trháte tenké plátky chlebíka, ktorý voní po pomarančoch a vnútri skrýva mäkučkú striedku a sušené brusnice. Perfektné raňajky pre celú rodinu!
Suroviny
- Cesto
150 ml mlieka
1 lyžica krupicového cukru
2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
30 g roztopeného masla
1 lyžica oleja
2 vajcia
2 lyžičky vanilkového extraktu (ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
3/4 lyžičky soli
370 g hladkej špaldovej múky
- Náplň
45 g zmäknutého masla
kôra z 1-2 biopomarančov (nastrúhaná najemno)
3 lyžice trstinového cukru
2 hrste sušených brusníc
Postup
- Cesto
- Mlieko mierne zohrejeme s krupicovým cukrom. Do teplého (nie horúceho!) mlieka vmiešame sušené droždie a necháme 5 minút postáť. Droždie s mliekom vytvorí svetlú penu.
- Mlieko s droždím zmiešame s roztopeným maslom, olejom, vajciami, vanilkovým extraktom a soľou. Postupne pridávame múku a vymiesime hladké cesto.
- Väčšiu misu vytrieme olejom a vložíme vymiesené cesto. Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie.
- Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik asi 30 x 50 cm. Povrch potrieme maslom, posypeme trstinovým cukrom a nastrúhanou pomarančovou kôrou.
- Obdĺžnik rozrežeme na 6 zvislých pásov. Každý pás bude široký asi 8 cm.
- Pásy postupne ukladáme na seba, pričom na každú vrstvu nasypeme pár sušených brusníc.
- Stoh z pásov cesta ešte nakrájame na 6 častí. Dostaneme teda 6 štvorcov zložených zo 6 plátov cesta. Pokiaľ sme náplň nesypali až po okraj, môžeme odkrojiť suché konce cesta.
- Do formy na chlebík vkladáme nakrájané kusy chlebíku tak, aby zvrchu boli vidieť jednotlivé pláty cesta a náplň. Formu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 45 minút dokysnúť.
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Chlebík pečieme vo vyhriatej trúbe asi 35-40 minút, kým je povrch krásne zlatohnedý.
- Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme papať.
Poznámky
- Inšpirovala som sa receptom z blogu Broma Bakery, ale znížila som množstvo cukru a úplne vynechala sladkú cukrovú polevu. Ak máte radi skutočne veľmi sladké koláče, môžte skúsiť chlebíček podľa Sarah.
Je skvelý, akurát ja som piekla až hodinu, lebo to potreboval.
Ďakujem, som veľmi rada, že chutí. 🙂