V tomto studenom počasí by to chcelo niečo na zahriate. Ochutnali ste niekedy horkú čokoládu s chilli? Je to skutočne výborná kombinácia, čokoláda sa pomaly rozpúšťa na jazyku a v pozadí cítite jemné pálenie chilli, ktoré ale v žiadnom prípade chuť čokolády neprebíja.
Ak máte chuť experimentovať a skúsiť upiecť dezert s touto exotickou kombináciou aj doma, tak doporučujem tento rýchly a jednoduchý chilli cheesecake. Množstvo chilli si tam upravíte podľa chuti a výsledok je vážne skvelý. 🙂
Čokoládový cheesecake s chilli
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché12
30
minút1
hodinaVýborný cheesecake s hutným čokoládovým krémom a jemnou chuťou chilli je ideálny na zahriatie v tomto pochmúrnom novembrovom počasí.
Suroviny
200 g kakaových sušienok (napr. venčeky, Derby…)
75 g rozpusteného masla
170 g horkej čokolády
mleté chilli podľa chuti (v originál recepte je 1 zarovnaná lyžička, ale ja som mala domáce veľmi silné chilli a dala som len 1/4 lyžičky a bolo to akorát, tak závisí na chuti a druhu chilli)
375 g mascarpone
100 g krupicového cukru
2 vajcia
120 ml kyslej smotany
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Sušienky rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Sušienkovú zmes dobre vtlačíme na dno a trochu aj na boky tortovej formy a dáme na 10 minút do trúby.
- Medzitým si pripravíme krém. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame do nej mleté chilli.
- Mixérom na nízkych otáčkach krátko premiešame mascarpone s cukrom a pridáme rozpustenú čokoládu.
- Varechou po jednom vmiešame vajcia a nakoniec kyslú smotanu.
- Krém vylejeme na predpečený korpus a uladíme povrch. Pár krát formou buchneme o stôl, aby sme sa zbavili vzduchových bublín.
- Na dno trúby vložíme pekáč s vodou. Cheesecake pečieme najskôr 15 minút na 180 °C a potom teplotu znížime na 120°C a pečieme ešte 45 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, no stred je ešte trochu roztrasený (ako želatína). Nebojte sa, keď vychladne, bude pevne držať.
- Upečený cheesecake necháme ešte 20 minút v trúbe pri pootvorených dvierkach pomaly chladnúť. Po vytiahnutí ho necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote a ešte na noc v chladničke.
- Môžeme dozdobiť čokoládovými hoblinkami a podávame.
Poznámky
- Recept mám zo super blogu Chez Lucie.