Nepečený čučoriedkový ombré cheesecake

Receptov na cheesecake nikdy nemôže byť príliš. A ja tak bez výčitiek pridávam recept na desiaty cheesecake na blogu a určite nie posledný. 😀

Tento je však niečím špeciálny a to nádherným ombré krémom. Je plný čučoriedok a tvarohu, takže je ľahký a zvládnete zjesť kľudne aj viac kúskov po sebe (mám to odskúšané 😀 ), príprava je však o niečo zdĺhavejšia. Nebudem klamať, zaberie to celý deň. 😀 Po každej vrstve totiž musíte niekoľko hodín čakať, než v chladničke stuhne. Keď vás to ale neodradí a cheesecake pripravíte, nebudete ľutovať ani sekundu, ktorú ste mu venovali, je úžasný! 😉

Nepečený čučoriedkový ombré cheesecake

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcií

10

Čas prípravy

2

hodín 

Cheesecake plný čučoriedok a tvarohu, ľahký, svieži, nepečený a dokonalý. Tento dezert je hodný každej jednej minúty, ktorú jeho príprava zaberie.

Suroviny

  • Sušienkový základ
  • 120 g maslových sušienok

  • 60 g masla

  • 1 lyžica trstinového cukru (alebo krupicového cukru)

  • Čučoriedkové pyré
  • 500 g mrazených lesných čučoriedok (musia to byť lesné čučoriedky, pretože tie čerstvé kanadské nemajú takú farbu a chuť)

  • 170 g práškového cukru

  • Krém
  • 8 plátkov želatíny

  • 250 g mascarpone

  • 200 g práškového cukru

  • 500 g tvarohu

  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Sušienkový základ
  • Sušienky rozdrtíme/rozmixujeme a zmiešame s cukrom, prilejeme roztopené maslo a dobre premiešame. Vysypeme do tortovej formy s priemerom 20 cm a dobre utlačíme. Dáme aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
  • Čučoriedkové pyré
  • Pokiaľ máte vlastnoručne nazbierané lesné čučoriedky, použite menej cukru, ako je uvedené v recepte. Ja používam kupované mrazené čučoriedky a tie sú menej sladké.
  • Čučoriedky s cukrom vsypeme do menšieho hrnca a privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 10 minút.
  • Pyré necháme trochu stuhnúť a cez husté sito prepasírujeme.
  • Pyré rozdelíme do 3 misiek v pomere 4:2:1. Buď si pyré odvážime a rozdelíme, alebo to ide tiež tak, že do jednej misky dáme štyri lyžice pyré, do druhej dve lyžice a do poslednej jednu lyžicu a tak stále dokola, kým neminieme všetko pyré. Necháme vychladnúť.
  • Krém
  • Mascarpone s cukrom krátko prešľaháme na nízkych otáčkach a potom po lyžiciach zašľaháme tvaroh.
  • V zvlášť miske si vyšľaháme šľahačku a opatrne ju cukrárskou stierkou alebo varechou vmiešame do krému.
  • Krém rozdelíme na tri rovnaké časti.
  • Prvá (najtmavšia) vrstva
  • 3 plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody.
  • Čučoriedkové pyré s najväčším obsahom zohrejeme k bodu varu, odstavíme a dobre vmiešame želatínové plátky, z ktorých sme vopred vymačkali vodu.
  • Do pyré hneď pridáme veľkú lyžicu krému a metličkou rozmiešame dohladka. Čučoriedkovú zmes vlejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.
  • Krém nalejeme na sušienkový základ a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.
  • Druhá (stredne tmavá) vrstva
  • Postupujeme rovnako ako pri prvej vrstve.
  • 3 plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody.
  • Čučoriedkové pyré (tentokrá to druhé najväčšie) zohrejeme k bodu varu, odstavíme a dobre vmiešame želatínové plátky, z ktorých sme vopred vymačkali vodu.
  • Do pyré hneď pridáme veľkú lyžicu krému a metličkou rozmiešame dohladka. Čučoriedkovú zmes vlejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.
  • Krém nalejeme na spodnú vrstvu a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  • Tretia (najsvetlejšia) vrstva
  • Opäť rovnaký postup, ale teraz použijeme už iba 2 plátky želatíny, ktoré namočíme na 5 minút do studenej vody.
  • Posledné čučoriedkové pyré zohrejeme k bodu varu, odstavíme a dobre vmiešame želatínové plátky, z ktorých sme vopred vymačkali vodu.
  • Do pyré hneď pridáme veľkú lyžicu krému a metličkou rozmiešame dohladka. Čučoriedkovú zmes vlejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.
  • Krém nalejeme do formy a cheesecake dáme naoc do chladničky.
  • Dokončenie
  • Ostrým nožom oddelíme cheesecake od bokov formy, formu odstránime. Môžme dozdobiť čerstvými čučoriedkami.Okrúhly čučoriedkový cheesecake z troch vrstiev čučoriedkového krému tmavej, stredne tmavej a svetlej fialovej posypaný mrazenými lesnými čučoriedkami na šedom obruse

Poznámky

  • Recept je zo skvelého blogu Pradobroty.
  • Ak máte chuť na čučoriedkový cheesecake, ale tento postup je pre vašu trpezlivosť príliš, skúste upiecť tento Dánsky čučoriedkový cheesecake, mňam! Neviem sa rozhodnúť, ktorý z nich mi chutí viac. 😀

Pridať komentár