Sakrajda – výborný závin z medovníkového cesta

Pokračujem v predvianočnom pečení a keďže je stále ešte vyše týždňa do Vianoc, pripravujem si zatiaľ koláčiky, ktoré dlho vydržia a odležanie im dokonca pristane. 🙂

Na Sakrajdu, perníkový závin pôvodom z Krkonoš, som sa chystala už dlho. Až tento rok som sa však konečne odhodlala a vypadá to, že ju zaradím medzi naše každoročné vianočné koláčiky, pretože je úžasná. Sú v nej skombinované tradičné vianočné chute: medovník, lekvár a vlašské orechy. Roláda je veľmi jednoduchá a tak ak neviete, o aký nový koláčik obohatiť vaše vianočné pečenie, doporučujem Sakrajdu. 😉

Sakrajda – výborný závin z medovníkového cesta

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

30

Čas prípravy

15

minút
Doba pečenia

45

minút

Závin z medovníkového cesta plnený lekvárom a vlašskými orechmi pôvodom z Krkonoš krásne vypadá a úžasne chutí. Vďaka dlhej trvanlivosti a nenáročnej príprave je Sakrajda ideálny vianočný koláč. 🙂

Z uvedenej dávky vám vyjdú tri menšie záviny.

Suroviny

  • 600 g hladkej múky

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 1 lyžička škorice

  • pár mletých klinčekov

  • 250 g práškového cukru

  • 100 g zmäknutého masla

  • 4 vajcia

  • 4 lyžice medu

  • lekvár

  • asi 200 g vlašských orechov (nahrubo pomletých)

  • 1 vajce na potretie

Postup

  • Múku zmiešame so sódou, škoricou, klinčekmi a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané maslo, rozšľahané vajcia, med a ručne vypracujeme cesto.Vymiesené medovníkové cesto na Sakrajdu v gulôčke na mramorovej doske
  • Cesto rozdelíme na 3 časti, každú zabalíme zvlášť do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Z uvedenej dávky budeme mať tri menšie záviny. Kľudne si môžete cesto pripraviť vopred a mať ho v chladničke aj 3 dni, než budete mať čas na pečenie.
  • Rúru predhrejeme na 170°C.
  • Z každej tretiny cesta vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm. Cesto bohato potrieme lekvárom a posypeme nasekanými orechmi.Vyvaľkané medovníkové cesto na Sakrajdu potreté slivkovým lekvárom a posypané nasekanými vlašskými orechami na pomúčenej drevenej doske
  • Stočíme do rolády a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Nezľaknite sa, ak sa vám na povrchu vytvoria drobné prasklinky, lekvár nevytečie.
  • Roládu dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme orechmi a dáme piecť na 35-45 minút dohneda.
  • Po vychladnutí nakrájame a môžeme papať.Sedem kúskov Sakrajdy rolády z medovníkového cesta na čiernej kamenej doske obsypané nasekanými vlašskými orechmi na červenej utierke s bellymi hviezdami na drevenom stole okolo lekvár pohár s medom biela guľatá sviečka v pozadí drevený adventný kalendár v tvare domčeka

Poznámky

  • Sakrajdu skladujeme v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke.

2 komentáre

    1. To mám veľkú radosť. Ďakujem za komentár, takáto spätná väzba ma vždy veľmi poteší. 🙂

Pridať komentár