Najlepšie linecké koláčiky

Linecké! Ako malá som vôbec nemala rada suché vianočné koláčiky ako linecké alebo medovníčky, no postupne som sa do nich zamilovala. Kto vie, možno preto, že som objavila kúzlo namáčania koláčikov v káve, čaji, punči…Alebo som jednoducho vekom prišla na to, čo je dobré. 😀

Každopádne sa s vami dnes podelím o najlepší recept na linecké, aký som kedy vyskúšala. S cestom sa krásne pracuje a výsledné koláčiky sú krehké, voňavé, chutia úžasne a zlepené džemom krásne vypadajú. 🙂

Najlepšie linecké koláčiky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Rakúska/Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Najlepšie linecké cesto, aké som kedy vyskúšala! Krásne sa s ním pracuje a koláčiky sú tak akorát krehké, voňavé a chutia úžasne. 🙂

Suroviny

  • Cesto
  • 250 g preosiatej hladkej múky

  • 160 g masla

  • 2 žĺtky

  • 80 g práškového cukru

  • strúhanú kôru z 1/2 biocitróna

  • 1 lyžičku citrónovej šťavy

  • Dokončenie
  • džem na zlepovanie

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme hladké cesto. Vymiesené linecké cesto v gulôčke na mramorovej doske
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  • Trúbu si predhrejeme na 180°C.
  • Cesto vytiahneme z chladničky a necháme ho chvíľku povoliť pri izbovej teplote. Na dobre pomúčenej doske ho vyvaľkáme asi na hrúbku 3 mm.
  • Vykrajujeme rôzne tvary koláčikov a v miernych rozostupoch ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.Vyvaľkané cesto na linecké koláčiky vykrojené dve kolieska jedno v strede so srdiečkom vedľa dve vykrajovačky na pomúčenej drevenej doske
  • Pečieme asi 10 minút do ružova. Cesto je tenké a rýchlo prihorí, tak to treba strážiť. Keď sa začnú okraje ružovieť, koláčiky vytiahneme a necháme ich vychladnúť.Upečené linecké koláčiky na drevenej doske
  • Po vychladnutí potrieme džemom a zlepujeme. Nakoniec ešte posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Alebo zabalíme do vzduchotesnej nádoby a odložíme na chladné miesto do Vianoc.Linecké koláčiky v tvare koliesok a medvedíkov plnené jahodovým a marhuľovým džemom rozložené na drevenej doske posypané práškovým cukrom vanilkový struk a halúzka z brusníc

12 komentárov

  1. Vyskúšala som na Vianoce, skutočne výborné linecké koláčiky, teraz na Veľkú noc ich idem napiecť znova. Ďakujem, pekné sviatky prajem.

    1. Dobrý deň, ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil a ešte viac, že koláčiky chutili. Aj ja Vám prajem krásne sviatky. 🙂

  2. Tento rok som skúsila prvý raz, a teda musím povedať, že zatiaľ najlepšie cesto na linecké 🙂 Ďakujem za super recept 🙂

    1. Dobrý deň, áno, môžete. Chuť nebude tak máslová, ale jemnosť a krehkosť cesta by mali zostať. 🙂 Držím palce, nech sa vydaria. 🙂

      1. Robila som ich s Herou, miesto masla, a sú úžasné, krehké a lahodné. Urobila som dve cestá a do jedného som pridala 5g maku, tie sú tiež výborné. Recept si zapisujem a určite ho budem používať aj naďalej. Citrónová šťava do cesta je výborný nápad, väčšinou som videla použiť len cit. kôru 🙂 krásne Vianoce prajem

  3. Piekla som teraz linecke podľa tohto receptu, že vydržia do Vianoc… to urcite. Za 3 dni boli uplne vsetky prec. Sú vynikajuce ! A to som robila z 1 a 1/2 davky cesta.👌🏼 inak len cisto pre info, z 1 a pol davky cesta mi vyslo 100 ks kolacikov. Fakt top recept🙏🏻

    1. Ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil! 🙂 Presne pre takúto spätnú väzbu to robím. Krásne Vianoce prajem. 🙂

Pridať komentár