Linecké! Ako malá som vôbec nemala rada suché vianočné koláčiky ako linecké alebo medovníčky, no postupne som sa do nich zamilovala. Kto vie, možno preto, že som objavila kúzlo namáčania koláčikov v káve, čaji, punči…Alebo som jednoducho vekom prišla na to, čo je dobré. 😀
Každopádne sa s vami dnes podelím o najlepší recept na linecké, aký som kedy vyskúšala. S cestom sa krásne pracuje a výsledné koláčiky sú krehké, voňavé, chutia úžasne a zlepené džemom krásne vypadajú. 🙂
Najlepšie linecké koláčiky
Chod: DezertKuchyňa Rakúska/Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútNajlepšie linecké cesto, aké som kedy vyskúšala! Krásne sa s ním pracuje a koláčiky sú tak akorát krehké, voňavé a chutia úžasne. 🙂
Suroviny
- Cesto
250 g preosiatej hladkej múky
160 g masla
2 žĺtky
80 g práškového cukru
strúhanú kôru z 1/2 biocitróna
1 lyžičku citrónovej šťavy
- Dokončenie
džem na zlepovanie
práškový cukor na posypanie
Postup
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme hladké cesto.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Trúbu si predhrejeme na 180°C.
- Cesto vytiahneme z chladničky a necháme ho chvíľku povoliť pri izbovej teplote. Na dobre pomúčenej doske ho vyvaľkáme asi na hrúbku 3 mm.
- Vykrajujeme rôzne tvary koláčikov a v miernych rozostupoch ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme asi 10 minút do ružova. Cesto je tenké a rýchlo prihorí, tak to treba strážiť. Keď sa začnú okraje ružovieť, koláčiky vytiahneme a necháme ich vychladnúť.
- Po vychladnutí potrieme džemom a zlepujeme. Nakoniec ešte posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Alebo zabalíme do vzduchotesnej nádoby a odložíme na chladné miesto do Vianoc.
Vyskúšala som na Vianoce, skutočne výborné linecké koláčiky, teraz na Veľkú noc ich idem napiecť znova. Ďakujem, pekné sviatky prajem.
Dobrý deň, ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil a ešte viac, že koláčiky chutili. Aj ja Vám prajem krásne sviatky. 🙂
Podľa tohto receptu pečiem už druhý rok sú krehučké a všetkým veľmi chutia 👌 🙂
Tak to mám veľkú radosť 🙂 Ďakujem za krásny komentár.
Tento rok som skúsila prvý raz, a teda musím povedať, že zatiaľ najlepšie cesto na linecké 🙂 Ďakujem za super recept 🙂
Ja Vám ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil 🙂
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, môžem maslo nahradiť rastlinnou variantou – Hera? Ďakujem 🙂
Dobrý deň, áno, môžete. Chuť nebude tak máslová, ale jemnosť a krehkosť cesta by mali zostať. 🙂 Držím palce, nech sa vydaria. 🙂
Robila som ich s Herou, miesto masla, a sú úžasné, krehké a lahodné. Urobila som dve cestá a do jedného som pridala 5g maku, tie sú tiež výborné. Recept si zapisujem a určite ho budem používať aj naďalej. Citrónová šťava do cesta je výborný nápad, väčšinou som videla použiť len cit. kôru 🙂 krásne Vianoce prajem
Tak to mám veľkú radosť, že sa podarili.🙂 Ďakujem krásne, aj Vám prajem krásne sviatky. 🙂
Piekla som teraz linecke podľa tohto receptu, že vydržia do Vianoc… to urcite. Za 3 dni boli uplne vsetky prec. Sú vynikajuce ! A to som robila z 1 a 1/2 davky cesta.👌🏼 inak len cisto pre info, z 1 a pol davky cesta mi vyslo 100 ks kolacikov. Fakt top recept🙏🏻
Ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil! 🙂 Presne pre takúto spätnú väzbu to robím. Krásne Vianoce prajem. 🙂