Dezert Lamington

Poznáte známe koláčiky kokosové ježe? U nás doma sme ich robili vždy na Vianoce, možno preto, že vypadajú ako zasnežené. Lamington je ich vylepšená austrálska verzia a musím povedať, že velice vydarená. 🙂

Kocky z jemného vláčneho cesta plneného černicovou náplňou, namočené v malinovo-čokoládovej poleve a obalené v kokose si zamilujete. Ak chcete tieto Vianoce skúsiť niečo nové a nevadí vám stráviť v kuchyni trošku viac času ako pri klasických kokosových ježkoch, Lamington za vyskúšanie určite stojí. 😉

Dezert Lamington

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa AustrálskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

24

Čas prípravy

2

hodín 
Doba pečenia

40

minút

Austrálska verzia tradičných kokosových ježov. Dezert Lamington z jemného vláčneho cesta plneného černicovou náplňou, namočeného v malinovo-čokoládovej poleve a obaleného v kokose chutí úžasne.

Suroviny

  • Korpus
  • 6 vajec izbovej teploty

  • 165 g krupicového cukru

  • semienka z 1 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 100 g hladkej múky

  • 55 g kukuričného škrobu

  • 50 g rozpusteného masla

  • Černicová náplň
  • 300 g čerstvých alebo mrazených černíc

  • 15 g krupicového cukru

  • Poleva
  • 120 g čerstvých alebo mrazených malín

  • 270 g krupicového cukru

  • 580 ml vody

  • 270 g horkej čokolády (nasekanej nadrobno)

  • Dokončenie
  • 200 g sušeného kokosu

Postup

  • Korpus
  • Trúbu predhrejeme na 190°C.
  • Plech s rozmermi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie.
  • Ak používame vanilkový struk, tak ho rozrežeme a vyškriabeme semienka. Vajcia, cukor a vanilkové semienka (alebo extrakt) šľaháme elektrickým mixérom na vysokých otáčkach asi 5 minút.
  • Do zvlášť misy preosejeme múku spolu s kukuričným škrobom. Polovicu dobre vmiešame vareškou k vaječnej zmesi. Nakoniec primiešame aj zvyšok múky so škrobom.
  • K rozpustenému maslu pridáme trochu vaječnej zmesi a dobre vmiešame vareškou. Nakoniec pridáme aj zvyšok vaječnej zmesi a opatrne premiešame, aby v ceste zostalo čo najviac vzduchu.
  • Cesto vylejeme na plech a dáme piecť asi na 35-40 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnuté cesto dáme na noc do chladničky.
  • Černicová náplň
  • Ak máme mrazené černice, necháme ich najskôr rozmraziť. Černice rozmixujeme s cukrom a prepasírujeme cez sitko, aby sme v náplni nemali zrniečka a dáme tiež na noc do chladničky.
  • Poleva
  • Maliny s cukrom a vodou privedieme k varu a ešte horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a potom všetko spolu rozmixujeme kuchynským robotom alebo tyčovým mixérom.
  • Čokoládovú polevu prepasírujeme cez sitko, aby sme v nej nemali zrniečka z malín, misku zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na noc pri izbovej teplote.
  • Dokončenie
  • Korpus vytiahneme z chladničky a prstami jemne zoškriabeme zvrchu kôrku z upečeného cesta. Celý korpus vodorovne prerežeme na polovicu.
  • Spodnú časť korpusu bohato potrieme černicovou náplňou a priložíme druhý korpus, ktorý silno pritlačíme. Tak sa nám černicová náplň vsiakne do oboch častí.
  • Odkrojíme okraje a korpus nakrájame na kocky asi 5,5 x 5,5 cm. Mne tak vyšlo 24 kociek.
  • Polevu krátko prešľaháme elektrickým mixérom dohladka a kocky v nej asi na 3 sekundy namáčame.
  • Namočené kocky pokladáme na 10 minút na mriežku a nakoniec ich obalíme v kokose, ktorý zľahka vtlačíme do polevy.

Poznámky