Zostalo mi trochu šafránu, ktorý dávam do rizota a keďže som z neho ešte nikdy nič neupiekla, bolo jasné, že musím niečo vyskúšať. Tento šafránový chlebíček mi hneď padol do oka. Kto sleduje blog, iste mu neušlo, že sa tu už pár chlebíkov objavilo a zbierku stále rozširujem. Mojími doterajšími favoritmi boli Banánový chlebík s malinami a čokoládou a Pomarančový trhací chlebík s brusnicami, ale vypadá to, že majú vážnu konkurenciu. 🙂
Jedná sa o tradičný recept z Cornwallu a doporučuje sa jesť ešte teplý s maslom a čajom. Je to niečo medzi našou vianočkou a mazancom, takže pre mňa bola jasná kombinácia maslo, marmeláda a kakao. 🙂 Výborný je teplý aj studený a aj na druhý deň je stále dobrý mäkučký.
Šafránový chlebíček
Chod: RaňajkyKuchyňa AnglickáNáročnosť: Jednoduché6
3
hodín45
minútTradičný cornwallský chlebíček so šafránom je taká kombinácia vianočky a mazanca, ktorú si zamilujete. Pri pečení prevonia celý byt a je mäkučký aj na druhý deň.
Suroviny
0,3 g šafránu (asi 1 lyžička)
300 ml teplého mlieka
500 g hladkej múky
1 lyžička soli
150 g zmäknutého masla
50 g trstinového cukru
7 g sušeného droždia
80 g hrozienok
Postup
- Do teplého mlieka nasypeme šafrán. Po vychladnutí zakryjeme a dáme na noc do chladničky. Šafrán mlieko jemne ochutí a dodá mu krásnu žltú farbu.
- Na druhý deň mlieko precedíme cez sitko. Polovicu mlieka mierne zohrejeme, aby bolo vlažné a pridáme asi polovicu cukru a droždie. Premiešame a necháme chvíľu postáť, kým sa na povrchu vytvorí pena.
- Prisypeme zvyšok cukru a premiešame.
- Do väčšej misy preosejeme múku a zmiešame ju so soľou. V strede urobíme jamku, kam vlejeme mlieko s droždím a tiež druhú polovicu mlieka.
- Pridáme na kocky nakrájané maslo a vymiesime cesto. Nakoniec zapracujeme hrozienka.
- Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na 2-3 hodiny kysnúť na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Trúbu predhrejeme na 180°C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie. Vykysnuté cesto trochu premiesime a prenesieme do formy
- Pečieme asi 45-55 minút do zlatova.
Poznámky
- Recept mám z blogu Bakes of Jane.