Tento orechový koláč je rýchlovka pre nečakanú návštevu, či na víkendové raňajky. Je nadýchaný a mäkučký, vďaka jablkám vláčny a vôbec nie suchý, skutočne dobrota. 🥰
U nás doma koláčik zmizol rýchlosťou blesku. Je menej sladký, ak máte radi sladšie dezerty, kľudne pridajte cukru.😉
Hrnčekový jablkovo-orechový koláč
Chod: Dezert/RaňajkyNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
8
porcíČas prípravy
20
minútDoba pečenia
45
minútNadýchaný a vláčny koláč plný jabĺk a orechov. A hotový za chvíľku, ideálny na pomalé víkendové raňajky či k poobedňajšej kávičke.
Suroviny
2 vajcia
1 hrnček krupicového cukru
1/2 hrnčeka oleja
4 hrnčeky nahrubo nastrúhaných jabĺk
2 hrnčeky polohrubej múky
1 lyžička mletej škorice
2 lyžičky jedlej sódy
1 vanilkový cukor
štipka soli
2 hrnčeky nasekaných vlašských orechov
džem (hruškový, ríbezľový…)
Postup
- Plech dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180°C.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Primiešame olej a nastrúhané jablká.
- Zvlášť zmiešame múku, škoricu, sódu, vanilkový cukor a štipku soli. Nakoniec vmiešame šálku orechov (druhú si odložíme po upečení).
- Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 45 min. Keď do stredu pichneme drevenú špajdlu, nesmú sa na nej zachytiť kúsky cesta. Vtedy je koláč upečený.
- Ešte horúci koláč potrieme džemom a posypeme zvyšnými orechami.