Hrnčekový jablkovo-orechový koláč

Tento orechový koláč je rýchlovka pre nečakanú návštevu, či na víkendové raňajky. Je nadýchaný a mäkučký, vďaka jablkám vláčny a vôbec nie suchý, skutočne dobrota. 🥰



U nás doma koláčik zmizol rýchlosťou blesku. Je menej sladký, ak máte radi sladšie dezerty, kľudne pridajte cukru.😉

Hrnčekový jablkovo-orechový koláč

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

8

porcí
Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

45

minút

Nadýchaný a vláčny koláč plný jabĺk a orechov. A hotový za chvíľku, ideálny na pomalé víkendové raňajky či k poobedňajšej kávičke.

Suroviny

  • 2 vajcia

  • 1 hrnček krupicového cukru

  • 1/2 hrnčeka oleja

  • 4 hrnčeky nahrubo nastrúhaných jabĺk

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 2 lyžičky jedlej sódy

  • 1 vanilkový cukor

  • štipka soli

  • 2 hrnčeky nasekaných vlašských orechov

  • džem (hruškový, ríbezľový…)

Postup

  • Plech dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180°C.
  • Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Primiešame olej a nastrúhané jablká.
  • Zvlášť zmiešame múku, škoricu, sódu, vanilkový cukor a štipku soli. Nakoniec vmiešame šálku orechov (druhú si odložíme po upečení).Biela misa s jablkovým cestom a varechou na drevenej kuchynskej linke.
  • Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 45 min. Keď do stredu pichneme drevenú špajdlu, nesmú sa na nej zachytiť kúsky cesta. Vtedy je koláč upečený.
  • Ešte horúci koláč potrieme džemom a posypeme zvyšnými orechami. Orechový koláč na tortovej forme s papierom na pečenie, kúsok koláča odkrojený drevená doska na krájanie a drevená linka.