Krémový makový koláč z jednoho cesta

Tento koláč má anglický názov magic cake (zázračný koláč) a v češtine ,,koláč čum na drát”. 😀 Pravdepodobne však pochádza z francúzskeho Gâteau magique. Ide o koláč, ktorý sa pečie z jednoho riedkeho cesta, ktoré sa počas pečenia rozdelí na tri vrstvy. Spodná vrstva je hutnejšia, na nej stredná krémová a navrchu nadýchaná maková.

Krémový makový koláč z jednoho cesta

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

15

porcí
Čas prípravy

15

minút
Doba pečenia

1

hodina 

Koláč z jednoho cesta, ktoré sa počas pečenia rozdelí na tri vrstvy: spodná hutnejšia, stredná krémová a navrchu nadýchaná maková.

Suroviny

  • 5 vajec (veľkosť M) izbovej teploty

  • 135 g práškového cukru

  • 125 roztopeného masla (schladnutého na izbovú teplotu)

  • 100 g polohrubej múky

  • 100 g mletého maku

  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry

  • 500 ml mlieka

  • štipka soli

Postup

  • Rúru predhrejeme na 170°C a dno aj boky formy na pečenie 28×20 cm (ja som piekla z polovičného množstva v tortovej forme s priemerom 16 cm) vystelieme papierom na pečenie.
  • Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
  • Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny. Postupne zašľaháme roztopené maslo.
  • Pridáme múku, mak, citrónovú kôru a mlieko a zamiešame.
  • Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne primiešame do cesta.
  • Cesto vylejeme do formy a pečieme 1 hodinu.
  • Upečený koláč musíme nechať úplne vychladnúť, potom ho opatrne preklopíme na podnos, odstránime papier na pečenie a preklopíme späť na druhý podnos. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.Trojvrstvý makový koláč posypaný práškovým cukrom na čiernom tanieri a drevenom stole v pozadí ďalší kúsok koláča