Rebarborovo-jahodový crumble

Crumble (krambl) je jednoduchý britský dezert, ktorý oceníte v každom ročnom období. Je to vlastne zapečené ovocie posypané chrumkavou maslovou drobenkou a vážne veľká dobrota, ktorú máte hotovú za pár minút. 🙂

Ja najčastejšie pripravujem crumble na jar a v lete z čerstvého ovocia. Úplne najradšej mám túto rebarborovo-jahodovú verziu, kyselkavá rebarbora a sladké jahody sú v kombinácii s chrumkavou drobenkou neodolateľné. Kľudne ale môžete použiť akékoľvek obľúbené ovocie, čerstvé či mrazené. Len si upravíte množstvo cukru podľa sladkosti ovocia, kyslá rebarbora ho znesie viac ako napr. sladké maliny.

Práve teraz máme sezónu rebarbory, tak to treba rýcho využiť, ak máte radi rebarborové dezerty, vyskúšajte aj Jednoduchý rebarborový koláč, ktorý som piekla minulý týždeň. 😉

Rebarborovo-jahodový crumble

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa AnglickáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

2

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

30

minút

Kyselkavá rebarbora a sladké jahody zapečené pod chrumkavou vrstvou maslovej drobenky, to je crumble (krambl), najjednoduchší dezert na svete, ktorý musíte vyskúšať. 🙂

Suroviny

  • 200 g očistenej rebarbory

  • 200 g očistených jahôd

  • 4 lyžice trstinového cukru

  • 80 g studeného masla

  • 100 g hladkej múky

  • 80 g práškového cukru

Postup

  • Trúbu predhrejeme na 200°C.
  • Rebarboru ošúpeme a nakrájame na kocky, ktoré vsypeme na dno zapekacej misky tak, aby pokrývala celé dno. Ja som použila misu s rozmermi 13×18 cm ale kľudne môžete použiť aj menšie misky a upiecť každú porciu zvlášť.Biela keramická zapekacia miska s rebarborou nakrájanou na kocky na mramorovom povrchu
  • Pridáme trstinový cukor a dobre premiešame.Biela keramická zapekacia miska s rebarborou nakrájanou na kocky obalenou v trstinovom cukre na mramorovom povrchu
  • K rebarbore pridáme na 1/4 nakrájané jahody a jemne premiešame.Biela keramická zapekacia miska s rebarborou nakrájanou na kocky obalenou v trstinovom cukre s jahodami na mramorovom povrchu
  • Maslo nakrájame na kocky, pridáme k nemu múku a práškový cukor a prstami vypracujeme drobenku, ktorou posypeme ovocie. Pár krát klepneme miskou o kuchynskú linku, aby sa trochu drobenky dostalo aj medzi ovocie, ale už nemiešame. Biela keramická zapekacia miska s ovocím posypaným drobenkou na mramorovom povrchu
  • Pečieme asi 30 minút dozlatova. Biela keramická zapekacia miska s ovocím posypaným drobenkou dozlatova upečená na plechu na pečenie
  • Najlepšie crumble chutí ešte teplý priamo z misky. A tá vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne zaručene priláka aj ostatných obyvateľov domu, tak každý lyžicu do ruky a dobrú chuť. 🙂 Biela keramická zapekacia miska s rebarborovo-jahodovým crumble na červeno-bielej kuchynskej utierke antikorová lyžička čierne pozadie

Poznámky