Jednoduchý rebarborový koláč s drobenkou

Vždy sa teším, keď sa začne v záhradkách a obchodoch objavovať rebarbora, znamená to, že leto je za rohom a je ten správny čas upiecť nejaký výborný rebarborový koláč alebo crumble. 🙂

Od svokry som dostala krásnu rebarboru zo záhradky, tak som sa hneď pustila do obľúbeného rebarborového koláča s drobenkou (a crumble bude nasledovať za pár dní 😉 ). Kyslosť rebarbory sa so sladkou drobenkou krásne dopĺňa, koláčik je pritom strašne jednoduchý, príprava vám zaberie asi 20 minút a nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, všetko máte dosť pravdepodobne doma v komore. Nie je to tentokrát žiadny nóbl dezert z francúzskej cukrárne, ale niekedy sú tie tradičné poctivé domáce koláče predsa najlepšie! 🙂

Jednoduchý rebarborový koláč s drobenkou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Rýchly recept na výborný rebarborový koláč s drobenkou. Príprava vám zaberie 20 minút a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Tak využite sezónu rebarbory, jej výborná svieža chuť sa dokonale dopĺňa so sladkou drobenkou.

Suroviny

  • Cesto
  • 75 g krupicového cukru

  • 225 g hladkej múky

  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku

  • 1 vajce

  • 100 g zmäknutého masla

  • Náplň
  • 400 g rebarbory

  • 165 g krupicového cukru

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • Drobenka
  • 225 g hrubej múky

  • 100 g krupicového cukru

  • 150 g studeného masla

Postup

  • Cesto
  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • V mise ručne zmiešame cukor, preosiatu múku spolu s práškom do pečiva, vajce a maslo. Formu/plech s rozmerom 20×30 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Cesto prstami roztlačíme na dno formy a dáme piecť na 20 minút.Maslové cesto vtlačené na dno čiernej antikorovej formy na pečenie vymazanej maslom
  • Náplň
  • Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Posypeme ju krupicovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt a dobre premiešame. Necháme chvíľu postáť.Rebarbora nakrájaná na kocky zmiešaná s krupicovým cukrom v antikorovej mise polievková lyžica
  • Drobenka
  • Hrubú múku zmiešame s cukrom. Maslo nakrájame na kocky a prstami zapracujeme k múke s cukrom.Drobenka z masla múky a cukru v antikorovej mise na bielom povrchu
  • Dokončenie
  • Na predpečené cesto rozprestrieme rebarboru a bohato zasypeme drobenkou. Koláč zasypaný maslovou drobenkou v štvorcovej čiernej forme na pečenie na mriežke
  • Pečieme ešte 35-40 minút dozlatova. Šesť kociek rebarborového koláča s drobenkou na čiernom povrchu

Poznámky

51 komentárov

  1. Upiekla som už veľa skvelých koláčov, pletencov, kysnutých koláčov. Ale tento bol totálny prepadák. Cesto ako na linecké pečivo, celé zlé, vôbec sa nehodí k rebarbore a strúhanke

    1. Dobrý deň, tak to ma veľmi mrzí, že Vám koláč nechutil. Každý máme iné preferencie, ale je to zaujímavé, doteraz som mala na ňho iba samé skvelé ohlasy. Práve kombinácia hutného maslového cesta, kyslej rebarbory a sladkej drobenky je na ňom najlepšia. Ďakujem Vám za spätnú väzbu a prajem pekný deň.

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám krásne za komentár, veľmi ma potešil! 🙂 Mám radosť, že Vám koláčik chutil. Pekný zvyšok dňa prajem. 🙂

  2. Dobrý deň, komentáre som si čítala až po tom,ako som dala koláč do rúry a trochu som sa zľakla. Ale za mňa skvelý koláčik. Doplnila som k rebarbore aj nektarinku a dala aj menej cukru. Koláčik chutil nám dospelým,aj deťom. Ukladam si recept, aj nabudúce upečiem 😊

  3. Ja som hladala recept podla fotky a ked som zbadala tu Vasu, pripomenula mi babickin rebarborac. Precitala som si aj recenzie ale aj tak ma neodradili a som rada lebo kolaciky je naozaj genialny🤗. Dakujem a ukladam recept medzi oblubene.

    1. Ďakujem Vám za krásny komentár, veľmi ma potešil. 🙂 A ešte viac. že recept ukladáte medzi obľúbené, to je pre mňa najväčšia pochvala. 🙂

  4. Koláč som robila už viackrát. Podla mňa skvelá chuťová kombinácia. Jednoduchá príprava. Prvýkrát píšem komentár lebo ma zarazili tie negatívne komenty.
    Ďakujem za vynikajúci recept nenechajte sa odradiť 🙂

    1. Veľmi pekne Vám ďakujem za krásny komentár, ani neviete, ako ma potešil. 🙂 Snažím sa z negatívnych komentárov nerobiť veľkú hlavu. Každý sme iný, keď niekomu koláč nechutil, je mi to ľúto, ale čo narobím, za receptom si stojím. Zato takéto milé komentáre mi zlepšia náladu vždy. 🙂

  5. Pre mňa tak isto hrozne a nehodiace sa cesto…nikdy viac tento recept …A neviem na čo sa takéto cesto ma akože predpiect 😂

    1. Tak to mám veľkú radosť, ďakujem za komentár. 🙂 Keď sa koláč nedožije nasledujúceho dňa, to je najlepšia pochvala. 🙂

  6. Velmi dobry kolacik, pridala som este cucoriedky a parada. Dokonca som rebarboru ani nesupala, bola cerstva, krehka a v kolaci je uplne makkucka.Dakujeme za recept

    1. Ja ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil. 🙂 Pridať čučoriedky je výborný nápad, mňam! Určite vyskúšam.

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám za krásny komentár, veľmi ma teší, keď má koláč úspech. 🙂 Presne pre takúto spätnú väzbu to robím. Prajem pekný deň. 🙂

  7. skvelý kolačik… úžasný!!!!…nevieme sa ho najesť!!! tak stale pečiem dookola 🙂 …aj kombinacia rebarory a zavaraných višní je super….ďakujem za recept 🙂

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám za krásny komentár, to ma veľmi teší, že koláčik chutil. 🙂 Pridať zavárané višne ma nenapadlo, skvelý nápad! Musím skúsiť. 🙂

  8. Dobrý deň, koláčik som ešte nepiekla, ale rebarboru už mám kúpenú. Prečítala som si príspevok, recept a neviem prečo aj komentáre, nezvyknem to robiť. Musím však povedať, že ma veľmi zarazili tie negatívne komentáre. Nie preto, že niekomu koláč nechutil, alebo sa mu nepodaril, ale preto, akým spôsobom sú napísané, akým negatívnym až agresívnym tónom. Preboha ženy, veď to je iba koláč! Veď autorka nechcela nikoho otráviť. No tak sa vám nepodaril… nechutil… a? Veľa ľudí, veľa chutí, ale to neznamená, že tu budeme autorku opľúvať. Ak sa budeme takto k sebe správať, tak títo ľudia sem prestanú písať …. A práve tie negatívne až agresívne komentáre mi hovoria,že treba presne tento recept skúsiť.

    1. Dobrý deň, veľké ĎAKUJEM za Váš komentár. 🙂 Veľmi ma potešil a vo všetkom s Vami súhlasím. Bohužiaľ, každý sme iný, keď koláč niekomu nechutil, zmeniť to nedokážem (a ani nepotrebujem) a tak sa snažím z negatívnych komentárov nič nerobiť. O to viac ma však potom tešia tie pozitívne. 🙂 Prajem pekný deň a nech sa koláč podarí. 🙂

  9. Tak tento koláčik je bomba na rôzne ovocné varianty.Dlho som hľadala, takýto recept na koláčik “ako od babičky”.Bol šťavnatý cesto vláčne ,mäkkučké.Tí čo píšu,že bol ako podošva tvrdý ..museli urobiť niečo zle v postupe.V mojej rodine máme veľmi veľa cukrárok ,ktoré perfektne pečú.A po tomto koláčik sa vždy zapráši.Ďakujrm Vám,že ste tu dala tento recept ! ❤️🧡💛💚

    1. Ďakujem Vám za nádherný komentár, veľmi ma potešil.🙂 Presne pre takúto spätnú väzbu to robím. Prajem Vám pekný deň a veľa vydarených koláčikov!🙂

  10. Pekný deň, tak ja som práve pochopila tie negatívne komentáre, keď som zamiesila cesto podľa receptu kde sa píše že rozpustené maslo… Keď som pridala rozpustené (tekuté) maslo k múke , cesto bolo tvrdé, a rozpadalo sa… Vedela som že tak to zrejme nemá byť, zamiesila som znovu ale tentokrát len so zmäknutym maslom a vtedy to vyzeralo tak ako na obrázku. Koláč sa podaril a všetkým chutil ,♥️. Ďakujem , prosím opravte v recepte termín rozpustene na zmäknuté a bude to topka!

  11. Dobry den, dakujem krasne za tento recept na uuuzasny kolac presne podla mojich predstav, priam nad ocakavania. Stala som sa s nim hviezdou ako doma, tak i v praci a neustale zdielam recept, ktory je jednoduchy, nenarocny na suroviny a velmi chutny, akurat sladko kysly. Ma len jednu nevyhodu – vzdy ho je malo 😉 tak pecieme viackrat pocas celej sezony rebarbory, esteze je dost dlha… 😁 dakujem este raz! Pohodove dni prajeme!

    1. …nespokojnym by som poradila, ze treba dodrzat velkost plechu a ja spodne cesto len tak rozdrolim, neutlacam prilis, ono sa zlepi potom rebarborou a peciem len 15-17 min., lebo mi asi viac hreje truba, aj to moze byt faktor, preco maju niektore cesto tvrde…

    2. Dobrý deň, ja ďakujem za krásny komentár, urobil mi deň! 🙂 Veľmi ma teší, že koláčik chutí a moc si cením pozitívnu spätnú väzbu. Aj Vám prajem tiež krásne a pohodové dni. 🙂

  12. Dobrý deň, dnes som sa prvý raz odhodlala upiecť rebarborový koláč a volba padla na váš recept. Jednoduchý, chutný. Rebarboru som ešte vylepšila škoricou a koláčik dopadol nad očakávanie. Rebarboru už od susedky viac neodmietnem veru 🙂 srdečná vďaka za receptík

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám za krásny komentár, veľmi ma potešil 🙂 Som rada, že koláčik chutil. 🙂

  13. Koláčik výborný…ja som ešte pridala marhule a čučoriedky.. vynikajúci. Recept som si uložila a určite ho budem piecť častejšie 🙂

    1. Dobrý deň, moc ďakujem za komentár, som veľmi rada, že koláčik chutil. 🙂 A s marhulami a čučoriedkami ho musím tiež skúsiť, znie to skvele! 🙂

Pridať komentár