Vždy sa teším, keď sa začne v záhradkách a obchodoch objavovať rebarbora, znamená to, že leto je za rohom a je ten správny čas upiecť nejaký výborný rebarborový koláč alebo crumble. 🙂
Od svokry som dostala krásnu rebarboru zo záhradky, tak som sa hneď pustila do obľúbeného rebarborového koláča s drobenkou (a crumble bude nasledovať za pár dní 😉 ). Kyslosť rebarbory sa so sladkou drobenkou krásne dopĺňa, koláčik je pritom strašne jednoduchý, príprava vám zaberie asi 20 minút a nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, všetko máte dosť pravdepodobne doma v komore. Nie je to tentokrát žiadny nóbl dezert z francúzskej cukrárne, ale niekedy sú tie tradičné poctivé domáce koláče predsa najlepšie! 🙂
Jednoduchý rebarborový koláč s drobenkou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché15
20
minút1
hodinaRýchly recept na výborný rebarborový koláč s drobenkou. Príprava vám zaberie 20 minút a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Tak využite sezónu rebarbory, jej výborná svieža chuť sa dokonale dopĺňa so sladkou drobenkou.
Suroviny
- Cesto
75 g krupicového cukru
225 g hladkej múky
1/2 lyžičky kypriaceho prášku
1 vajce
100 g rozpusteného masla
- Náplň
400 g rebarbory
165 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
- Drobenka
225 g hrubej múky
100 g krupicového cukru
150 g studeného masla
Postup
- Cesto
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- V mise ručne zmiešame cukor, preosiatu múku spolu s práškom do pečiva, vajce a maslo. Formu/plech s rozmerom 20×30 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Cesto prstami roztlačíme na dno formy a dáme piecť na 20 minút.
- Náplň
- Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Posypeme ju krupicovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt a dobre premiešame. Necháme chvíľu postáť.
- Drobenka
- Hrubú múku zmiešame s cukrom. Maslo nakrájame na kocky a prstami zapracujeme k múke s cukrom.
- Dokončenie
- Na predpečené cesto rozprestrieme rebarboru a bohato zasypeme drobenkou.
- Pečieme ešte 35-40 minút dozlatova.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.
Upiekla som už veľa skvelých koláčov, pletencov, kysnutých koláčov. Ale tento bol totálny prepadák. Cesto ako na linecké pečivo, celé zlé, vôbec sa nehodí k rebarbore a strúhanke
Dobrý deň, tak to ma veľmi mrzí, že Vám koláč nechutil. Každý máme iné preferencie, ale je to zaujímavé, doteraz som mala na ňho iba samé skvelé ohlasy. Práve kombinácia hutného maslového cesta, kyslej rebarbory a sladkej drobenky je na ňom najlepšia. Ďakujem Vám za spätnú väzbu a prajem pekný deň.
Skoda ze komentare citam az teraz, ja sommho dnes robila, uplne otrasne cesto 🤦🤦
Dobrý deň, ďakujem Vám za spätnú väzbu, mrzí ma, že sa Vám cesto nepodarilo.
Mne teda chutí veľmi. Výborný koláčik. Príjemne prekvapil. 🙂
Dobrý deň, ďakujem Vám krásne za komentár, veľmi ma potešil! 🙂 Mám radosť, že Vám koláčik chutil. Pekný zvyšok dňa prajem. 🙂
Dobrý deň, prosím Vás ta rebarbora sa ma ošúpať? 😁 ďakujem
Dobrý deň, áno, tá vrchná šupka je vláknitá a tvrdá. 🙂
Dobry den, aky rozmer je rozmer plechu?
Plech je 20×30 cm..je uvedené v recepte
Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, presne ako píšete 🙂
Dobrý deň, komentáre som si čítala až po tom,ako som dala koláč do rúry a trochu som sa zľakla. Ale za mňa skvelý koláčik. Doplnila som k rebarbore aj nektarinku a dala aj menej cukru. Koláčik chutil nám dospelým,aj deťom. Ukladam si recept, aj nabudúce upečiem 😊
Dobrý deň, ďakujem Vám za krásny komentár, veľmi ma potešil. 🙂
Ja som hladala recept podla fotky a ked som zbadala tu Vasu, pripomenula mi babickin rebarborac. Precitala som si aj recenzie ale aj tak ma neodradili a som rada lebo kolaciky je naozaj genialny🤗. Dakujem a ukladam recept medzi oblubene.
Ďakujem Vám za krásny komentár, veľmi ma potešil. 🙂 A ešte viac. že recept ukladáte medzi obľúbené, to je pre mňa najväčšia pochvala. 🙂