Jednoduchý rebarborový koláč s drobenkou

Vždy sa teším, keď sa začne v záhradkách a obchodoch objavovať rebarbora, znamená to, že leto je za rohom a je ten správny čas upiecť nejaký výborný rebarborový koláč alebo crumble. 🙂

Od svokry som dostala krásnu rebarboru zo záhradky, tak som sa hneď pustila do obľúbeného rebarborového koláča s drobenkou (a crumble bude nasledovať za pár dní 😉 ). Kyslosť rebarbory sa so sladkou drobenkou krásne dopĺňa, koláčik je pritom strašne jednoduchý, príprava vám zaberie asi 20 minút a nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, všetko máte dosť pravdepodobne doma v komore. Nie je to tentokrát žiadny nóbl dezert z francúzskej cukrárne, ale niekedy sú tie tradičné poctivé domáce koláče predsa najlepšie! 🙂

Jednoduchý rebarborový koláč s drobenkou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

15

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

1

hodina 

Rýchly recept na výborný rebarborový koláč s drobenkou. Príprava vám zaberie 20 minút a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Tak využite sezónu rebarbory, jej výborná svieža chuť sa dokonale dopĺňa so sladkou drobenkou.

Suroviny

  • Cesto
  • 75 g krupicového cukru

  • 225 g hladkej múky

  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku

  • 1 vajce

  • 100 g rozpusteného masla

  • Náplň
  • 400 g rebarbory

  • 165 g krupicového cukru

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • Drobenka
  • 225 g hrubej múky

  • 100 g krupicového cukru

  • 150 g studeného masla

Postup

  • Cesto
  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • V mise ručne zmiešame cukor, preosiatu múku spolu s práškom do pečiva, vajce a maslo. Formu/plech s rozmerom 20×30 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Cesto prstami roztlačíme na dno formy a dáme piecť na 20 minút.Maslové cesto vtlačené na dno čiernej antikorovej formy na pečenie vymazanej maslom
  • Náplň
  • Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Posypeme ju krupicovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt a dobre premiešame. Necháme chvíľu postáť.Rebarbora nakrájaná na kocky zmiešaná s krupicovým cukrom v antikorovej mise polievková lyžica
  • Drobenka
  • Hrubú múku zmiešame s cukrom. Maslo nakrájame na kocky a prstami zapracujeme k múke s cukrom.Drobenka z masla múky a cukru v antikorovej mise na bielom povrchu
  • Dokončenie
  • Na predpečené cesto rozprestrieme rebarboru a bohato zasypeme drobenkou. Koláč zasypaný maslovou drobenkou v štvorcovej čiernej forme na pečenie na mriežke
  • Pečieme ešte 35-40 minút dozlatova. Šesť kociek rebarborového koláča s drobenkou na čiernom povrchu

Poznámky

14 komentárov

  1. Upiekla som už veľa skvelých koláčov, pletencov, kysnutých koláčov. Ale tento bol totálny prepadák. Cesto ako na linecké pečivo, celé zlé, vôbec sa nehodí k rebarbore a strúhanke

    1. Dobrý deň, tak to ma veľmi mrzí, že Vám koláč nechutil. Každý máme iné preferencie, ale je to zaujímavé, doteraz som mala na ňho iba samé skvelé ohlasy. Práve kombinácia hutného maslového cesta, kyslej rebarbory a sladkej drobenky je na ňom najlepšia. Ďakujem Vám za spätnú väzbu a prajem pekný deň.

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám krásne za komentár, veľmi ma potešil! 🙂 Mám radosť, že Vám koláčik chutil. Pekný zvyšok dňa prajem. 🙂

  2. Dobrý deň, komentáre som si čítala až po tom,ako som dala koláč do rúry a trochu som sa zľakla. Ale za mňa skvelý koláčik. Doplnila som k rebarbore aj nektarinku a dala aj menej cukru. Koláčik chutil nám dospelým,aj deťom. Ukladam si recept, aj nabudúce upečiem 😊

  3. Ja som hladala recept podla fotky a ked som zbadala tu Vasu, pripomenula mi babickin rebarborac. Precitala som si aj recenzie ale aj tak ma neodradili a som rada lebo kolaciky je naozaj genialny🤗. Dakujem a ukladam recept medzi oblubene.

Pridať komentár