Machové rezy s malinami a kyslou smotanou

Leto je tu a s ním dni strávené vonku na záhrade či na výlete, pikniky, grilovačky…už sa neviem dočkať! 🙂 Na takéto príležitosti mám pre vás dnes jeden skvelý recept na dezert, ktorý úžasne vypadá, ešte lepšie chutí, je ľahký a vôbec nie presladený, jednoducho ideálny koláč na leto.

Postup vôbec nie je náročný a na dosiahnutie krásnej zelenej farby machových rezov ani nepotrebujete umelé farbivo, v korpuse je totiž špenátové pyré. Na chuti to ale vôbec nie je poznať (vážne, nikto podľa chuti neuhádol, že tam je špenát) a koláčik je tak vlastne aj celkom zdravý. Ľahký krém z kyslej smotany a čerstvé maliny to už iba dovedú k dokonalosti. 🙂

Je to jednoduchšia verzia mojej Machovej torty, ktorá už na blogu je, tak ak sa vám recept zapáči a chceli by ste sa pustiť aj do niečoho náročnejšieho, táto torta má vždy ohromný úspech. 😉

Machové rezy s malinami a kyslou smotanou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

20

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

30

minút

Skvelé letné rezy s ľahkým krémom z kyslej smotany a čerstvými malinami. A bez umelého farbiva! Krásnu zelenú farbu má korpus vďaka špenátu, ktorý na chuti ale vôbec nepoznáte. 🙂

Suroviny

  • Korpus
  • 150 g zmäknutého masla

  • 200 g krupicového cukru

  • 4 vajcia

  • 1,5 lyžičky vanilkového extraktu

  • 2 lyžice citrónovej šťavy

  • kôra z 1,5 citróna

  • asi 190 g čerstvého baby špenátu

  • 430 g hladkej múky

  • 3 zarovnané lyžičky prášku do pečiva

  • štipka soli

  • Krém z kyslej smotany
  • 800 g kyslej smotany (16%)

  • 2 plátky želatíny

  • kôra z 2 citrónov

  • 6 lyžíc práškového cukru

  • Dokončenie
  • 250 g čerstvých malín

  • malinový džem

  • čučoriedky na ozdobu (voliteľné)

Postup

  • Korpus
  • Trúbu predhrejeme na 160°C. Menší plech (ja som použila plech rozmermi 20×40 cm) dobre vymastíme maslom.
  • Baby špenát si rozmixujeme s troškou vody, iba toľko, aby sme dosiahli konzistenciu pyré.
  • Maslo s cukrom šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme vanilkový extrakt, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
  • Zvlášť v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes ručne vmiešame do mokrej časti. Zelené špenátové cesto v tmavej forme na pečenie
  • Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 30 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, korpus je upečený. Necháme vychladnúť.Upečené zelené špenátové cesto poprepichované špajdľou v tmavej forme na pečenie
  • Keď korpusy vychladnú, vidličkou zoškriabeme povrch dorovna. Zoškriabané kusy cesta budeme potrebovať na mach. Zelené špenátové cesto v tmavej forme na pečenie
  • Krém
  • Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou.
  • Želatínu necháme asi 10 minút nabobtnať v studenej vode. Zo želatíny v rukách vymačkáme prebytočnú vodu a spolu s 3 lyžicami kyslej smotany ju na veľmi slabom plameni v malom hrnci zohrievame, kým sa nerozpustí (nesmie vrieť). Hneď ako sa želatína rozpustí, odstavíme a vmiešame ku zvyšku kyslej smotany.
  • Dokončenie
  • Korpus potrieme malinovým džemom. Zelené špenátové cesto v tmavej forme na pečenie potreté malinovým džemom miska s nadrobeným cestom na bielom mramorovom povrchu
  • Na džem natrieme 1/2 smotanového krému, na ktorý naukladáme na 1/2 nakrájané maliny. Zatrieme zvyškom krému.
  • Vrch posypeme rozmixovaným alebo nadrobeným cestom, ktoré sme zoškriabali z upečeného korpusu.Rez s kyslou smotanou posypaný rozdrobeným zeleným špenátovým cestom v tmavej forme na pečenie na bielom povrchu
  • Dáme na noc do chladničky. Dozdobíme malinami a čučoriedkami a môžeme podávať. Sedem kúskov zeleného makového rezu špenátový korpus čerstvé maliny plnka z kyslej smotany posypané nadrobeným estom ozdobené malinami a čučoriedkami na čiernom povrchu okolo čerstvé maliny a čučoriedky