Ľahký gaštanový cheesecake s jogurtom

Ja si jednoducho nemôžem pomôcť, keď začne jeseň a gaštanová sezóna, mám chuť pripravovať samé gaštanové dezerty. 😀 Ale tento cheesecake je vážne tak strašne dobrý, že som si ho nemohla nechať pre seba!

Vďaka jogurtu je ľahký a vôbec nie je presladený. Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu a krémovej gaštanovej náplne preliatej čokoládovou ganache z neho robia môjho favorita tohtoročnej gaštanovej sezóny. A teraz už ten sľúbený recept. 🙂

Ľahký gaštanový cheesecake s jogurtom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

20

minút
Doba pečenia

40

minút

Vynikajúci gaštanový cheesecake je najlepší jesenný dezert! Vôbec nie je presladený a vďaka jogurtu je krásne ľahký. Ak máte radi gaštanové pyré, tento cheesecake si zamilujete.

Suroviny

  • 100 g kakaových sušienok (napr. Bebe)

  • 60 g rozpusteného masla

  • 450 g bieleho jogurtu

  • 110 g krémového syra (napr.Lučina, Philadelphia…)

  • 60 g práškového cukru

  • 2 vajcia

  • 190 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)

  • pár kvapiek vanilkového extraktu (ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • 80 g horkej čokolády

  • 50 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre potrieme maslom.
  • Sušienky rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Sušienkovú zmes dobre vtlačíme na dno a trochu aj na boky tortovej formy a dáme na 15 minút do trúby.Tmavá okrúhla tortová forma na dne vystlaná vrstvou kakových sušienok s maslom na cheesecake korpus na mramorovom povrchu
  • Medzitým si pripravíme krém. Dobre spolu vymiešame jogurt, krémový syr, cukor, vajcia, gaštanové pyré a vanilku a vylejeme na predpečený sušienkový korpus.Tmavá okrúhla tortová forma na drevenej doske s cheesecakek krémom na mramorovom povrchu
  • Znížime teplotu na 170°C a cheesecake pečieme asi 40 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, no stred je ešte trochu roztrasený (ako želatína). Nebojte sa, keď vychladne, bude pevne držať.
  • Upečený cheesecake necháme ešte 20 minút v trúbe pri pootvorených dvierkach pomaly chladnúť. Po vytiahnutí ho necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote a ešte na noc v chladničke.
  • Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu a tesne pred bodom varu odstavíme a vsypeme nadrobno nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a vznikne nám hladká čokoládová ganache. Pokiaľ by sa čokoláda nechcela úplne rozpustiť, vrátime ju na chvíľku do vodného kúpeľa a pár sekúnd zahrievame.
  • Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou ganache a dáme ešte na hodinu do chladničky.
  • Nakrájame a môžeme podávať. Kúsok gaštanového cheesecake s čokoládovou polevou na bielom tanieriku na drevenom stole v pozadí ďalší kúsok cheesecakeku na bielom tanieri vidlička oranžový obrúsok šípky a dyňa v pozadí

Poznámky

Pridať komentár