Nadýchaná citrónová babeta s makom

Babeta nie je len názov česko-slovenského retro mopedu, ale aj tohto skvelého koláča. Tento legendárny citrónový múčnik som piekla prvýkrát a určite nie naposledy.


V tomto recepte ide do babety aj celý mak, ktorý koláču pridáva ešte skvelú chuť a chrumkavosť. Je to rýchlovka, ktorú zvládne upiecť každý a skutočne stojí za ochutnanie. 😉

Nadýchaná citrónová babeta s makom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Česká/SlovenskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Legendárny retro koláč s citrónom a makom, ktorý máte za hodinku upečený a chutí úžasne!

Suroviny

  • Cesto
  • 4 vajcia (izbovej teploty)

  • 220 g krupicového cukru

  • 100 g 40% smotany na šľahanie (izbovej teploty)

  • 80 g roztopeného masla

  • 2 lyžice celého maku

  • 2 lyžice citrónovej kôry

  • 2 lyžice citrónovej šťavy

  • 200 g hladkej múky

  • 1/2 balenia prášku do pečiva

  • štipka soli

  • Poleva
  • 4 lyžice citrónovej šťavy

  • 110 g práškového cukru

  • jedlé kvety na ozdobu (voliteľné)

Postup

  • Cesto
  • Formu dobre vymažeme maslom a vysypeme múkou. Môžme použiť formu na tortu, na chlebík či zapekaciu formu.
  • Rúru si predhrejeme na 180°C.
  • Celé vajcia šľaháme mixérom 2 minúty. Potom pridáme cukor a šľaháme ďalšie 3 minúty. Nakoniec vlejeme smotanu a ešte 2 minúty prešľaháme.
  • Roztopené maslo zmiešame s makom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
  • K vajciam prišľaháme na nízkych otáčkach múčnu zmes a nakoniec vmiešame aj maslo s makom a citrónom.Biela misa so žltým citrónovým cestom s makom červená cukrárska stierka na mramorovom povrchu
  • Cesto vylejeme do formy a pečieme 30-40 minút. Či už je babeta upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo. Ešte horúcu babetu potrieme polevou.
  • Poleva
  • Cukor dobre vymiešame s citrónovou šťavou a pomocou štetca/mašľovačky natrieme na upečený koláč. Môžme dozdobiť jedlými kvetmi.Citrónová babeta s makom v tvare srdca ozdobená sušenými fialovými, žltými a ružovými kvetmi na jutovom prestieraní vedľa dva citróny a v pozadí dóza s makom

Poznámky